spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Pensiile speciale vor fi impozitate cu pânã la 85%, deputatul Solomon spune cã legea ar putea suferi modificãri

- Advertisement -
PERFECTIBILÃ, NU PERFECTÃ... Deputatul de Vaslui, Adrian Solomon spune cã legea de impozitare a pensiilor speciale este una bine-venitã, însã declarã cã forma ei actualã va aduce nemultumiri mai ales în rândul celor din vârful sistemelor militar si judecãtoresc.

MUTARE ELECTORALÃ?… Presiunea din partea opiniei publice si dintr-o parte a presei a generat, finalmente, o decizie politicã majorã, asteptatã de toatã lumea: impozitarea pensiilor speciale. Plenul Camerei Deputatilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limitã de vârstã. Astfel, deputatii au decis impozitarea diferentei între pensia specialã si cea realizatã pe baza contributivitãtii. S-a ajuns aici, dupã ce Curtea Constitutionalã a decis cã pensiile speciale nu pot fi anulate. În aceste conditii, unica variantã a rãmas impozitarea lor. Nu se pierd în totalitate, dar cele de peste 7000 de lei ajung sã fie impozitate cu 85%. Legea urmeazã sã se aplice tuturor pensionarilor speciali: judecãtori, procurori, parlamentari, diplomati, aviatori, politisti, militari si fosti alesi ai statului. În cazul în care nu va fi atacatã la Curtea Constitutionalã, legea va merge spre promulgare la seful statului.

Zi istoricã, miercuri, în Parlamentul României. Pentru prima datã dupã foarte mult timp, toate partidele politice si-au dat mâna pentru a face o dreptate socialã pe care întreaga societate româneascã o cere de ani de zile: impozitarea pensiilor speciale. Depus în toamna anului trecut în Parlament, proiectul de lege care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limitã de vârstã a trecut ieri cu 307 voturi „pentru” si doar unul „împotrivã”. Potrivit legii adoptatã ieri de Camera Deputatilor, pensiile speciale cuprinse între 2.000 si 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile de peste 7000 de lei vor fi taxate cu 85%. Impozitul se va aplica pentru toate categoriile de pensionari speciali, fie cã vorbim de judecãtori, procurori, diplomati, aviatori, parlamentari sau politisti. Spre exemplu, dacã o persoanã are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivitãtii si alti 2.000 de lei ca pensie specialã, acea persoanã va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivitãtii, iar ceilalti 2000 de lei, pensie specialã, vor fi impozitati cu 10%. În loc de 4.000 de lei, acea persoanã va lua, dupã ce legea va fi promulgatã, 3.800 de lei. Lovitura cea mai puternicã o primesc însã pensionarii cu pensii de peste 7000 de lei. Astfel, dacã o persoanã are o pensie de contributivitate de 7.000 de lei, plus o pensie specialã de 5.000 de lei, acei 5.000 de lei vor fi impozitati cu 85%, adicã pensionarul nu va mai ridica de la bancomat 12.000 de lei ca pânã acum, ci doar 7.750 de lei.

„Au fost mai multe variante de lucru”

Contactat telefonic, deputatul de Vaslui, Adrian Solomon a declarat cã legea a avut mai multe propuneri de impozitare, varianta finalã fiind cea agreatã de PSD. „Legea a fost adoptatã azi pentru cã s-a împlinit termenul dezbaterilor. În ultimele patru-cinci sãptãmâni, membrii Comisiei Buget s-au întâlnit într-un grup de lucru si pânã la urmã au ales aceastã variantã. S-au avut în vedere mai multe variante: una dintre ele lua în calcul o impozitare progresivã, de la 2000 de lei pânã spre 12.000 de lei. O variantã, propusã de UDMR, urmãrea impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor care depãsesc salariul net al presedintelui. În urma analizelor s-a ajuns la aceastã formã finalã care, sper eu, sã fie una acceptatã de cei care beneficiazã de aceste pensii, sã nu o conteste la Curte si sã ne trezim cã mai are o problemã de neconstitutionalitate. Aceastã variantã, adoptatã azi de Camera Deputatilor, a fost propusã încã din toamna anului trecut, de fostul ministru al Finantelor, domnul Teodorovici. E o lege pe care noi am agreat-o, mergându-se pe o cale, totusi, de mijloc, pentru cã mai era o variantã initialã care prevedea ca pensiile cuprinse între 7000 si 10.000 de lei sã fie impozitate cu 75%, iar cele ce depãsesc 10.000 lei sã fie impozitate cu 90%. S-a ajuns la aceastã variantã de mijloc, care e cea mai corectã. Trebuie sã fim foarte atenti cu aceste propuneri de modificare a legii, pentru cã încercãri de eliminare a acestor drepturi au mai fost în istoria recentã si Curtea Constitutionalã a demonstrat cã nu îsi schimbã opinia dupã cum bate vântul”, a declarat deputatul Adrian Solomon.

Noul sistem de impozitare nu stimuleazã performanta

Potrivit acestuia, legea impozitãrii pensiilor speciale va fi rediscutatã azi, în plenul comun al Parlamentului, pentru a fi introdus sistemul de impozitare si în statutul deputatilor si senatorilor. „Mâine (n.r. joi) legea se va rediscuta doar în ceea ce priveste modificarea statutului deputatilor si senatorilor, care are o prevedere referitoare la indemnizatiile. Se va introduce si acolo sistemul acesta de impozitare. Altã modificare legea nu va mai suferi, fapt pentru care va merge spre promulgare în forma în care a fost votatã astãzi. Asta în cazul în care Înalta Curte de Casatie si Justitie nu o va contesta. Membrii acesteia se vor întruni joi, în colegiul director, si vor decide dacã o contestã sau nu. Dacã m-ar fi întrebat si pe mine cineva în legãturã cu aceastã lege, i-as fi spus cã si în partea de sus ar fi trebuit sã se facã grile diferentiate. Spre exemplu, nu poti sã faci o egalizare a pensiilor în sistemul de justitie pentru cã în felul ãsta nu mai are rost sã te zbati sã cresti în ierarhie. Dupã 30 de ani de muncã, vei avea aceeasi pensie si la Judecãtorie si la Înalta Curte si atunci nu mai are rost sã înveti, sã încerci sã devii un mai bun profesionist. În mare, acest sistem ierarhic care se gãseste si în cel militar are o problemã cu egalizarea aceasta, care duce la o chestiune absurdã: ca un general sã aibã aceeasi pensie ca un maior sau în cãpitan, în conditiile în care stim cã nu toti ajung sã fie generali. Si, dacã e sã recunoastem o ierarhizare corectã si în sistemul de justitie si în cel militar, cred cã mai trebuia introdusã o grilã de diferentiere în partea de sus. Însã cum orice lege e perfectibilã, ea poate fi îmbunãtãtitã. Vom vedea reactia societãtii si a celor care beneficiazã de aceste pensii de serviciu si, dacã va fi cazul, vom trage concluziile necesare, adicã sã îmbunãtãtim aceastã lege sau sã o lãsãm asa” a mai precizat deputatul Adrian Solomon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.