spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pedeapsã redusã pentru Remus Mitrea!

- Advertisement -

DECIZIE Judecãtorii Curtii de Apel Iasi au decis: Remus Mitrea, fostul director al Agentiei pentru protectia Mediului Vaslui va rãmâne dupã gratii opt ani. Initial, fostul director fusese condamnat, în luna iulie a anului trecut, la nouã ani de închisoare cu executare, la care s-a adãugat un spor de pedeapsã de un an. Mitrea este singurul inculpat din dosarul de coruptie care va sta dupã gratii, la apelul declarat atât de procurorii DIICOT, cât si de firmele acestuia, cât si de un alt inculpat în dosar, Rodica Maxim, acuzatiile fiind respinse.

Imediat dupã condamnarea, în iulie anul trecut, la 10 ani de închisoare pentru luare de mitã, Remus Mitrea, fostul director al APM Vaslui a fãcut apel, pronuntarea fiind datã ieri de judecãtorii ieseni. Dat fiind prevederile noului Cod Penal, Mitrea a beneficiat de o reducere a pedepsei cu doi ani, si, dat fiind cã a executat deja un an si jumãtate, mai are de ispãsit maxim jumãtate de pedeapsã. Ca si pe parcursul procesului derulat, timp de aproape un an, la Tribunalul Vaslui, fostul director a cerut în mai multe rânduri înlocuirea mãsurii arestãrii preventive cu eliberarea sa sub control judiciar sau a arestului la domiciliu, pânã la epuizarea tuturor cãilor de atac, cereri respinse de fiecare datã de judecãtori. Solutia pe scurt datã ieri de Curtea de Apel Iasi este „Admite apelul declarat de inculpatul Mitrea Remus. În temeiul art. 33 litera a , 34 lit. b i 35 Cod Penal din 1968, contopeste pedepsele aplicate inculpatului M.R. în pedeapsa cea mai grea de 6 (sase) ani închisoare, sporitã cu 2(doi) ani închisoare si pedeapsa complementarã a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a,b si g Cod penal pe o duratã de 3 ani, în final inculpatul Mitrea Remus urmând sã execute pedeapsa principalã de 8 (opt) ani închisoare si pedeapsa complementarã a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a,b si g Cod penal pe o duratã de 3 ani. Respinge apelurile declarate de parchet, inculpata Rodica Maxim si inculpatele SC MITROMD SRL Vaslui si S.C. CHRISREM WIND S.R.L. Vaslui”

Cel mai grav caz de coruptie din judetul Vaslui

Sentinta primitã de Remus Mitrea a fost una dintre cele mai drastice condamnãri acordate pentru un caz de luare de mitã din partea unui functionar public. Sentinta a fost totusi una usoarã, dat fiind cã procurorii au cerut pedeapsa maximã, de pânã la 25 ani închisoare. Remus Mitrea fusese condamnat la diverse pedepse pentru fiecare capãt de acuzare, pedeapsa cea mai mare, de nouã ani de închisoare cu executare fiind datã pentru luare de mitã, în formã continuatã, la care judecãtorii Tribunalului Vaslui au decis acordarea unui spor de un an de închisoare, datoritã gravitãtii faptelor comise. Firmele controlate de Remus Mitrea au fost dizolvate, conform sentintei judecãtorilor, asta dupã ce vor plãti 160.000 lei drept amenzi pentru implicarea în operatiunea de spãlare de bani, prin întocmirea de contracte fictive, fãrã a presta efectiv servicii. În plus, Remus Mitrea a fost obligat de instantã sã restituie cãtre stat sumele primite sub formã de mitã, în valoare totalã de 1.358.779,29 lei si 12.000 Euro, reprezentând bani ori alte foloase ce au fãcut obiectul luãrii de mitã. Ceilalti acuzati în proces, Emil Savin, si societatea de constructii a acestuia, au fost exonerati de orice acuzatii de dare de mitã, demonstrându-se cã, în ciuda rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, nu a fost vorba de asa ceva. În acelasi timp, Rodica Maxim, directoarea economicã a Directiei Silvice Bacãu, a primit o sentintã de trei ani cu suspendare pentru cã a primit mitã mai multe sticle de coniac de la fostul director al APM. Remus Mitrea a fost arestat la începutul lunii octombrie a anului 2012 sub mai multe acuzatii de luare si dare de mitã, si alte infractiuni de coruptie, perioada petrecutã în arest preventiv urmând a i se scade din cuantumul pedepsei. Practic, fostul director al APM Vaslui, pe perioada mandatului sãu, a pretins si primit mitã, direct în bani, sau sub formã de contracte pentru firmele sale, suma imensã, circa 15 miliarde lei vechi, stabilitã de procurori cã ar fi fost primitã, de cele mai multe ori prin santaj, pentru ca Mitrea sã nu blocheze eliberarea autorizatiilor de mediu necesare fie pentru continuarea activitãtii, fie pentru implementarea de proiecte în judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.