spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Patru incendii în câteva ore

- Advertisement -

ACTIVITATE Pompierii vasluieni au fost solicitati la patru interventii, în doar câteva ore, în ziua de joi, 20 martie. În cursul diminetii, un incendiu autoprovocat a izbucnit la o locuintã din Bârlad, celelalte incendii fiind produse la depozite de furaje de pe raza comunelor Stãnilesti si Stefan cel Mare sau a vegetatiei uscate de lângã Murgeni. Dat fiind începutul campaniei agricole de primãvarã, pompierii vasluieni fac încã un apel la respectarea normelor legale în cazul în care proprietarii de terenuri folosesc focul pentru eliberarea de materii vegetale a terenurilor agricole.

Detasamentul de pompieri Bârlad a intervenit joi, 20 martie, în jurul orelor 11.20, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuintã din municipiul Bârlad. A fost nevoie de interventia a douã autospeciale de stingere cu apã si spumã, în momentul sosirii fortelor de interventie la fata locului, incendiul se manifesta la nivelul dormitorului, cu posibilitate de extindere la tot apartamentul. În urma incendiului au ars: un pat, un sifonier, trei scaune, aproximat trei metri pãtrati de parchet si diverse obiecte de îmbrãcãminte. Interventia rapidã a pompierilor a fãcut ca incendiul sã fie localizat si lichidat la nivelul dormitorului, fãrã a afecta bunurile din celelalte camere. Se pare cã incendiul a fost provocat intentionat de cãtre proprietarul apartamentului. O orã mai târziu, pompierii din cadrul din detasamentul Husi ai ISU „Podul Înalt” Vaslui au fost solicitati pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje de la o stânã din localitatea Chersãcosu, comuna Stãnilesti. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la depozitul de furaje, cu posibilitate de propagare la tarcul de animale si la stânã. În urma incendiului au ars aproximativ saizeci de tone de furaje. Din cercetãrile efectuate la fata locului, se pare cã incendiul a pornit ca urmarea utilizãrii focului deschis în spatii deschise, fãrã respectarea distantei de sigurantã fãtã de depozitul de furaje. Detasamentul de pompieri Vaslui a intervenit, tot joi, 20 martie, în jurul orelor 15.23, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje din localitatea Bârzesti, comuna Stefan cel Mare. La fata locului s-a deplasat o autospecialã de stingere cu apã si spumã si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã a comunei Stefan cel Mare. Incendiul a pornit ca urmare a efectuãrii unor lucrãri de igienizare a terenului de resturi vegetale, focul a scãpat de sub control si s-a extins la depozitul de furaje aflatã în imediata apropiere, cu posibilitate de extindere la locuinta situatã la aproximativ trei metri. În incendiu au ars aproximativ 350 kg coceni, pompierii reusind sã limiteze extinderea incendiului la locuintã. Tot din cauza unui incendiu pornit ca urmare a efectuãrii unor lucrãri de igienizare a terenului de resturi vegetale, pompierii de la Punctul de lucru Murgeni au fost nevoiti sã intervinã la marginea orasului, incediu ce se manifesta pe o suprafatã de aproximativ 1, 3 hectare, cu posibilitatea de extindere la o plantatie de vitã-de-vie. Având în vedere locul incendiului, neaccesibil autospecialei de interventie, pompierii militari au actionat doar cu bãtãtoarele din dotare.

Recomandãri ale pompierilor

Pentru evitarea producerii unor incendii, Inspectoratul pentru situatii de urgentã „ Podul Înalt” al judetului Vaslui recomandã populatiei sã respecte normele de prevenire a incendiilor pe timpul utilizãrii focului deschis, printre altele, se recomnadã ca aceste activitãti nu vor fi efectuate pe timp de vânt si la lãsarea întunericului. Alte cerinte pentru evitarea unor fenomene nedorite constau în colectarea în grãmezi a resturilor vegetale ce urmeazã a fi incendiate, în cantitãti astfel încât arderea sã poatã fi controlatã si curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecãrei grãmezi pe o distantã de 5m, pentru a se evita extinderea acestuia, dar si supravegherea în permanentã a focului pânã la stingerea completã a acestuia. Dupã arderea completã, resturile vor fi stropite cu apã pentru a împiedica reaprinderea focului sub actiunea curentilor de aer sau împrãstierea resturilor aprinse, recomandându-se ca arderea resturilor sã se facã la distante de sigurantã fatã de materialele combustibile din apropiere, cum ar fi constructii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, adãposturi de animale. „Reamintim încã o datã populatiei faptul cã, igienizarea terenurilor prin incendiere se face dupã ce s-a obtinut acordul de la Agentia pentru Protectia Mediului si permisul de lucru cu foc de la primãrie. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sanctionarea celor vinovati, conform legislatiei în vigoare, cu amendã contraventionalã de pânã la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor sau amenzi contraventionale aplicate de aplicate de Garda Nationalã de Mediu – Comisariatul Judetean Vaslui, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice si 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice”, este comunicatul Compartimentului de Informare si Relatii Publice al ISU „Podul Înalt” Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.