CEI MAI BUNI… Patru elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” vor reprezenta judetul Vaslui la faza nationalã a Olimpiadei de Biologie. Este vorba despre Riana Napcori, Bianca Ciobanu, Stefania Durcan si Iosif-Aliodor Timofticiuc. Ei au obtinut cele mai mari punctaje la etapa judeteanã, desfãsuratã sâmbãtã la Liceul „Stefan Procopiu” din Vaslui. Pentru Stefania si Iosif-Aliodor rezultatele nu sunt nicio surprizã, pentru cã se pregãtesc de ani de zile, inclusiv în perioada vacantelor. S-au calificat la etapa nationalã si în 2020, însã, din cauza pandemiei de coronavirus, olimpiada nu s-a mai sustinut. Nici faptul cã toti cei patru elevi provin de la aceeasi unitate de învãtãmânt si sunt pregãtiti de acelasi profesor nu mai reprezintã o surprizã. Profesoara Gianina Romascu a obtinut, de-a lungul timpului, rezultate extraordinare cu elevii pe care i-a pregãtit în cadrul Liceului „Mihail Kogãlniceanu”, precum si la Centrul de Excelentã Vaslui. Unul dintre acesti elevi este Vlad Sîmbotin, acum student la Facultatea de Medicinã din Cluj. Îndrumat de prof. Gianina Romascu, în 2017, acesta reusea sã reprezinte România la Olimpiada Internationalã de Biologie si sã câstige o medalie de bronz.
Faza judeteanã a olimpiadei de biologie s-a desfãsurat sâmbãtã, 12 martie, la Liceul „Stefan Procopiu”. A durat trei ore si a cuprins subiecte din toate manualele alternative. „Anul acesta, subiectele nu au mai fost realizate la nivel national, ci de colegii nostri din judet, care nu au avut elevi participanti la clasele respective. Gradul de dificultate la clasele a IX-a si a XI-a a fost mai ridicat, ceea ce a fãcut ca selectia sã fie riguroasã. Au avut multe capcane, subiectele i-au trecut prin toate manualele alternative. La clasa a X-a, gradul de dificultate a fost ceva mai redus, la fel si în cazul clasei a XII-a”, ne-a declarat prof. Gianina Romascu. Cele mai bune rezultate au fost obtinute de Napcori Riana si Andra Parfene (clasa a IX-a) – 87 puncte, Bianca Ciobanu (clasa a X-a) – 99 puncte, Stefania Durcan (clasa a XI-a) – 99 puncte si Iosif-Aliodor Timofticiuc (clasa a XII-a) – 95 puncte.
Baraj la clasa a IX-a
Regulamentul olimpiadei de anul acesta a suferit însã modificãri: se calificã la faza nationalã elevul care a obtinut cel mai mare punctaj la nivelul clasei sale. În cazul în care sunt mai multi elevi cu acelasi punctaj, se face o departajare si merge mai departe doar unul dintre ei. „S-au aplicat criteriile de departajare stabilite de Ministerul Educatiei, iar eleva care s-a calificat la etapa nationalã este Riana Napcori. Dacã nu ar fi fost aceastã situatie, în care sã se impunã un singur loc, si am fi mers pe regulamentul general de olimpiadã, s-ar fi calificat mai departe ambele eleve. Anul acesta anuntul referitor la olimpiade a venit putin mai târziu decât ar fi trebuit, adicã în decembrie, însã elevii s-au pregãtit de dinainte. Au fost dornici de a relua competitiile scolare, au sperat cã se vor reorganiza si au continuat sã învete, astfel cã olimpiada nu ne-a prins pe picior gresit. Eu zic cã rezultatele au fost pe mãsura muncii elevilor si a seriozitãtii lor, cu multi dintre ei am lucrat foarte mult si în afara orelor de curs, dar si la Centrul de Excelentã, ne-au prins foarte bine orele de pregãtire. Nu putem decât sã ne bucurãm cã am reusit sã obtinem aceste rezultate frumoase”, a declarat profesoara Gianina Romascu.
