spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

PE BISTRITĂ, DEZASTRU!

- Advertisement -

• pescarii care au iesit pe malul Bistritei sîmbătă si duminică au avut parte de un peisaj dezolant • tone de pesti, din toate speciile, pluteau pe luciul apei • oficial se spune că nimic grav nu s-a întîmplat, doar o banală deversare a barajului de la Reconstructia • pescarii spun însă că apa era plină de dejectii si mirosea a sodă caustică • „Este jalnic si în acelasi timp trist“, ne-a declarat un pescar • comisarii de Mediu spun că nu au primit nici o sesizare în ceea ce priveste poluarea Bistritei •

Nemtenii care au iesit sîmbătă dimineată la o partidă de pescuit pe rîul Bistrita, în aval de comuna Dumbrava Rosie, au avut parte de un peisaj dezolant. Mii de pesti morti, amestecati cu tot felul de deseuri – PET-uri, resturi textile, crengi, papuci, spray-uri goale, pluteau pe luciul apei. Sau erau de-a valma prin locurile de unde apa se retrăsese. În tot acest tablou grotesc si-au făcut aparitia si săracii din comunele apropiate. Înarmati cu saci, oamenii au asteptat să se retragă apa pentru a strînge pestele mort. Nu s-au gîndit o clipă că pestele (mreană, clean, caras, boistean etc.) ar putea fi toxic. Si-au umplut sacii si au plecat linistiti spre case, bucurosi că vor avea ce pune pe masă cîteva zile bune de acum înainte. Mirosul pestilential i-a pus la grea încercare pînă si pe cei mai rezistenti pescari. „Mirosea îngrozitor, că nu puteai să stai mai mult de cîteva minute pe malul apei. Mă si mir cum de au stat oamenii ăia să adune pestele mort. Au cules zeci de saci cu peste mort, care în nici un caz nu era comestibil“, ne-a declarat unul dintre pescarii care au ajuns pe marginea Bistritei, în zona orasului Roznov, la putin timp după ce s-a oprit deversarea. Oficial, autoritătile spun că nimic rău nu s-a întîmplat sîmbătă, la mijloc fiind vorba doar de o deversare controlată a barajului de la Reconstructia. „Doar dacă barajul era plin de fecale ar fi plutit pe Bistrita rahatii, altfel este de neînteles. Nici varianta cu mizeria adusă de pe versanti nu stă în picioare, pentru că este greu de crezut ca muntii din zonă să fie plini de fecale spălate acum de ploi. Este clar că cineva s-a jucat cu vreo fosă septică sau o statie de epurare si, folosindu-se de deversare, a scăpat de dejectii. Este jalnic si în acelasi timp trist. Nici pe vremea lui Ceausescu, cînd functiona Reconstructia, n-am văzut asa ceva. Mii de pesti morti, de la porcani la caras, mreană, scobar si clean. Am văzut peste mort si de peste 30 de centimetri. Noi, pescarii, stim bine că atunci cînd deversează mai rămîn pesti prin ghioluri, iar ăia mici se încurcă în vegetatie. Pestele mare nu cade niciodată în capcana asta, decît dacă este ajutat. Iar mirosul de fecale, amestecat cu sodă caustică spune multe. Apa era nu tulbure, ci cenusie spre neagră. Putea si după 5-6 ore de la deversare. Cine a făcut asa ceva este de o nesimtire fără margini, iar autoritătile ar trebui să facă o anchetă. Măcar să nu se mai întîmple lucruri din astea, că pescuitul pe Bistrită în acest an s-a cam dus“, a conchis supărat pescarul.

