spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

PATRONUL TRANSMOLDAVIA CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE

- Advertisement -

• Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Van Regteren la trei ani si trei luni de detentie • a fost păstrată confiscarea de 302.710 euro • în plus, olandezul a fost obligat la plata a 1,18 miliarde lei vechi către Fisc • acuzatul a fost achitat pentru spălare de bani •

Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au schimbat sentinta în cazul patronului de la Transmoldavia, Hendrik Van Regteren, de 68 de ani, cetătean olandez cu domiciliul în Pîngărati. Magistratii au admis apelul procurorilor si l-au condamnat pe Van Regteren la trei luni de închisoare pentru folosirea cu rea credintă a bunurilor sau creditului societătii, trei ani si trei luni închisoare pentru înselăciune si un an de închisoare pentru evaziune fiscală. Pedepsele au fost contopite urmînd ca acuzatul să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani si trei luni. Pentru acuzatia de spălare de bani învinuitul a fost achitat. Prin aceeasi sentintă a fost păstrată confiscarea sumei de 302.710 de euro. În plus, olandezul în solidar cu Retom Holand BV Olanda trebuie să achite Fiscului 118.545 lei (1,18 miliarde lei vechi) cu titlu de despăgubiri materiale si accesorii fiscale. Apelul declarat de Van Regteren a fost respins ca nefondat. Initial Tribunalul Neamt îl condamnase la un an de închisoare, cu suspendare si dispusese confiscarea celor peste 300.000 de euro, bani pe care i-a încasat de la Transmoldavia, pentru serviciile pe care i le-a prestat. La acea vreme Transmoldavia deja era a lui. La inculpare procurorii au retinut faptul că învinuitul a încheiat în fals un contract de prestări servicii, la data de 1 octombrie 1999. Folosindu-se de acesta a obtinut nejustificat de la firma pietreană suma de 302.710 de euro. Sentinta nu este definitivă.

Transmoldavia a trecut la Van Regteren în 1998

Firma olandeză Retom Holand BV, al cărei unic actionar este inculpatul, a devenit actionar majoritar al societătii nemtene Transmoldavia în anul 1998, cînd a cumpărat pachetul majoritar de actiuni de la fostul FPS. Conform clauzelor de cumpărare, pînă în iunie 2001 noul actionar avea obligatia de a face investitii în valoare totală de 577.543 de dolari. Olandezul si-a asumat obligatiile contractuale si a cumpărat pentru Transmoldavia mijloace de transport. Dar nu de oriunde, ci chiar de la firma sa, Retom Holand BV, din Olanda. Masinile au fost luate în leasing si au fost achitate partial de Transmoldavia, iar diferenta de 238.705 de dolari a venit de la firma olandeză. La data de 1 octombrie 1999, Transmoldavia, reprezentată de Van Regteren, a încheiat un contract de prestări servicii cu Retom Holand BV, prin care aceasta din urmă se obliga să furnizeze servicii de consultantă în domeniul transportului, leasing, import autobuze, afaceri si managementul firmei românesti, totul pentru suma de 30.000 de dolari pe lună. Contractul a devenit functional abia în ianuarie 2003, cînd s-a schimbat si moneda de plată. Astfel firma olandezului a încasat de la Transmoldavia cîte 30.000 de euro, în perioada ianuarie 2003 – noiembrie 2004. În total a fost vorba de 302.710 euro, sumă pe care inculpatul a primit-o în conturile firmei din Olanda pentru „serviciile“ pe care le-ar fi prestat către Transmoldavia. Anchetatorii au considerat că inculpatul a spălat această importantă sumă de bani pe care a repatriat-o în tara sa de origine, Olanda, în contul capitalului investit la preluarea firmei pietrene. Conform actului de inculpare, contractul dintre părti nu respecta legea prin faptul că din partea Transmoldavia era semnat de contabilul Vasilica Cretu, iar de la firma olandeză de acuzat. Ani în sir, pînă în ianuarie 2007, dosarul a fost plimbat pe motiv de competentă între diferite structuri ale DIICOT si DNA pînă ce a poposit la Parchetul Piatra Neamt, si mai apoi la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casatie si Justitie, după care la Parchetul Judetean, unde a si fost finalizat. Initial si Vasilica Cretu a fost cercetată penal, dar a fost scoasă de sub urmărire. În această cauză Transmoldavia nu s-a constituit parte civilă, în schimb Fiscul a cerut si a primit suma ce reprezenta impozitul pe veniturile persoanelor nerezidente aferent celor 302.710 de euro.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.