spot_img
spot_img
5.8 C
Vaslui
19-ian.-2025

Partea bunã a gerului: mai putine urgente medicale

- Advertisement -

PRECAUTI Pânã acum, în judetul Vaslui, nu a fost semnalat niciun caz de hipotermie, degerãturi sau gripã, lucru îmbucurãtor. De asemenea, în ultimele trei zile, de la instalarea gerului, numãrul solicitãrilor interventiei ambulantelor a scãzut la jumãtate fatã de perioadele normale, când se înregistrau 130 – 140 interventii zilnice. Fie din cauza faptului cã, în judetul Vaslui, nu au fost semnalate blocaje majore a drumurilor datorate ninsorilor sau viscolului, fie pentru cã autoritãtile locale si cei rãspunzãtori de deszãpezire au actionat eficient, nu au fost cazuri de ambulante blocate, cu exceptia unui caz izolat, la Fruntiseni, ieri dimineatã, dar care a fost rezolvat în mai putin de jumãtate de orã. Medicii recomandã populatiei, în special categoriilor de persoane mai expuse la îmbolnãviri, respectiv copiii, vârstnicii si bolnavii cronici, evitarea, pe cât posibil, a expunerii la temperaturi scãzute.

Odatã cu rãcirea accentuatã a vremii din ultimele zile, a scãzut numãrul de solicitãri pentru Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui. Dacã, într-o perioadã normalã, se înregistreazã între 130 – 140 de apeluri la salvare, numãrul acestora s-a înjumãtãtit în aceste zile. Motivul ar fi cã populatia preferã sã stea în case decât sã se expunã frigului si vântului puternic. “În aceste zile, am avut în general cazuri de persoane suferind de boli cronice, în special cardiace, cãrora, din diverse cauze, starea generalã s-a deteriorat, fiind nevoie de interventia ambulantei pentru transportul la spital. În acelasi timp, am redus numãrul de servicii de transport de dupã externare a pacientilor, sau în vederea efectuãrii de analize, si am încercat sã mentinem numãrul de transporturi intraspitalicesti la minimum. De asemenea, se observã scãderea numãrului de solicitãri pentru traumatisme datorate cãderii pe gheatã, de la 15, câte au fost miercuri, 25 ianuarie, la 9, joi, si la doar 4 cazuri în ziua de ieri, vineri, 27 ianuarie, ceea ce înseamnã că fie populatia s-a adaptat la mersul pe jos în conditii pe iarnã, fie evitã deplasãrile inutile”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui. Având în vedere faptul cã nordul judetului Galati este blocat fatã de unitãtile spitalicesti gãlãtene, SAJ Vaslui a luat mãsura suplimentãrii cu o ambulantã a sectiei Bârlad, special în scopul preluãrii urgentelor din judetul vecin, nu mai putin de trei cazuri fiind preluate pânã ieri. Interesantã este si o altã statisticã: numãrul solicitãrilor ambulantelor pentru preluarea de persoane agresate sau în situatie de etilism sau comã alcoolicã a scãzut pânã aproape de zero, în timp ce, în alte perioade, în special vara, numãrul acestora era destul de mare. Pânã în acest moment, de la începutul sãptãmânii, nu a fost semnalat, în judetul Vaslui, niciun caz de hipotermie sau de persoane suferind de degerãturi.

Feriti-vã de frig!

“Având în vedere atentionarea meteorologicã cu privire la temperaturi extrem de scãzute, Ministerul Sãnãtãtii recomandã populatiei sã tinã cont de sfatul medicilor, sã evite deplasãrile în spatii deschise si expunerea la frig, sã respecte regulile de igienã pentru evitarea îmbolnãvirilor si sã consume alimente bogate în proteine, fructe si legume. Mãsurile de igienã personalã, precum spãlarea cu apã si sãpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strãnut sau tuse, sunt esentiale pentru prevenirea îmbolnãvirilor prin afectiuni respiratorii si, în special, prin gripã”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui. În cazul în care este necesarã deplasarea în spatii deschise, este recomandatã folosirea mijloacelor de protectie adecvate, respectiv haine groase, cãciuli, mãnusi, fular. De asemenea, specialistii recomandã evitarea expunerii îndelungatã a mâinilor si picioarelor la temperaturi scãzute pentru a se feri de degerãturi. Totodatã, persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sã evite deplasãrile si frecventarea locurilor aglomerate care creeazã premisele decompensãrii în conditii de temperaturi scãzute sau aparitia complicatiilor afectiunilor existente. În aceastã perioadã, o atentie deosebitã trebuie acordatã si copiilor, în special evitarea expunerii lor la frig sau a transportãrii acestora pe distante lungi în vehicule fãrã posibilitãti de climatizare si neechipate corespunzãtor. În aceastã perioadã geroasã se recomandã consumarea ceaiului cald, iar, în cazul alterãrii stãrii de sãnãtate, sã se evite automedicatia, recomandându-se ca bolnavii sã se prezinte la cabinetul medicului de familie. O altã categorie de persoane care trebuie sã se fereascã de efectele gerului este cea a bolnavilor cronici, în special cu afectiuni cardiace, care pot suferi, în aceastã perioadã, decompensãri clinice si o înrãutãtire a stãrii de sãnãtate. În aceste cazuri, se recomandã fie continuarea tratamentului recomandat de medicul specialist, si evitarea expunerii la frig, fie apelarea imediatã a serviciului de urgentã 112 pentru transportarea persoanelor afectate la unitãtile spitalicesti în vederea stabilizãrii stãrii de sãnãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.