„Nu este exclus să fi fost si otrăvit“

Ioan Nistor, un alt pescar de Bistrită nu exclude varianta otrăvirii pestelui, însă crede mai mult într-o altă ipoteză. „Duminică dimineată (n.n. – la aproape o zi după deversare) am iesit la o partidă de pescuit pe Bistrita. Initial nu mi-am dat seama ce se întîmplă, malurile fiind pline de zeci de persoane care adunau pestele mort în sacose. De cînd pescuiesc în această zonă nu am mai văzut asa ceva. Cred că totul s-a datorat viiturii. Aceasta a fost foarte mare, iar valul a împins pestii în mal. La retragerea apei, pestele a rămas prins în vegetatie si a murit. Poate au scăpat vana, nu stiu. Cert este că nu am mai văzut vreodată un nivel de atît de crescut al apei în urma unei deversări controlate. Debitul a fost foarte mare, iar pestele a fost împins în mal. Si acum (n.n. – ieri după amiază) este plin de peste mort. Într-o băltită aflată lîngă locul în care pescuiesc sînt vreo 10 kilograme, de la peste mare la puiet. Nu este exclus să fi fost si otrăvit, pentru că nu am mai văzut atît de multi pesti morti. Dacă cineva vrea să vadă ce s-a întîmplat, poate să vină si să ia probe, că peste mort mai este, însă nu am văzut pe nimeni să se intereseze, în afară de dv. de la ziar. N-am văzut nici de la Mediu si nici de la filială (n.n. – AJVPS)“, a declarat Ioan Nistor. Pescarul mai spune că cel putin 2 ani de acum înainte Bistrita nu va mai avea peste. „Asa s-a întîmplat si la inundatii, cînd am asteptat 2 ani ca să-si revină fauna acvatică. De acum, doar ce o să mai pescuim prin bălti. Stau de cîteva ore bune pe baltă si nu am prins nimic, iar vremea este foarte bună. Înainte de viitură vedeai niste sărituri superbe. Păcat că a murit si foarte mult puiet. Ce mai, este alb de peste mort pe maluri si pe luciul de apă“, a conchis Ioan Nistor.

Seful Gărzii de Mediu face presupuneri

Cît priveste deversarea de sîmbătă, Nicolae Petrescu, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Hidrocentrale Bistrita a declarat că aceasta a fost controlată. „A fost o deversare planificată si controlată, cu acordul celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă, Sistemul de Gospodărire a Apelor si ceilalti factori de răspundere. Actiunea a durat între 9 si 10, perioadă în care au fost executate lucrările tehnologice programate“, a declarat Nicolae Petrescu. Garda de Mediu Neamt nu a primit nici o sesizare în acest sens, nici de la cetăteni si nici de la Serviciul de Gospodărire a Apelor, care monitorizează calitatea apelor din tot judetul 24 de ore din 24. Imediat cum vor primi astfel de sesizări, comisarii vor face verificările de rigoare si vor stabili dacă a fost vorba cu adevărat de poluare. Pe seful Gărzii de Mediu nu l-a sensibilizat nici măcar interesul ziaristilor pentru acest caz, care ar putea fi o poluare accidentală sau voită. El s-a multumit să declare că vor fi dispuse verificări după ce va primi reclamatii scrise. Probabil că nici luni si marti nu ar fi fost prea tîrziu pentru un control pe teren si, poate, nici astăzi. „SGA are un dispecerat care monitorizează permanent calitatea apelor din judet, iar noi sîntem primii anuntati în cazul în care ar apărea o problemă de acest gen. Nu am fost sesizati, dar cu sigurantă, dacă sînt probleme, vom fi anuntati si vom face verificările ce se impun. Este posibil să nu fie vorba despre poluare ci doar despre mici viituri care s-au format pe Bistrita si care au luat de pe maluri dejectii sau alte mizerii aruncate de oameni. Din păcate, multi nu înteleg că nu au voie să facă asa ceva si atunci cînd vine apa mai mare adună toate mizeriile de pe maluri“, a declarat Nicolae Bucsă, comisarul sef al Gărzii de Mediu Neamt. În sprijinul celor afirmate, comisarul Bucsă a povestit ce s-a întîmplat la sfîrsitul săptămînii trecute la granita dintre Neamt si Suceava, pe rîul Bistrita. Ploile au dus la umflarea rîurilor si la un moment dat, cei de la SGA au crezut că apa Bistritei ar putea fi poluată din cauza culorii sale foarte închise. Probele de apă analizate în laborator au arătat de fapt că nu era vorba despre asa ceva, ci doar de apă cu multe aluviuni, aduse de pe versanti.

NOTĂ: Ieri după amiază, pe Bistrita încă pluteau sute de pesti morti din toate speciile, de la porcani, la scobari, mrene si cleni de toate dimensiunile.

www.monitorulneamt.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.