Decizia luată ieri de Coaliţia la guvernare va micşora numărul deputaţilor în judeţ la patru sau cinci de la şase cît sînt în actualul mandat u reprezentanţii USL din Parlament spun că vor depune moţiune de cenzură dacă se angajează răspunderea pe comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari u conform proiectului de reducere a numărului de parlamentari, Vrancea va avea în continuare doi senatori u în prezent, judeţul este reprezentat la Bucureşti de şase deputaţi şi doi senatori
Coaliţia la guvernare s-a pus de acord cu privire la comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari de anul viitor. Astfel, PDL şi UDMR sînt de acord pentru păstrarea Parlamentului bicameral, cu 300 de deputaţi şi 89-91 de senatori, cîte doi pentru fiecare judeţ. De asemenea, partenerii la guvernare vor ca o treime din mandate să se ofere prin compensare. Cele două partide vor şi alegeri la comun pentru luna noiembrie a lui 2012. Totuşi, PDL şi UDMR nu văd la fel de bine împreună toate proiectele politice, maghiarii respingînd în continuare reorganizarea teritorială a ţării. În cazul în care Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea pe reducerea numărului de parlamentari, ceea ce s-ar putea întîmpla în două săptămîni, judeţul Vrancea ar putea fi reprezentat din 2012 în Parlament de patru sau cinci deputaţi şi de doi senatori. Practic, bătălia politică din sînul partidelor va deveni din ce în ce mai acerbă pentru că două colegii ar putea dispărea din portofoliul politicienilor. Deputatul PDL Alin Trăşculescu susţine că tăierea în rîndul parlamentarilor se impune pentru că şi în urma recensămîntului am fi mai puţini. “Încă de aseară (n.r. duminică seară), de la Colegiul Director, s-a discutat despre reducerea numărului de parlamentari, lucru pe care ni l-am asumat şi în alegeri şi lucru despre care populaţia s-a pronunţat în cadrul unui referendum. Numărul de deputaţi în Vrancea va fi mai mic, deocamdată nu se ştie sigur, se vor face calcule şi în funcţie de numărul de locuitori. Şi aşa în urma recensămîntului vom descoperi că sîntem mai puţini. În Vrancea vor fi două colegii la Senat şi patru sau cinci pentru Camera Deputaţilor”, a declarat Trăşculescu. Pentru reducerea numărului de parlamentari se declară şi Răzvan Mustea Şerban, acesta afirmîd că alegerile comasate vor însemna mai puţină degringoladă prin instituţiile statului în an electoral. “Ca şi parlamentar care şi-a cîştigat colegiul la alegerile din 2008, rămîn un susţinător al votului uninominal pur. De aceea, orice variantă agreată în cadrul coaliţiei de guvernare care presupune diminuarea numărului de mandate şi pune accentul pe trimiterea în Parlament a celor validaţi în mod direct de electorat este, în mod categoric, un pas înainte. De asemenea, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare mi se pare o idee justă, pe de o parte pentru că se fac economii bugetare importante, iar pe de altă parte pentru că într-un an în care avem alegeri locale în vară şi parlamentare în toamnă trebuie să plecăm de la realitate, adică de la faptul că toată clasa politică este concentrată pe aceste momente, ceea ce duce la o funcţionare greoaie a instituţiilor statului”, este de părere şi Mustea.
