spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
20-ian.-2025

Pe autostrada Iaşi – Tg. Mureş veţi circula doar pe hârtie până în 2020. Minciuni USL

- Advertisement -

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş a dispărut până şi din planurile Consiliului Judeţean. Deşi proiectul a fost declarat în numeroase rânduri ca prioritar de parlamentarii ieşeni şi autorităţile locale, acesta nu se regăseşte în noua strategie de dezvoltare socio-economică a judeţului pentru perioada 2014-2020.

Proiectul de strategie, realizat de GEA Strategy & Consulting Bucureşti, va fi supus astăzi dezbaterii publice, forma finală urmând a fi realizată în cursul lunii viitoare.

Principalul obiectiv al strategiei de dezvoltare a judeţului este considerat de consultatul desemnat de CJ ca fiind îmbunătăţirea infrastructurii de transport din judeţ. Printre măsurile concrete stabilite nu se numără însă şi realizarea autostrăzii, direcţiile de acţiune vizând doar reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de drumuri intrajudeţene, judeţene şi comunale, a infrastructurii de transport in­termodal şi a infrastructurii edilitare de bază. Concret, se are în vedere realizarea drumului judeţean Iaşi – Movileni – Gropniţa – Coarnele Ca­prei – Belceşti – Scobinţi – Sireţel – Les­pezi – Ipoteşti – Suceava; al drumului Iaşi – Miroslava – Voineşti – Ţibana – Ţibăneşti – Tansa – Dagâţa – Roman, a centrului intermodal de la Holboca, extinderea accesului la reţelele de apă, canalizare, energie electrică şi gaz metan, ca şi implementarea soluţiilor de creştere a eficienţei energetice a clădirilor. „Este posibil ca în varianta finală a strategiei de dezvoltare a judeţului să luăm în calcul şi realizarea au­to­străzii. Deocamdată, ea nu apare în priorităţile Guvernului pentru pe­rioada considerată. Strategia stabi­leşte direcţiile principale de ac­ţiune. Ea va putea fi reactualizată ori­când, pe măsură ce apar elemente noi“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ, Marius Pârciu.

Problemele semnalate

Un al doilea obiectiv al strategiei de dezvoltare este consolidarea economiei judeţului, în special prin dezvoltarea ofertei turistice din judeţ, susţinerea creşterii valorii adăugate pentru producţia agricolă, ca şi identificarea şi atragerea de noi investitori. Al treilea obiectiv strategic, res­pectiv creşterea calităţii vieţii, ur­mea­ză să fie atins prin susţinerea educaţiei şi for­mării, susţinerea serviciilor publice de sănătate şi conso­lidarea măsurilor de protecţie a me­diului.

Azi începe dezbaterea publică

Strategia scoasă astăzi în dezbatere publică semnalează şi o serie de pro­bleme în funcţionarea CJ. Astfel, este menţionată diminuarea fondurilor europene nerambursabile atra­se prin proiecte în cursul anului 2012. Totodată, cea mai mare parte a fondurilor CJ sunt utilizate pentru acoperirea cheltuilelor de funcţio­nare şi mai puţin pentru finanţarea unor investiţii. Faţă de 2011, în 2012 cheltuielile cu funcţionarea instituţiei au crescut atât ca sumă brută, cât şi ca procent în totalul bugetului CJ, în detrimentul investiţiilor. Strategia propune şi înfiinţarea unor structuri speciale pentru gestionarea implementării strategiei, îndeosebi în pri­vinţa obiectivelor care vizează dezvoltarea turismului sau a mediului economic. „Până acum s-a făcut o analiză economică şi socială a ju­deţului. Au fost organizate întâlniri pe grupuri, cu primari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, ai mediului de afaceri ca şi ai altor categorii interesate. Acum organizăm o întâlnire practic cu toată lumea“, a spus Pârciu.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pe-autostrada-iasi-tg-mures-veti-circula-doar-pe-hartie-pana-in-2020-minciuni-usl–39470.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.