DEMERS… Consiliul Județean Vaslui a cîștigat proiectul “Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești”. Instituția a semnat contractul de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) în cadrul Apelului de finanțare pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol. Valoarea totală a proiectului este de 772.083 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile acordată de Institutul Național al Patrimoniului este în cuantum de 247.067 lei, iar contribuția județului Vaslui este de 525.01.6 lei.
Scopul proiectului este realizarea lucrărilor de intervenții de urgență asupra monumentului istoric, în vederea menținerii stării de conservare pentru o durată determinată de timp, până la realizarea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare. “Principala activitate la nivel de proiect vizează realizarea lucrărilor de intervenție de urgență, prin construirea de sprijiniri din material lemnos pentru a susține toate arcele și bolțile. Cele mai importante degradări constatate, care conduc la necesitatea intervenției de urgență sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră. Județul Vaslui, prin Consiliul județean, a manifestat un interes constant de a reabilita și introduce în circuitul turistic acest obiectiv și a depus mai multe cereri de finanțare, concretizate în final cu obținerea acestui grant care va avea ca rezultat stoparea degradării monumentului până la identificarea unei noi surse de finanțare destinate restaurării. Perioada de implementare a proiectului este de nouă luni, începând cu data de 26.02.2024 până la data de 30.11.2024”, a transmis Consiliul Județean Vaslui.
Podul Doamnei, construit în 1841, la ordinul domnitorului Mihai Sturdza
Podul Doamnei se află pe drumul ce leagă localitatea Roșiești de șoseaua Vaslui-Bârlad (DN 24) și reprezintă o pagină din istoria județului Vaslui. Scos din circulație în 1981, podul a fost transferat în 2019 din domeniul public al Consiliului Local Costești în cel al Consiliul Județean (CJ) Vaslui, pentru a fi reabilitat. A fost construit în 1841, la ordinul domnitorului Mihai Sturdza, „din blocuri masive de piatră fetuită, legate cu mortar de var si are cinci deschideri în arc în plin cintru. Pe partea interioară a celor două parapete de la mijlocul podului se află două inscripții partial lizibile, una în limba latină și alta în limba română, încadrate în panouri rectangulare (165/135 cm), decorate la partea superioară, în altorelief, cu însemne heraldice (70/50 cm) erodate (istoricii presupunând că este vorba de blazonul domnitorului). Cele două medalioane sunt mărginite lateral de doi pilastri canelati, pe care se sprijină acolada balustradei. Inscripția în limba română se află pe parapetul nordic si este scrisă cu un amestec de litere latine si chirilice. Ea are următorul cuprins: «Acest pod este construit din poronca pre înăltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V.V. domn terei Moldovei în al VIII an al domniei însale si săvărsinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru călători în 8 Noem. 1841»“, scrie Maria Popa în vol. „Monumentul”, cap. „Podul Doamnei de la Chițcani, comuna Costești, județul Vaslui”.