Luptă mai dură pentru ciolan
n mod inevitabil, dacă se va ajunge ca din 2012 să ne alegem mai puţini reprezentanţi în Parlament, şi lupta din interiorul partidelor pentru desemnarea candidaţilor va fi şi mai dură. “PSD va fi principalul afectat pentru că el deţine mai multe mandate. La noi, cel puţin de cînd am venit eu la conducerea partidului, concurenţa pentru desemnarea candidaţilor ţine de cine stă mai bine în sondajele de opinie”, a mai spus Trăşculescu. Democrat liberalul consideră, de asemenea, oportun ca în noiembrie 2012 să mergem o singură dată la vot şi să ne alegem atît primarul, cît şi parlamentarul. La rîndul lor, cei din Opoziţie susţin că pregătesc din nou moţiune de cenzură, nemulţumiţi de deciziile Puterii în privinţa alipirii alegerilor şi reducerii numărului de parlamentari. “Ei (n.r. PDL) au hotărît la Birou şi vor să-şi asume răspunderea. Cît despre comasarea alegerilor, vor face un talmeş-balmeş cu alegătorii, doar sînt specialişti la mişcări de acest fel. Dau dovadă de disperare, însă nu au cum să nu ajungă la acelaşi rezultat: vor pierde alegerile. Demersul lor dăunează însă exerciţiului democratic”, ne-a spus şi Ciprian Nica, deputat PSD de Panciu. Cît despre nevoia reducerii numărului de parlamentari, în acest demers democrat liberalii şi social democraţii ajung la un numitor comun. Ciprian Nica susţine că dacă după tăierea unor scaune din Parlament ar rămîne pentru judeţul Vrancea cinci mandate pentru deputaţi, ar fi onorabil. “Un astfel de proiect de lege (n.r. privind reducerea numărului de parlamentari) am depus şi noi, l-am discutat în BPN. Este normal ca Parlamentul Romaniei să aibă două camere, aşa a fost de la început, asta este istoria. Nu sîntem ca în statele baltice, Letonia, Lituania, să avem Parlament unicameral. Ei au populaţie mult mai puţină decît noi, undeva la 3 milioane locuitori”, a mai spus Nica. “Dacă la Camera Deputaţilor vor rămîne cinci colegii, ar fi onorabil. Nu ştiu dacă voi mai candida, dacă ţi-ai cîştigat oamenii din colegiu de partea ta, se mai poate”, a completat deputatul.
Cine sare din schema de la Cameră?
În prezent, judeţul Vrancea este reprezentat în Parlamentul Romaniei de şase deputaţi şi doi senatori. Aceştia au fost desemnaţi în 2008 prin vot uninominal impur, adică o parte din mandate au fost cîştigate la redistribuire, în colegii desenate în mandatul trecut. Astfel, la Camera Deputaţilor îi avem pe Răzvan Mustea Şerban (PDL) ales în Colegiul Focşani, pe Angel Tîlvăr (PSD) în Colegiul Focşani –Sud (care cuprinde cartierul Sud al municipiului şi o parte din comunele din sudul judeţului), pe Nini Săpunaru (PNL) în Colegiul Dumitreşti (cuprinde comunele de pe Valea Rîmnicului), pe Cristian Dumitrescu (PSD) ales în Colegiul Odobeşti (care cuprinde primăriile de pe Valea Putnei), pe Alin Trăşculescu (PDL) ales în Colegiul Mărăşeşti (cuprinde şi cartierul Obor al Focşaniului) şi pe Ciprian Nica (PSD) desemnat în Colegiul Panciu (care cuprinde localităţi din nordul judeţului). La Cameră au cîştigat de pe primul loc Mustea, Tîlvăr, Săpunaru, Dumitrescu şi Nica, Trăşculescu fiind mandatat deputat la redistribuire. În schimb, la Senat Vrancea este reprezentată de democrat liberala Sorina Plăcintă şi de social democratul Miron Mitrea. Plăcintă a fost desemnată parlamentar tot prin redistribuire.
“Regionalizarea se face în viitorul mandat al Parlamentului”
La negocierile de ieri din Coaliţie, proiectul privind regionalizarea Romaniei a picat pentru că UDMR şi-a impus punctul de vedere foarte clar: “Nem”!. Şi dacă ei nu vor, PDL se conformează şi anunţă că reîmpărţirea teritorială va fi lăsată ca testament pentru viitorul Parlament. “Mediul politic nu este prielnic pentru regionalizare, deşi reorganizarea este imperios necesară. Dar, aliaţii noştri din Coaliţie nu o vor. Se va face cel mai probabil în alt mandat, dacă nu se poate acum. Şi aşa, referendumul anunţat de CJ Vrancea nu are nici un sens. Nu se justifică cheltuirea unui milion de lei aiurea. CJ ar putea găsi o soluţie să ajute CL Focşani pentru ieşirea din iarnă”, a precizat liderul PDL Vrancea.