Pe listele PP-DD Vrancea sunt şi trei politicieni cu trecuturi democrate: Sorin Hornea la Focşani, Mirela Baznă la Dumitreşti şi europarlamentarul arădean Nicodim Bulzesc la Adjud. Fostul prefect Hornea spune că intrarea sa în administraţie, în guvernarea PDL, i-a dus la insolvenţă firma de calculatoare, în vreme ce Mirela Baznă spune că vrea să-l scoată din politică pe Nini Săpunaru. PSD nu a venit cu candidaţii la Biroul Electoral Judeţean şi a trimis candidaturile prin curier
Filialele judeţene ale partidelor au avut termen limită ziua de ieri pentru a-şi depune candidaturile la alegerile parlamentare din 9 decembrie. ARD, UDMR, PP-DD şi USL şi-au depus liste cu candidaţi, atat în colegiile de deputaţi cat şi în cele de senator. Mai există un candidat în Colegiul 1 Focşani, Camelia Hristea, din partea PSDM. Deşi anunţase că va avea candidaţi în alegeri, numele PRM nu figura aseară pe site-ul Biroului Electoral Judeţean cu candidaţi validaţi. Numele anunţate de partide nu sunt unele surpriză, în afară de PP-DD, care îl aruncă în luptă pentru Colegiul nr. 1 Focşani pe fostul prefect Sorin Hornea, despre care circulau zvonuri că îşi caută un colegiu de deputaţi la “partidul OTV”.
Dacă nu e PD, să fie PPDD
În lista PP-DD sunt trei politicieni care provin din randurile PDL. Este vorba despre Sorin Hornea, candidat pe Colegiul 1 Focşani, fost prefect de Vrancea în guvernarea Boc, sprijinit atunci pentru funcţie de democraţi. În Colegiul 3 Dumitreşti va candida Mirela Baznă, fost consilier local PDL, “mătrăşită” în 2008 de Alin Trăşculescu, după ce a bănuit-o de trădare în favoarea PSD, dar cu care s-a împăcat ulterior pentru că a fost susţinută de guvernarea trecută pentru şefia Protecţiei Consumatorului Vrancea. De asemenea, pe Colegiul 6 Adjud, la Camera Deputaţilor, va candida Nicodim Bulzesc, europarlamentar de la Timiş provenit şi el din randurile democrat liberalilor. Acesta nu a venit ieri la Focşani la depunerea candidaturilor pentru că era la Bruxelles, după cum au susţinut colegii săi. Lista candidaturilor PP-DD în Vrancea este completată de Aurel Bacu, consilier municipal în CL Focşani, la Senat 1, Lionida Milea, consilier municipal, la Senat 2, Gheorghiţă Oancea, inginer silvic, fost angajat al ITRSV, pentru Colegiul 2 Focşani Sud, Jănică Bordeanu, fost şef la Pompieri, pentru Colegiul 4 Odobeşti, şi Neagu Murgu, consilier judeţean, pe Colegiul 5 Mărăşeşti.
“Am ieşit din scena politică acum caţiva ani, dar acum am considerat necesar să intru în campania electorală. Am ales un colegiu cu doi competitori puternici şi sper să obţin un rezultat bun. Actualii parlamentari ar trebui să aibă decenţa de a ieşi din scena politică”, a spus Mirela Baznă, despre care se spune că ar avea să-i plătească cateva poliţe liberalului Nini Săpunaru. Totuşi, rămane de văzut dacă renumele de “doamna de fier” pe care-l avea la CL Focşani o va ajuta în lupta cu liberalul Nini Săpunaru şi democratul Eugen Ghinescu la Dumitreşti.
Mărăşeşti – Colegiul preşedinţilor
La randul său, Neagu Murgu spune că a ales Colegiul 5 Mărăşeşti pentru că acolo se bat preşedinţii de la PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, şi PNL Focşani, Laurenţiu Ţigăeru Roşca. Acesta a negat faptul că PP-DD Vrancea va fi satelitul PDL la alegeri, afirmand că vrea să “tragă în jos” atat USL, cat şi ARD-PDL. Cat despre “candidatul prefect”, Sorin Hornea, acesta a precizat că vine să se bată în Colegiul 1 Focşani după Ciprian Nica, social democratul cu care s-a duelat şi în urmă cu patru ani, dar pe Colegiul 6 Adjud. Atunci, Nica a caştigat cu peste jumătate din voturi.
“Au fost foarte multe propuneri şi presiuni să mă întorc în politică şi cand am simţit că îi pot întoarce revanşa lui Nica, cu care m-am luptat şi în 2008, am decis să intru în competiţie la Focşani”, a spus Hornea, care a candidat în 2008 în Colegiul 6 Adjud. Acesta a explicat şi retragerea sa de la locale, cand ar fi trebuit să fie candidatul PDL pentru Consiliul Judeţean Vrancea. “Acum nu mă voi retrage. Atunci am anunţat că nu mai candidez cu o săptămană înainte din considerente personale. Firma mea a intrat în insolvenţă. Sunt false speculaţiile potrivit cărora cat am stat la Prefectura Vrancea am vandut sute de calculatoare. Afacerile au mers în jos din momentul în care am ales funcţia publică”, a explicat Sorin Hornea.
USL n-a venit cu candidaţii
Deşi erau aşteptaţi să defileze în forţă, mai ales că BEJ este în clădirea Consiliului Judeţean Vrancea, adică acasă la Marian Oprişan, reprezentanţii USL la alegerile parlamentare nu au venit in corpore pentru a depune dosarele de alegeri, preferand să trimită nişte simpli delegaţi, Dragoş Barlădeanu (PSD) şi Georgel Constantin (PNL). USL va candida la deputaţi cu Ciprian Nica – Colegiul 1 Focşani, Angel Talvăr – Colegiul 2 Focşani, Nini Săpunaru – Colegiul 3 Dumitreşti, Miron Mitrea – Colegiul 4 Odobeşti, Laurenţiu Ţigăeru Roşca – Colegiul 5 Mărăşeşti, Victor Roman – Colegiul 6 Adjud, în timp ce la Senat 1 va candida Petru Filip, iar la Senat 2 Cristian Dumitrescu. Cei de la ARD Vrancea vor defila pentru Camera Deputaţilor cu Raluca Ioan – Focşani, Constantina Negoiţă – Focşani Sud, Eugen Ghinescu – Dumitreşti, Bebe Marica – Odobeşti, Alin Trăşculescu – Mărăşeşti şi Florin Mihail Secară – Adjud. La Senat, opţiunile ARD sunt Codruţ Balaş – S 1 şi Gabriel Postolache – S 2.
De asemenea, din partea Partidului Social Democrat al Muncitorilor PSDM candidează pentru funcţia de deputat în Colegiul uninominal nr. 1 Camelia Hristea. Chiar dacă nu activează în judeţ, UDMR şi-a stabilit candidaţi în toate colegiile din Vrancea, pentru a aduna voturi în coşul partidului de la cei care s-au săturat de politicienii de la alte partide. Este de aşteptat ca aceştia nici să nu se arate la faţă prin judeţ în campania electorală.