Iosif-Aliodor si Stefania, calificati si în 2020 la olimpiada nationalã anulatã de autoritãti
Iosif-Aliodor Timofticiuc este unul dintre „veteranii” acestei olimpiade. Din clasa a VII-a si pânã în clasa a XII-a a reprezentat constant judetul Vaslui. „Eu am crezut cã nu se vor organiza nici anul acesta olimpiadele, asa cum nu s-au organizat nici anul trecut. Mã resemnasem, însã continuam sã mã pregãtesc pentru admitere la Facultatea de Medicinã din Bucuresti. Pe 31 decembrie am vãzut cã Ministerul Educatiei a anuntat cã se vor relua olimpiadele si am zis cã nu am cum sã nu particip. Subiectele nu mi s-au pãrut foarte grele, la grile au fost câteva detalii la care trebuia sã fii atent, dar problemele chiar nu mi s-au pãrut dificile. Urmãtoarea etapã va avea loc la Cluj, în perioada 26-30 aprilie si am ceva emotii, pentru cã acolo proba practicã va face diferenta”, a declarat Iosif-Aliodor. Si Stefania Durcan este o „veteranã” a olimpiadelor. În 2019, aceasta a fãcut parte din lotul vasluian care a clasat judetul pe locul I în clasamentul national la Olimpiada de Geografie. Aceasta a obtinut Premiul Special al Societãtii de Geografie din România. În 2020, s-a calificat la etapa nationalã a olimpiadei de biologie, însã nu a mai avut ocazia sã participe. În acel an, toate competitiile au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.
Riana si Bianca, pasionate de stiintele exacte
Pentru Riana Napcori este prima olimpiadã nationalã în adevãratul sens al cuvântului la care participã. Etapa judeteanã i-a pus ceva probleme, însã a reusit sã le facã fatã: „Subiectele mi s-au pãrut mai dificile, mai încurcate decât cele pe care le fãceam noi la pregãtire. Au fost si informatii noi sau, mai bine spus, altfel structurate fatã de cum le învãtasem eu. Mã bucur cã am reusit sã mã calific, am mai participat în clasa a VI-a la Concursul „George Emil Palade”, echivalentul olimpiadei de biologie pentru clasele de gimnaziu, însã aceasta, la care particip acum, este o olimpiadã în adevãratul sens al cuvântului. Îmi plac stiintele exacte, biologia, chimia, matematica si cred cã voi continua sã aprofundez aceste discipline, însã, în momentul de fatã, nu pot sã zic cã sunt sigurã de domeniul în care mi-ar plãcea sã mã dezvolt pe viitor. O variantã ar fi Medicina, dar si Dreptul mi se pare interesant…”, a povestit Riana. Bianca Ciobanu, eleva care a obtinut cel mai mare punctaj -99, la etapa judeteanã a olimpiadei de biologie, a absolvit, în 2020, Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui cu media 9,98 si încã de atunci stia cã va aprofunda aceastã disciplinã. „Îmi doresc sã devin medic neurochirurg. Desi nu am participat la Olimpiada de Biologie, mereu am avut o pasiune fatã de acest obiect, o pasiune fatã de mecanismul perfect: corpul uman”, spunea Bianca în urmã cu doi ani de zile.
La informatica se poate sa dati rezultatele? Va rugam… S-a desfasurat ieri…
O mare porcarie cu anonimizarea asta. Se duce totul in umbra, cand de fapt ar trebui incurajata competitia.
Felicitări elevilor, dar și doamnei profesoare! Un dascăl de exceptie, față de care am toată recunoștința și aprecierea. Dacă ar întreba cineva cum arată profesorul ideal, aș răspunde, fără să clipesc: precum doamna Ginanina Romașcu. Dedicată, atentă la detalii, implicată în tot ceea ce face, înțelegătoare și jovială deopotrivă. Dacă scolile, inclusiv LMK, ar avea mai mulți dascăli ca dumneaei, atunci cu siguranță și elevii ar manifesta mai mult interes și pasiune pentru școală. Pe doamna Romascu nu ai cum să nu o iubesti. Biologia predată de dumneaei nu ai cum să nu îți placă, oricât de complicată ar părea, oricât de multă ar părea materia.
Sunteți minunată, doamna profesoară, și așa veți rămâne pentru noi, foștii dumneavoastră elevi. Am fost foarte norocoși și ne bucurăm pentru cei care vă au acum dascăl.
Vă mulțumește, cu toată prețuirea,
Un fost elev