DATA Alegerile locale, în urma cãrora se vor alege cei 86 de primari, presedintele Consiliului Judetean, cei 33 de consilieri judeteni si peste 1.000 de consilieri locali, vor avea loc în ziua de 10 iunie 2012, a anuntat, ieri, purtãtorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Executivul a aprobat si un set de Hotãrâri de Guvern privind organizarea alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale din acest an, în vederea unei bune desfãsurãri a acestui proces extrem de important. Costurile totale estimate pentru pregãtirea, organizarea si desfãsurarea alegerilor sunt de 99,8 milioane de lei, fonduri alocate institutiilor centrale implicate în organizarea scrutinului: Ministerul Administratiei si Internelor, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electoralã Permanentã, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
Acum patru ani, în 2008, alegerile s-au desfãsurat în douã tururi de scrutin, cu destule incidente. În 43 de municipii, orase si comune din judetul Vaslui s-a mers în turul II, pe 15 iunie 2008, pentru alegerea primarului. Numai în al doilea tur, peste 200.000 de cetãteni cu drept de vot au fost chemati la urne, sarcina lor fiind cu mult mai simplã fatã de ziua de 1 iunie, întrucât rãmãseserã doar câte doi candidati la primãrie. În acest an, însã, lucrurile sunt clare: primarii, cât si presedintele de Consiliu Judetean vor fi alesi dintr-un singur tur de scrutin, ceea ce înseamnã cã acel candidat care va strânge cele mai multe voturi, indiferent de câte persoane vin la vot în ziua de 10 iunie, va fi desemnat câstigãtor. O analizã a institutelor de sondare a opiniei publice aratã cã o astfel de actiune electoralã, cu primari dintr-un singur tur de scrutin, ar avantaja, în primul rând, actualii primari în functie, iar dintre partide cele mai câstigate ar fi PDL si PSD.
Primarii si presedintele CJ Vaslui, alesi pentru patru ani
Potrivit Legii administratiei publice locale nr.215/2001, cu modificãrile si completãrile ulterioare, mandatul primarului, consilierului local, respectiv al presedintelui consiliului judetean si al consilierului judetean, este de patru ani.
Costurile totale estimate pentru pregãtirea, organizarea si desfãsurarea alegerilor sunt de 99,8 milioane de lei, fonduri alocate, printr-o Hotãrâre aprobatã astãzi, institutiilor centrale implicate în organizarea scrutinului: Ministerului Administratiei si Internelor, Secretariatului General al Guvernului, Autoritãtii Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicatii Speciale. În perioada electoralã, va functiona o Comisie de transparentã care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Din comisie vor face parte: câte un reprezentant al fiecãrui partid politic parlamentar, doi reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, doi reprezentanti ai Clubului Român de Presã si un reprezentant al Autoritãtii Electorale Permanente. Totodatã, având în vedere constrângerile bugetare precum si necesitatea asigurãrii într-un termen cât mai scurt a fondurilor necesare bunei organizãri si desfãsurãri a alegerilor, printr-o Ordonantã de Urgentã adoptatã astãzi Guvernul a stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate MAI, pentru institutiile prefectului, din Fondul de rezervã bugetarã la dispozitia Guvernului. De asemenea, Guvernul a decis constituirea unor comisii tehnice la nivel central si judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti, pentru coordonarea organizãrii alegerilor locale, din care vor face parte reprezentanti ai institutiilor publice implicate în organizarea si desfãsurarea alegerilor. Comisia tehnicã centralã va fi condusã de ministrul Administratiei si Internelor, iar comisiile tehnice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor fi coordonate de prefecti, la Vaslui, de cãtre prefectul Levente Szekely. La sedintele Comisiei tehnice centrale pot participa, în calitate de invitati, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ai Clubului Român de Presã, precum si ai organizatiilor neguvernamentale.
Pânã pe 1 mai aflãm cine sunt candidatii în judetul Vaslui!
Executivul a aprobat, ieri, mai multe Hotãrâri în scopul pregãtirii scrutinului electoral din iunie 2012. Astfel, potrivit Programului calendaristic, pânã la 31 martie 2012 vor fi desemnati judecãtorii din Biroul Electoral Central (BEC). Partidele si aliantele politice si organizatiile cetãtenilor apartinând minoritãtilor nationale vor comunica BEC-ului, pânã în 10 aprilie, semnele electorale – urmând ca acestea sã fie aduse la cunostinta publicului – , iar pânã la 1 mai vor fi adresate solicitãrile pentru alocarea timpilor de antenã. Pânã la 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile. Campania electoralã va începe cu 30 de zile înainte de data desfãsurãrii alegerilor, respectiv în 11 mai, si se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00. Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 si se încheie la ora 21.00. În cazul turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarului sau pentru alegerea presedintelui consiliului judetean, potrivit legii, în situatii exceptionale, acesta va avea loc la douã sãptãmâni de la primul tur, respectiv, în 24 iunie 2012.