spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Paza în scoli, un lux sau o necesitate

- Advertisement -

PERICOL…Prin scolile vasluiene bate vântul atunci când vine vorba despre paznici, cel putin asta aratã o statisticã a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. Dintr-un numãr total de 731 de unitãti de învãtãmânt din aria de competentã, putin peste 10% beneficiazã de pazã si doar 166 sunt dotate cu sisteme video. Situatia este strigãtoare la cer pentru cã oricând orice scelerat poate intra în unitãtile de învãtãmânt, fiind astfel în pericol mii de prescolari si elevi. Necesitatea pazei a fost demonstratã în trecut de numeroasele conflicte produse de personaje care în mod normal nu ar fi trebuit sã aibã acces în unitãtile de învãtãmânt, dar si de iesirile violente ale elevilor-problemã. Acest lucru s-a verificat la Liceul „Ion Mincu” din Vaslui, unde de un an de zile paza este asiguratã de o firmã specilizatã. Rezultatele sunt evidente, anul trecut nefiind înregistrat nici un scandal. Culmea este cã uneori cei care stârnesc scandaluri sunt chiar cadrele didactice, învãtãmântul vasluian fiind plin de astfel de cazuri, bãtaia de la Viisoara de anul trecut si cea de la Suletea fiind arhicunoscute.

Într-adevãr, în acest an scolar lucrurile stau mai bine decât în anul scolar precedent. Atunci existau doar 38 de unitãti scolare cu pazã proprie, 30 cu pazã mixtã, 14 unitãti scolare cu pazã specializatã iar la cinci scoli din mediul rural asigurau paza cetãtenii din localitate. În ceea ce priveste supravegherea cu camere video, 115 aveau camere în interior, iar 117 aveau montate camere video în exterior. În prezent putem observa o usoara îmbunãtãtire, însã lucrurile s-au miscat prea putin, un numãr extrem de mare de scoli au rãmas în continuare nepãzite si fãrã supraveghere video. Astfel, sunt asigurate cu pazã doar 105 unitãti de învãtãmânt, 52 din mediul urban si 53 din mediul rural. De pazã proprie au parte 56 de unitãti de învãtãmânt, 59 de scoli beneficiazã de paza unei societãti specializate, iar de pazã mixtã 43. Sunt instalate camere video în 166 de unitãti scolare. Situatia este sub orice criticã din moment ce, în peste 600 de scoli, cadrelor didactice sunt singurele care trebui sã asigure mentinerea unui climat pasnic, lucru aproape imposibil, din moment ce în scoalã ar putea avea acces oricând, oricine. Conducerea ISJ Vaslui este de acord cã atât sistemele video, dar si paza sunt absolut necesare în unitãtile de învãtãmânt. „Ar trebui instalate în toate scolile aceste sisteme care sunt eficiente si necesare pentru siguranta elevilor si a cadrelor didactice”, a declarat Narcis Aprodu, inspector scolar general adjunct al ISJ Vaslui. Urmãtoarele cazuri au fost probabil cele mai grave din anul 2014.

Un elev a fost cãlcat în picioare la „Stefan Procopiu”

Un incident grav a avut loc anul trecut la Liceul “Stefan Procopiu” din Vaslui, unde un elev de 16 ani a fost bãtut fãrã milã de o gascã de golani, smecherasi de Vãleni. Într-una din pauze, acestia au nãvãlit chiar în sala de curs si l-au nimicit pe rival cu o bucatã de fier, sub privirile îngrozite ale celorlalti elevi. Victima a ajuns la spital cu capul spart. Martorii oculari au spus cã nu mai putin de 7 persoane, printre care elevi de la un liceu din apropiere, dar si adulti, au intrat în sala de curs si l-au luat la pumni pe bãiatul de 16 ani, cu care unul dintre agresori avusese un conflict în urmã cu câteva sãptãmâni. Colegii victimei au povestit îngroziti cã doi dintre necunoscuti au baricadat usa clasei, iar un tânãr l-a zdrobit pe adolescent cu o bucatã de fier. De fricã, nimeni nu a intervenit si doar în clipa în care gasca de huligani s-a retras, elevii au dat alarma. Conducerea Liceului „Stefan Procopiu” a sunat imediat la 112 si a chemat în ajutor un echipaj medical de la ambulantã. Copilul a ajuns la Spitalul Judetean Vaslui, unde i s-a fãcut un set complet de analize, acesta alegându-se cu un traumatism cranian.

