spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Patru elevi vasluieni, calificati la olimpiada unei materii care nu se studiazã la scoalã

- Advertisement -

REZULTATE… Patru elevi din judetul Vaslui s-au calificat la Olimpiada Nationalã de Lingvisticã. Este vorba despre doi elevi de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” – Victor Honcu si Maria Duduman – pregãtiti de profesoara Maria-Milica Sofroni si doi elevi de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” – Otniel Andrei Bãlan si Andreea Clapa, pregãtiti de profesoara Dumitrita-Mihaela Bahman. Reusita acestora este cu atât mai importantã cu cât Lingvistica este o materie care nu se studiazã la scoalã, nu existã un curriculum clar stabilit, iar elevii trebuie sã se pregãteascã în particular.

Olimpiada de Lingvisticã – etapa judeteanã a avut loc la Colegiul Economic „Anghel Ruginã” Vaslui si a reunit, în cele trei sectiuni – gimnaziu, Sectiunea Exercitiu, Categoria A (clasele V-VI), gimnaziu, Sectiunea Exercitiu, Categoria B (clasele VII-VIII) si liceu, Sectiunea Performantã (clasele IX-XII) – 71 de elevi. „Regulamentul specific privind organizarea si desfãsurarea olimpiadei nationale de lingvisticã prevede ca la etapa nationalã a Olimpiadei sã participe câte un elev din fiecare judet/sector al municipiului Bucuresti pentru categoriile gimnaziu, Sectiunea Exercitiu, A si B, doi elevi din fiecare judet/sector al municipiului Bucuresti pentru Sectiunea Performantã. În plus, vor participa câte 23 de elevi/an de studiu, care vor fi nominalizati de cãtre Comisia Centralã, pe lista destinatã locurilor suplimentare. Ne bucurãm cã si în acest an judetul Vaslui are reprezentanti motivati sã obtinã rezultate deosebite si la etapa nationalã a acestei competitii, care se va desfãsura la Ploiesti, în perioada 5-7 aprilie 2024. Le multumim colegilor nostri, profesori de limba si literatura românã, matematicã si informaticã – organizatori, evaluatori si asistenti în cadrul acestei competitii complexe. Totodatã, le suntem recunoscãtori gazdelor noastre, care au fãcut posibilã organizarea acestei olimpiade. Felicitãri tuturor elevilor si profesorilor îndrumãtori! Mult succes la etapa nationalã a acestei prestigioase competitii”, a declarat inspectorul scolar de Limba si literatura românã, prof. Anita Avram-Rusu.

Maria Duduman: „Nu mã asteptam ca punctajul meu sã fie cel mai mare din judet

Maria Duduman este elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” si a obtinut cel mai mare punctaj la sectiunea Exercitiu, Categoria B. Aceasta ne-a povestit cã a descoperit lingvistica în clasa a IV-a, însã nu stia cã disciplina are aceastã denumire: „Cred cã am devenit pasionatã de lingvisticã în clasa a IV-a, când rezolvam cu doamna învãtãtoare Tãbãcaru Cristina tot felul de probleme de logicã. Pe atunci, nu stiam cã se numeste în acest fel, asa cã ora optionalã era trecutã în orar sub numele de „Minti istete”. Am aflat adevãratul sãu nume în clasa a VI-a, atunci când am rezolvat o problemã postatã pe Facebook de domnul Vlad Neacsu. Rationamentul meu era corect. Dupã aceea, am început sã rezolv câte un subiect în fiecare sãptãmânã, pânã când programul mi-a devenit foarte încãrcat. Doamna profesoarã de limba românã Sofroni Maria m-a sustinut, propunându-mi sã mã înscriu la Olimpiada de lingvisticã. Anul trecut, aceasta se suprapunea cu alte concursuri si activitãti, asa cã, acest an a fost primul în care am participat. Subiectele mi s-au pãrut destul de dificile, fapt observat si din punctajele obtinute la nivel national pe aceastã categorie de vârstã. Nu mã asteptam ca punctajul meu sã fie cel mai mare din judet. Fiind primul an, am vrut doar sã încerc. Se pare cã, într-adevãr, m-am descurcat”, ne-a declarat Maria Duduman.

Andreea Clapa: „lingvistica necesitã un ansamblu de cunostinte, dar si un simt al limbii oarecum instinctiv”

La sectiunea Performantã, s-a calificat Andreea Clapa, o elevã care participã si la Olimpiada Nationalã de Matematicã. „Subiectele au avut grade diferite de dificultate, dar toate au fost abordabile. Cel mai greu subiect mi s-a pãrut ultimul, care constã în descifrarea unui arbore genealogic dintr-o limbã fictivã din serialul „Game of thrones”, însã complexitatea l-a fãcut sã fie si cel mai frumos. Am aflat de olimpiada de lingvisticã în gimnaziu, de la doamna profesoara de limba românã Laura Munteanu, si am studiat doar lucrând subiecte din anii trecuti, întrucât nu existã un curriculum clar stabilit. Îmi place materia deoarece este cu totul diferitã fațã de materiile scolare si necesitã un ansamblu de cunostinte, dar si un simt al limbii oarecum instinctiv. Matematica si lingvistica au nevoie de o capacitate de a face anumite rationamente si conexiuni”, ne-a declarat Andreea Clapa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Felicitari!
    Dar trebuie mentionat un lucru. Cu cateva saptamani in urma, Consiliul Judetean a alocat o suma uriasa pentru desfasurarea fazelor judetene ale olimpiadelor. Normal, la faza judeteana ajung elevi care au trecut prin doua faze (faza pe scoala si faza pe localitate in cazul oraselor), deci elevi foarte bine pregatiti. Insa iata ce am gasit pe site-ul ISJ Vaslui: la faza judeteana a olimpiadei de geografie au fost prezenti 53 de elevi. 19 elevi (36%) au obtinut note sub 5. Cea mai mica nota a fost 2,60. Intrebare pentru profesorii indrumatori si inspector: pentru ce au fost adusi la faza judeteana elevi total nepregatiti si pentru care s-au cheltuit niste bani? (raspunsul il stim: adeverinta pentru gradatia de merit). Am vazut la limba romana sute de elevi adusi la faza judeteana. Olimpiada este un concurs pentru elite , nu un concurs de masa. Ca sa nu mai spunem ca subiecte tip-grila nu au ce cauta la olimpiada. Poate este un motiv de mandrie pentru conducerea ISJ Vaslui sa aiba sute de elevi la faza judeteana, dovada ca acestia sunt rupti total de realitatile invatamantului romanesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.