spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Gabriela Ciuburciu, trimisa in judecata!

- Advertisement -

Patroana de la Vascar a primit „undã verde” cãtre judecatã

JUDECATÃ Directorul general al SC Vascar SA, Gabriela Ciuburciu, a fost trimis ieri în judecatã de procurorii DNA Iasi alãturi de mai multi asociati, acuzati de înselãciune, spãlare de bani, luare de mitã si declaratii false. Prejudiciul total creat de aceastã „caracatitã” depãseste suma de 1,4 milioane euro, fonduri europene. Pentru a se folosi ilegal de fondurile SAPARD, patroana SC Vascar SA a apelat la o altã firmã vasluianã, SC Plastics SRL, cu ajutorul cãreia a întocmit documente false care atestau lucrãri de renovare. Pentru prejudiciul creat, Gabriela Ciuburciu riscã pânã la 20 de ani de închisoare însã procurorii anuntã cã, în cazul inculpatilor, stã în picioare principiul de nevinovãtie.

Ieri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã a Gabrielei Ciuburciu, actionar majoritar si director general al SC Vascar SA Vaslui pentru douã infractiuni de luare de mitã, declaratii false, înselãciune, spãlare de bani si complicitate la infractiunea de spãlare de bani. Potrivit procurorilor, aceasta folosea documente si declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene, cu consecinte extrem de grave, în formã continuatã. Pe lângã patroana SC Vascar SA Vaslui, au fost trimisi în judecatã Cristian Stefan Mihãescu, reprezentant legal al mai multor societãti comerciale, acuzat de complicitate la infractiunea de folosire ori prezentare de declaratii false si complicitate la infractiunea de înselãciune în conventii, cu consecinte deosebit de grave, Dan Eugen Dorneanu, pentru complicitate la infractiunea de luare de mitã, spãlare de bani, complicitate la infractiunea de spãlare de bani si complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, Iuliu Cepoiu, actionar si fost director comercial al SC Vascar SA Vaslui, unic actionar la SC Plastics SRL Vaslui si Mircea Moraru, fost angajat al SC Plastics SRL Vaslui, ambii acuzati de complicitate la infractiunea de înselãciune în conventii, cu consecinte extrem de grave si complicitate la infractiunea de folosire si prezentare de documente ori declaratii false. Potrivit Codului Penal, pentru infractiunea de luare de mitã, pedeapsa cu închisoarea este între trei si 15 ani iar pentru înselãciune cu consecinte deosebit de grave, între zece si 20 de ani.

Povestea înselãciunii

În cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercialã având ca obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practicã a unui proiect ce vizeazã modernizarea fabricii de produse din carne a societãtii comerciale.

În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat si director general al SC Vascar SA si responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentantilor unei societãti comerciale din Italia sã mãreascã pretul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% si sã-i remitã acest procent cu titlu de mitã pentru ca, în cadrul procedurii de selectie a ofertelor, sã atribuie acestei firme contractul de achizitie a liniei de fabricare a conservelor. Din suma pretinsã, în lunile iunie – septembrie 2006, a primit suma totalã de 175.600 euro, în mai multe transe, din care 77.500 de euro prin intermediul inculpatului Dan Eugen Dorneanu si 98.100 de euro în contul bancar al unei societãti comerciale controlate de inculpatã. De asemenea, în aceeasi perioadã, patroana Vascar a pretins si primit de la reprezentantii unei alte societãti comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui si a încheia contractul de achizitie a unor utilaje pentru tratament termic. Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume si pentru a-i ascunde adevãrata provenientã, Gabriela Ciuburciu a a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte si alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achizitii. De asemenea, pentru a obtine în mod ilegal suma totalã de 4.525.551,56 lei, echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuãrii plãtilor, provenitã din fonduri SAPARD si din bugetul national, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (APDRP) mai multe documente si declaratii false si inexacte de naturã sã creeze aparenta de legalitate a plãtilor efectuate în cadrul proiectului. Aceasta s-a folosit de oferte false, declaratii pe propria rãspundere si contracte cu alte firme. În acest context, Gabriela Ciuburciu a fost ajutatã de Cristian Stefan Mihãescu, care i-a pus la dispozitie mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achizitie derulate în cadrul proiectului, precum si de inculpatul Dan Eugen Dorneanu care a contribuit la întocmirea si prezentarea unor documente care atestau aspecte neconforme realitãtii, ajutând-o totodatã pe patroana Vascar sã ascundã provenienta unor sume de bani si sã primeascã, în numerar, douã transe în valoare totalã de 77.500 euro din suma solicitata cu titlu de mitã.

Lucrãri fictive de modernizare

De asemenea, în cadrul aceluiasi proiect, inculpatii Iulian Cepoi si Mircea Moraru au ajutat-o pe Gabriela Ciuburciu sã prezinte la APDRP documente si declaratii false – oferte, contracte, facturi, situatii de lucrãri – care atestau în mod nereal cã firma lui Iuliu Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrãri de constructii si instalatii, documente necesare decontãrii unor contracte încheiate de SC Vascar SA cu SC Plastics SRL. Mai mult decât atât, nu ar fi fost posibilã încheierea acestor contracte, având în vedere conflictul de interese ce rezulta din dubla calitate a lui Iuliu Cepoi de unic asociat al SC Plastics SRL Vaslui si de actionar al SC Vascar SA, conflict ce a fost ascuns reprezentantilor APDRP, prin prezentarea unor declaratii false date de cãtreGabriela Ciuburciu. Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit s-a constituit parte civilã în procesul penal cu suma de 6.006.298,93 lei, reprezentând valoarea întregii finantãri nerambursabile acordate firmei SC Vascar SA. În vederea recuperãrii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asupra unor bunuri imobile apartinând directorului general al SC Vascar SA. Pe 2 iulie, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatei Gabriela Ciuburciu pe o perioadã de 24 de ore iar în ziua urmãtoare, Tribunalul Iasi a luat fatã de inculpatã mãsura obligãrii de a nu pãrãsi tara pe o perioadã de 30 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti. „Precizãm cã aceastã etapã a procesului penal reprezintã, conform Codului de procedurã penalã, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instantã, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sã înfrângã principiul prezumtiei de nevinovãtie”, se aratã într-o notã informativã remisã de Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.