Profesorii, mai rãzboinici decât elevii

Culmea ironiei, de multe ori paza devine necesarã nu din cauza elevilor violenti sau a oaspetilor nepoftiti, ci din cauza unor cadre didactice care si-au gresit meseria si care confundã scoala cu un ring de box. Cel mai nou scandal din învãtãmântul vasluian a fost la Viișoara. Din cauza unei relatii de amor esuate dupã zece ani, douã cadre didactice în toatã firea, de la scoala din comunã, au ajuns sã se ia la bãtaie în sediul unitãtii de învãtãmânt, fiind la un pas sã-si scoatã ochii. Prezentã la întreaga scenã a fost contabila unitãtii de învãtãmânt care s-a declarat depãsitã de situatie. Directoarea scolii, Laura Sandu, învãtãtoare de meserie, s-a bãtut golãneste cu un profesor de limba englezã, Valentin Isac, care avea si jumãtate de normã ca secretar al scolii. Bãtaia a avut loc pe 3 decembrie 2014. Laura Sandu a sustinut la momentul respectiv cã totul a început de la faptul cã profesorul Isac nu-si îndeplinea datoria de secretar, iar ea l-a apostrofat în acea dupã-amiazã. El a reactionat violent împingând-o, iar directoarea s-a “apãrat” cu un pix cu care l-a zgâriat pe gât pe profesorul secretar furios. De aici si pânã la bãtaie n-a fost decât un pas. A fost chematã politia din comunã, iar directoarea a raportat imediat la ISJ Vaslui incidentul. Sanctiunile aplicate de Consiliul de Administratie în urma anchetei fãcute de comisia de disciplinã sunt: profesorul Isac – diminuarea salariului timp de sase luni, iar directoarea Laura Sandu – propusã pentru demiterea din functie.

Alta scoalã, aceeasi poveste

Si cadrele didactice de la Scoala “Virgil Caraivan” din comuna Suletea care ar fi trebuit sã fie modele pentru elevi, au dat dovadã de un comportament rusinos în luna octombrie a anului trecut, dupã ce s-au luat la bãtaie chiar în incinta unitãtii de învãtãmânt. Incidentul s-a lãsat cu dosar penal si mãsuri disciplinare. O parte din scenele de violentã s-au derulat pe holul institutiei, de fatã cu elevul de serviciu. Profesoara de 34 de ani, Alina Nãsui, i-ar fi reprosat în mai multe rânduri învãtãtoarei de 26 de ani, Carmen Geanina Tamas, cã sotul ei, primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas, are o datorie mai veche cãtre sotul acesteia. Mai exact, edilul s-ar fi înteles cu sotul profesoarei de 34 de ani pentru a pãzi o suprafatã de teren cultivatã cu vitã-de-vie, însã nu l-a mai plãtit de câteva luni. Iritatã de atâtea reprosuri, Carmen Geanina Tamas a desfãcut la un moment dat capacul de la un bidon de suc si a stropit-o pe profesoarã. În replicã, Alina Nãsui i-a cârpit o palmã cu toatã puterea tinerei învãtãtoare, care a fost cât pe ce sã cadã din picioare. Tipetele au fost auzite de un alt cadru didactic, sora sotiei primarului. Aceasta a încercat sã intervinã între cele douã pentru a le despãrti si toate au intrat în cancelaria scolii închizând usa. Atât a vãzut elevul de serviciu, iar ceea ce s-a întâmplat ulterior doar a dedus: tipete, zgomote de îmbrânceli si lovituri. În urma acestui incident, sotia primarului a depus o plângere la Postul de Politie din comuna Suletea.

Liceul “Ion Mincu”, singurul din Vaslui care beneficiazã de pazã privatã

Liceul “Ion Mincu” este singura unitate de învãtãmânt din orasul Vaslui care are încheiat un contract cu o firmã privatã de pazã. Iar potrivit directorului Ovidiu Lisievici, rezultatele se vãd. “Asa este, suntem singurul liceu din oras care avem încheiat contract cu o firmã privatã de pazã pentru a beneficia de protectie. În fiecare zi avem un agent de pazã la poartã care se asigurã sã nu intre persoane strãine în liceu. Deseori, cu ajutorul lui am aplanat conflicte ce stãteau sã izbucneascã în preajma institutiei noastre de învãtãmânt. Am constatat cã pe perioada cât agentul de pazã este la lucru, incidentele au scãzut ca numãr. De asta ne-am gândit ca pe viitor, nu doar sã continuãm colaborarea cu firma respectivã, ci sã mãrim intervalul de pazã al agentului la 12 ore.” a declarat Ovidiu Lisievici, directorul Liceului “Ion Mincu”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.