spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Pelerinaj istoric cu moastele Sfintei Mare Mucenite Chiriachi în Episcopia Husilor (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

INEDIT…  Ziua de sâmbãtã, 11 aprilie 2020, va rãmâne în istoria Episcopiei Husilor ca ziua în care Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi, ocrotitoarea Eparhiei, a binecuvântat, într-un pelerinaj discret, credinciosii de pe întreg cuprinsul judetului Vaslui. Este pentru prima datã când moastele Sfintei Mare Mucenite Chiriachi au ajuns în atâtea locuri din cadrul Eparhiei. În semn de încurajare pentru credinciosi, Pãrintele Episcop Ignatie a avut initiativa de a purta, în aceastã procesiune care a înconjurat întreg judetul Vaslui, moastele Sfintei Chiriachi, alãturi de Icoana sa, cu convingerea cã rugãciunile ei si prezenta vindecãtoare a sfintelor sale moaste, vor contribui la întãrirea în credintã a celor afectati de pandemia de coronavirus.

Într-o tãcere solemnã si o discretie admirabilã, sâmbãtã, 11 aprilie, preotii Episcopiei Husilor au fãcut un pelerinaj pe drumurile judetului, cu moastele Sfintei Mucenite Chiriachi, pe care le-au scos din Catedralã, în semn de rugãciune si încurajare a vasluienilor, în vremurile acestea complicate si pline de neprevãzut.

„Am fãcut acest pelerinaj cu moastele Sfintei Mare Mucenite Chiriachi prin tot judetul Vaslui, pe la bisericile din Episcopia noastrã, pe la spitalele din municipiile noastre, cu nãdejdea ca Domnul Hristos, Cel care este minunat întru sfintii Sãi si care este Doctorul, prin excelentã, al sufletelor si al trupurilor noastre, sã reverse liniste si sãnãtate peste tot poporul credincios, iar pe medici, asistentii medicali si pe infirmieri, îngerii sãnãtãtii noastre, sã-i întãreascã, sã le dea curaj în frumoasa slujire a semenilor nostri care au nevoie sã fie tratati cât mai bine si mai adecvat. Sfânta Mucenitã Chiriachi, ocrotitoarea de atâtea sute de ani a Episcopiei Husilor, sã ne inspire ca sã ne trãim frumos credinta, iar între noi sã fie pace si bunãvoire. Bucurie, liniste si sãnãtate deplinã tuturor vasluienilor. Dumnezeu sã binecuvânteze Vasluiul.”, a precizat PS Ignatie, Episcopul de Husi.

Pentru a fi respectate prevederile ordonantelor militare emise pânã în prezent cu privire la mãsurile de distantare socialã, deplasarea s-a fãcut fãrã nicio oprire, fãrã nicio mediatizare prealabilã a evenimentului si fãrã ca ora si traseul sã fie prezentate public. Preotii au întâmpinat, în fata bisericilor, în sunet de clopote, trecerea sfintelor moaste, iar oamenii, aflati în drumul lor, au primit cu uimire împletitã cu bucurie, trecerea Sfintei.

Momente de suflet pe traseul Sfintei Mare Mucenite Chiriachi

Au fost numeroase momente emotionante de-a lungul întregii zile, dovadã în plus cã sfintii au puterea de a schimba inimile oamenilor si de a aduce mângâiere acolo unde este tulburare. De aceea, imaginile cu oameni asezati în genunchi la trecerea sfintelor moaste nu transmit decât cã acestia au dat rãspuns unui impuls firesc la întâlnirea cu Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi. Traseul celor 14 ore de pelerinaj (07.00 – 21.30) a inclus spitalele din Husi, Bârlad si Vaslui precum si bisericile aflate pe traseu. Masina care a purtat în procesiune moastele Sfintei Mare Mucenite Chiriachi si Icoana sa a fost pusã la dispozitie de filantropul husean domnul Ioan Ciomaga, directorul „VIACONS Rutier” Husi. De asemenea, racla si icoana au fost împodobite cu flori, donatie a domnului Gheorghe Grãdinaru, patronul „SC Trandafirul” Bârlad.   Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi este, alãturi de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Husi si a întregii Eparhii. Moastele Sfintei (mâna stângã) au fost aduse din Muntele Athos la Husi, în anul 1787, de cãtre Episcopul Iacov Stamati (1781-1791).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.