Ministrul internelor, Traian Igaş, se pregăteşte să treacă în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, 30.000 de hectare din Delta Dunării.
Aproximativ 30.000 de hectare din rezervaţia biosferei Delta Dunării ar urma să treacă din administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea în cea a CJ Constanţa, condus de PSD-istul Nicuşor Constantinescu. Asta, printr-o ordonanţă de urgenţă care va ajunge pe masa guvernului Boc la începutul anului viitor.
Proiectul de act normativ a fost deja semnat de ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş (PDL), şi este fundamentat pe faptul că autorităţile constănţene ar putea asigura un control mai bun asupra braconajului piscicol, dar şi prin faptul că această „mişcare” ar putea aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
„În prezent, statul nu încasează nici un venit din captura de peşte de pe teritoriul Deltei Dunării”, arată, printre altele, specialiştii Internelor în expunerea de motive a proiectului.
„Neadoptarea unor măsuri urgente va genera probleme”
Concret, potrivit documentului, CJ Constanţa ar urma să autorizeze – alături de CJ Tulcea şi de Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării -activităţi economice, de turism şi de agrement pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 de hectare.
„Chiar dacă vizează două localităţi, intervenţia legislativă îşi propune corectarea unei omisiuni care, prin perspectiva creşterii veniturilor comunităţilor locale, va impulsiona autorităţile locale să realizeze o mai bună monitorizare a activităţilor economice, motivate fiind de posibilitatea realizării unor venituri fiscale locale suplimentare”, şi-a explicat Traian Igaş iniţiativa legislativă.
În plus, ministrul a precizat pentru EVZ că nu a luat în considerare faptul că CJ Constanţa nu a administrat până acum zona respectivă. Singurele criterii de care s-a ţinut cont au fost o mai bună administrare a zonei, dezvoltarea economică a acesteia şi „ameliorarea situaţiei economico- sociale din întregul perimetru al rezervaţiei”.
NOI ATRIBUŢII. Din postura de şef al consiliului judeţean, Nicuşor Constantinescu va putea aviza activităţi economice şi de turism în Deltă |
„E o decizie bună, dar proiectul e profund greşit”
În timp ce mai-marii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) sunt de părere că adoptarea şi punerea în aplicare a proiectului avizat de ministrul Igaş este „soluţia salvatoare” pentru rezervaţie, reprezentanţii CJ Constanţa susţin că „nu a fost luată în considerare nicio propunere transmisă, în decursul vremii, autorităţilor centrale”. Iar purtătorul de cuvânt al Consiliului, Cristina Moldovanu, a calificat decizia oficialilor MAI drept „una bună, deoarece sunt implicate autorităţile locale”. Proiectul de act normativ în sine este însă – în opinia acesteia – „profund greşit”. Asta, deoarece implicarea autorităţilor locale nu se face cu respectarea autonomiei locale (taxa de autorizare se stabileşte doar formal de către consiliile judeţene, la propunerea Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării)”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
„Există neclarităţi în textul ordonanţei de urgenţă, care pot fi interpretate diferit – fapt inacceptabil într-un act normativ”, a mai susţinut Moldovanu.
Pe teritoriul judeţul Constanţa se află patru localităţi care fac parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării: Corbu, Săcele, Istria şi Mihai Viteazul. Autorizaţiile pentru activităţile economice de rulate pe raza acestor localităţi, dar şi taxele sunt stabilite însă, în acest moment, de Consiliul Judeţean Tulcea, la propunerea reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
„Intervenţia legislativă îşi propune corectarea unei omisiuni care va impulsiona autorităţile locale .”
TRAIAN IGAŞ, ministrul administraţiei şi internelor
evz.ro