FINAL Primarii din judet au primit ultimele instructiuni pentru ca de anul viitor proiectul privind managementul integrat al deseurilor sã devinã realitate.
Lucrãrile la groapa ecologicã de la Rosiesti au fost receptionate ieri. Anuntul a fost fãcut de Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, ieri, în cadrul sedintei Adunãrii Generale a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare a Judetului Vaslui. Sedinta a avut loc la Centrul de Afaceri, primarii din judet, membri ai asociatiei, aprobând în unanimitate unele modificãri ale actului constitutiv si statutului cadru al asociatiei. Lucrãrile la statiile de transfer si de colectare a deseurilor sunt finalizate în proportie de 95%, în vreme ce în prezent 90% din gropile de gunoi neconforme din judet au fost închise. Urmeazã atribuirea serviciilor de salubrizare astfel încât sistemul integrat de management al deseurilor sã fie finalizat. Pentru definitivarea documentatiei necesare organizãrii licitatiei publice, primãriile trebuie sã adopte hotãrâri privind acordarea de mandate speciale în cadrul Asociatiei de Dezvoltare. Pentru votarea respectivelor hotãrâri, primarii au termen pânã la data de 25 februarie 2015.
„Proiectul care a început în urmã cu trei ani este finalizat în proportie de 95%. Acum, judetul Vaslui are o infrastructurã modernã de colectare a deseurilor. Trebuie ca investitiile sã fie date cât mai repede spre operare, pentru a evita riscul intrãrii acestora în degradare. Tocmai de aceea, trebuie sã finalizãm cât mai repede regulamentul de organizare si functionare a serviciului public de salubrizare, care face parte din dosarul de atribuire”, a spus Gabriel Minea, reprezentantul proiectului.
Primarii trebuie sã finalizeze registrul de salubrizare care trebuie afisat la sediile primãriilor pentru a fi cunoscut de cetãtenii localitãtilor. Acesta reprezintã cadrul juridic care reglementeazã relatia dintre primãrii si operatorii care vor presta servicile de salubrizare. În 2015, tarifele pentru serviciile de salubrizare din judetul Vaslui vor fi urmãtoarele: agentii economici – 391 lei/tonã, populatia – 215 lei/tonã, mediul rural – 2 lei/persoanã/lunar si în mediul urban – 7,1 lei/persoanã/lunar. (Andrei POPESCU)