Casa Judeteanã de Pensii Vaslui aduce o serie de precizãri cu privire la modificãrile aduse de noua lege a pensiilor publice, Legea 263/2010 pentru pensia de urmas. În conformitate cu prevederile art. 118, alin (1) si (2) din legea nr. 263/ 2010, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie pensionarii pentru limitã de vârstã, nevãzãtorii sau pensionarii de invaliditate gradul III (caracterizatã prin pierderea a cel putin jumãtate din capacitatea de muncã, persoana putând sã presteze o activitate profesionalã corespunzãtoare a cel mult jumãtate din timpul normal de muncã). “Un lucru îmbucurãtor îl reprezintã faptul cã actuala lege a pensiilor a scos în evidentã necesitatea ca toti copiii – pensionari de urmas, pânã la vârsta de 16 ani sau, dacã îsi continuã studiile într-o formã de învãtãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãsi 26 de ani, sã poatã cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, fatã de vechea legislatie, care preciza cã veniturile respective nu puteau depãsi 25% din salariul mediu brut pe economie. Astfel, copiii – pensionari de urmas, ale cãror pensii au fost suspendate datoritã realizãrii de venituri, pot solicita, pe bazã de cerere, reluarea în platã a pensiei, chiar dacã obtin venituri”, a precizat Marius Arcãleanu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Vaslui.
Totodatã, sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitãti profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dacã acestea nu depãsesc 35% din câstigul salarial mediu brut, respectiv 708 lei. Pensionarii de urmas ale cãror pensii au fost suspendate/sistate datoritã realizãrii de venituri neconforme cu ceea ce sustinea Legea 19/2000, venituri mai mari de o pãtrime din salariul mediu brut pe economie, pot solicita, pe bazã de cerere, reluarea în platã a pensiei.
Reluarea în platã a pensiei suspendate se face din luna ianuarie a acestui an, cu luna urmãtoare celei în care a fost depusã cererea, cu respectarea conditiei prevãzute de lege.