DAU ÎNAPOI?… Premierul Florin Cîțu a declarat că noile măsuri avute în vedere de coaliția de guvernare în privința sporurilor și a indemnizației de hrană, acordate în sectorul bugetar, vor fi dispuse, prin lege, în Parlament. Reducerea imediată a cheltuielilor bugetare, care se va face prin ordonanță de urgență, va viza doar tăierea voucherele de vacanță și a sporurilor pentru angajații Prefecturilor.
„În ordonanță nu vor fi incluse sporurile și indemnizația de hrană. Decizia pe sporuri și pe indemnizația de hrană, după discuțiile în coaliția politică și cu juriștii, a fost… mai bine să mergem în Parlament ca să nu fie o problemă, să fie atacate și să nu poată să meargă mai departe. Deci sporurile și indemnizația de hrană vor merge în Parlament. În ordonanța de urgență sunt voucherele, punctul de pensie și sporul pentru Prefecturi”, a declarat Florin Cîțu, miercuri, la Palatul Victoria, întrebat despre situația sporurilor din sistemul bugetar, respectiv eliminarea sporurilor de COVID de 30% acordate angajaților din Prefecturi.
Studenții vor plăti 50% din prețul biletului de tren
Șeful Executivului a mai afirmat că schimbări vor fi făcute și în privința transportului pe cale ferată de către studenți, aceștia urmând a plăti 50% din prețul biletului. „Un alt subiect care a fost dezbătut, (…) acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul pe calea ferată pentru studenți. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară și m-am uitat și la ce se întâmplă în restul Europei. În Austria, studenții au o reducere de 60%, iar, dacă aceștia călătoresc în grup, adulții, însoțitorii călătoresc gratuit. Elevii și ucenicii au gratuitate în schimbul unei taxe de 19,60 de euro pe an. În Belgia studenții au până la 50% reducere putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte, există și carduri cu care în schimbul a 50 de euro pot avea orice zece călătorii pe orice distanță. În Bulgaria, studenții până în 26 de ani au până la 56% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au reducere de 30%, în Finlanda 30% reducere, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% la transportul feroviar”, a explicat prim-ministru.
Promisiunea de mărire a pensiilor, în programul electoral, nu în cel de guvernare
În ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, este prevăzută și înghețarea pensiilor în 2021 și amânarea majorărilor prevăzute în lege din 2021 până în 2023 și 2024. Astfel, față de legea pensiilor aflată în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1875 de lei, noua ordonanță de urgență prevede că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023. Premierul Cîțu și-a justificat decizia, afirmând că mărirea pensiilor a fost prevăzută în programul electoral și nu în cel de guvernare.
,,Premierul Cîțu și-a justificat decizia, afirmând că mărirea pensiilor a fost prevăzută în programul electoral și nu în cel de guvernare.”- adica voteaza-ma ca dupa aceea vezi tu!. Sa ma cac in gatul lor de nemernici.