spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pe primul loc in topul scaderii numarului de elevi: In cinci ani Bacaul a pierdut 13,69 la suta din populatia scolara

- Advertisement -

In viitorul apropiat, mai multe institutii de invatamint din judetul Bacau ar putea sa dispara, lasind fara posturi numeroase cadre didactice. Cauza principala este scaderea dramatica a populatiei scolare, la acest capitol Bacaul fiind pe primul loc la nivel national.

In ultimii cinci ani, numarul prescolarilor si elevilor din invatamintul preuniversitar din Bacau s-a diminuat cu 17.248, conform unor date statistice publicate de econtext.ro sau furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

Altfel spus, in toamna lui 2011 populatia scolara din judet este cu 13, 69 la suta mai mica decit in aceeasi perioada a anului 2006. Daca in 2006, in judetul nostru erau in invatamintul preuniversitar 125983 de elevi si prescolari, in anul scolar 2011 – 2012 numarul total a scazut la 108735. In comparatie, unitatile de invatamint din Bucuresti au pierdut, in intervalul 2006 – 2010, doar 4,54 la suta din populatia scolara.

A scazut natalitatea

Prima cauza indicata de specialistii care analizeaza fenomentul dimunarii populatiei scolare este scaderea natalitatii, un fenomen inceput dupa 1990, ale carui efecte au inceput sa se resimta in ultimii ani.

“In 1990, dintr-odata s-a inregistrat o scadere puternica a natalitatii, fapt care a inceput sa aiba efecte mai acute in ultimii ani, era de asteptat, si scolile stiu asta.

Perioada 2006 – 2010 este exact intervalul in care se resimt primele scaderi de dupa Revolutie. In afara de asta este vorba de migratia populatiei in strainatate, dar intr-o mica masura. Motivele pentru scaderea natalitatii au aparut odata cu democratia.

Inainte de Revolutie era interzis avortul, dupa ’90 femeia a avut libertatea de a decide. A crescut virsta primei nasteri, a devenit mai preocupata de cariera. A aparut si fenomnul de concubinaj, multi tineri traiesc impreuna fara a fi casatoriti si care decid sa nu aiba copii. Este normal ca Bacaul sa fie pe primul loc intre judetele care au «pierdut» cei mai multi elevi, pentru ca intotdeauna am avut o populatie scolara numeroasa, raportat la alte judete”, a declarat Eugenia Harja, director executiv al Directiei Judetene de Statistica (DJS) din Bacau.

Natalitatea este in continua scadere, din 2006, pina in 2010, aceasta a scazut in judetconform datelor indicate de Directia de Statistica Bacau, de la 11, 2 la 10, 2 nou nascuti, la mia de locuitori, scadere care raportata la populatia judetului indica o diminuare cu 714 a numarului de copii adusi pe lume in 2011, fata de 2006. Directoarea DJS Bacau avertizeaza ca din estimarile facute de specialisti, populatia este in scadere continua atit la nivelul tarii, cit la nivelul judetului, fapt va avea ca efect si diminuarea progresiva a populatiei scolare.

Scaderea este resimtita doar de anumite scoli

Criteriul “calitate” va fi se pare in final elementul salvator, institutiile de invatamint cu rezultate bune si foarte bune la examenele nationale primind in fata parintilor si a finantatorilor, fata de cele cu procente mici de promovare.

In ciuda scaderii dramatice a populatiei scolare din judet, Colegiul National “Vasile Alecsandri” a inregistrat o crestere a numarului de elevi. In opozitie, Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron”, o institutie de invatamint liceal cu o baza matertiala in care s-a investit mult in ultimii ani dar cu rezultate slabe la examenul de bacalaureat (cu 6, 45 procent de promovare in prima sesiune din 2011), a inregistrat in ultimii patru ani o scadere cu 200 a numarului total de elevi.

Conducerea colegiului indica insa printre cauze si abandonul, un fenomen in crestere. “Natalitatea este cauza principala, apoi, foarte multi au plecat in starinatate. Mai este si abandonul, inca dupa clasa a VIII-a sau din timpul liceului.

O cauza a abandonului este ca de mici nu mai sint invatati de ce este important sa invete. Nici parintii nu mai inteleg semnificatia scolii. La noi vin copii din medii mai sarace si ei nu mai gasesc o motivatie in a finaliza liceul, se angajeaza undeva si renunta la scoala”, a declarat Ioan Balcan, director al Colegiului tehnic “Dumitru Mangeron”, Bacau.

Scoala “Georgeta Mircea Cancicov” este una dintre unitatile de invatamint gimnazial care resimte in mod acut scaderea populatiei scolare. Un exemplu elocvent ar fi scaderea cu 20 la suta a numarului de elevi ajunsi in clasa II-a, fata de cei inscrisi anul trecut in clasa I. La nivel concurential, “Cancicov” pierde in ultimii ani, in favoarea scolilor apropiate “Sadoveanu” sau “Ion Creanga”, preferate de parinti.

“O parte dintre cei care ar fi putut sa fie elevii nostri s-au inscris la alte scoli de care nu apartin, prin domicliu. Un motiv important este si plecarea copiilor in strainatate, impreuna cu parintii”, a declarat Gabriela Melinceanu, director al Scolii “Georgeta Mircea Cancicov” Bacau.

La inceputul anului scolar 2011 – 2012, seful invatamintului bacauan, inspectorul scolar general Florin Lazar a avertizat institutiile de invatamint liceal cu un procent foarte mic de promovare a examenului de bacalaureat ca un efect nu foarte indepartat la acesta situatie ar putea fi chiar desfintarea scolii, pe motiv ca va ramine fara elevi si, implicit, fara finantare.

“Dupa clasa a XI-a nu mai putem vorbi de abandon, pentru ca invatamintul obligatoriu este de zece clase. Natalitatea scazuta ramine cauza principala. In mod normal, o diminuare a numarului de elevi se resimte si in numarul de posturi didactice, care scade de la un an la altul”, a declarat Teodora Craus, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.