spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
03-feb.-2025

Pensiile speciale pentru foștii primari, viceprimari și președinți de consilii județene, amânate pentru încă un an

- Advertisement -
ANGAJAMENT… Pensiile speciale pentru aleșii locali, împreună cu majorarea de 10% a tuturor pensiilor de la 1 ianuarie, ar duce la depășirea pragului de 9,4% din PIB, care reprezintă totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile, pe care autoritățile s-au angajat să îl respecte în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

PROPUNERE… PNL și PSD se pregătesc să amâne din nou pensiile speciale pentru aleșii locali, susțin surse politice. Pentru a scăpa de gura foștilor primari, viceprimari și președinți de consilii județene, liderii celor două partide au aruncat vina pe Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, care s-a angajat în PNRR că bugetul pensiilor din România să nu depășească 9,4% din buget, până în anul 2070. Legea care le acorda pensii speciale primarilor a fost amânată din 2019, iar aleșii locali insistă ca ea să intre în vigoare la 1 ianuarie, iar cei care nu mai sunt în funcție să primească banii.

600 de milioane de lei este impactul pensiilor speciale ale primarilor asupra bugetului de stat, iar venitul unui edil ieșit la pensie se va calcula în funcție de numărul de luni petrecute în fruntea comunității. Astfel, indemnizațiile ar ajunge la 1.600 de lei pentru un edil cu un singur mandat și la aproximativ 5.000 de lei pentru trei mandate. Pe lângă aceste pensii speciale, primarii ar încasa și pensii calculate pe baza contributivității. În acest moment, potrivit Codului Administrativ, articolul 210 se precizează: “Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al Consiliului județean și vicepreședinte al Consiliului județean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizație lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care, începând cu anul 1992, au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean”.

Liberalii și social-democrații le-au cerut primarilor să “mai rabde un an”, usr-iștii vor anularea legii

Liberalii vor propune în coaliție să se amâne intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale aleșilor locali, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, motivul ținând de negocierea făcută de Guvernul Cîțu cu Comisia Europeană, în privința PNRR. Astfel, guvernarea de dreapta și-a luat ca angajament ca toate cheltuielile cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. Cum coaliția care formează noul Guvern a bătut deja palma pentru majorarea punctului de pensie de la 1.442 de lei în prezent la 1.586 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021, o introducere a pensiilor speciale pentru aleșii locali ar duce la depășirea procentului de 9,4% din PIB. Acest lucru a fost remarcat și de vicepreședintele USR Cristian Ghinea, care susține că limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR permite o creștere a pensiilor, dar adaugă că acest lucru nu poate fi realizat simultan cu introducerea indemnizațiilor speciale pentru aleșii locali. “Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foști primari și șefi de consilii județene vor primi pensii speciale. Sunt pensii speciale pentru clientela politică și evident că dacă le bagi pe astea în plată și crești și celelalte pensii speciale nu mai ai spațiu de crescut pensiile celorlalți români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei și crescut pensiile românilor. Românii trebuie să știe că orice creștere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a crește pensiile lor”, a declarat Ghinea.

Primarii vasluieni nu ar spune “nu” unei pensii speciale

În prezent, în Parlament sunt mai multe inițiative prin care se abrogă atribuirea unor indemnizații primarilor care își termină mandatele. Indiferent ce partide s-au aflat la guvernare, dezbaterea acestor proiecte a tot fost amânată, astfel că PNL și PSD mai au trei săptămâni la dispoziție să anuleze pensiile speciale ale aleșilor locali. Majoritatea primarilor din județul Vaslui speră ca acest lucru să nu se întâmple, iar legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie. “Discuțiile ar trebui să pornească de la impactul bugetar pe care această lege îl are. Din câte am înțeles, acest impact bugetar nu ar fi chiar atât de mare. Apoi nu mi se pare corect ca un primar cu două-trei mandate să iasă la pensie cu 1300-1400 de lei. Aleșii locali, atât timp cât sunt în fruntea comunității lor, sunt privați de anumite lucruri și cred că ar merita să aibă și ei o pensie decentă. Și noi lucrăm sub presiune, cu responsabilități foarte mari, nu e deloc ușoară munca noastră, de aceea cred că merităm pensii speciale”, a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivănești. Și la Oltenești, legea pensiilor speciale pentru aleșii locali este așteptată cu mare interes. “Aleșii locali merită aceste pensii pentru că un primar, spre exemplu, zi și noapte se află în serviciul comunității. El nu are liber, iar concediu când și când. Luați ca exemplu ce se întâmplă în sezonul rece, care iată bate la ușă, și în care noi trebuie să stăm tot timpul în alertă, să ne asigurăm că avem drumuri deszăpezite, că nu avem case izolate din cauza zăpezilor. E o muncă solicitantă, care te menține tot timpul în alertă. De aceea consider că și noi merităm o pensie de pe urma muncii depuse în cadrul primăriei sau a consiliului județean, după caz”, a afirmat și Constantin Galeru, edilul comunei Oltenești. O notă oarecum discordantă față de opinia generală a primarilor vasluieni o face edilul comunei Fălciu, Neculai Moraru, care vrea ca fiecare persoană să primească pensie în funcție de contributivitatea la sistem. “Eu spun că cel mai corect este ca fiecare persoană să primească pensie în funcție de contribuție. La un salariu decent ai și o pensie decentă, iar în prezent, un primar are o indemnizație satisfăcătoare. Pensiile, într-adevăr, sunt mici la primari, dar asta și pentru că în perioada anilor 2004-2010 au fost salarii foarte mici. Acum primarii au indemnizații decente, iar contribuțiile sunt pe măsură” a afirmat edilul Fălciului, care se află în administrația locală de mai bine de 20 de ani. Introduse prin codul administrativ din 2019, pensiile speciale pentru aleșii locali (primari, consilieri și președinți de consilii județene) au fost prorogate în fiecare an, nefiind niciodată puse în plată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. au facvt tot felul de afaceri si au strans averi colosale, mai vor si pensii speciale . f multi sunt niste analfabeti care s-au imbogatit prin hotie . oare in ce tara traim ???!!!

    • Din tara lui Papura Voda
      La noi dacă cineva a muncit sub 15 ani ia pensie de asistat social, unul care a fost primar doar 4 ani e salvatorul națiunii, nu îl mai bagă cu fraierii la pensie sociala, ia mii, ca deh, in 4 ani primarului i se rupt șalele, e o munca extrem de periculoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.