Frigul din salile de clasa, ajuns motiv de revolta a elevilor, parintilor si cadrelor didactice de la Sendriceni. Nemultumiti ca acesta este al doilea an in care nu este asigurata caldura la Grupul Scolar „Al. Vlahuta”, o delegatie de la Sendriceni a venit ieri la institutiile abilitate pentru a cere sprijin.
La 8.30, cele 14 de persoane de la Sendriceni au ajuns la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), unde au cerut sprijinul celor ce conduc fraiele educatiei botosanene. Datoriile pe care unitatea le are la furnizori ajunge la aproximativ 4 miliarde de lei. Bugetul comunei Sendriceni nu poate sustine cheltuielile unei unitati cum este Grupul Scolar, iar solutia data pentru aceasta perioada de ISJ catre directorul unitatii scolare este mutarea elevilor la Grupul Scolar „Regina Maria” din Dorohoi. In prezent, la primele ore ale diminetii este furnizata caldura care asigura partial confortul termic in clase, pana la 12.00.
„Vreau pentru copiii mei sa invete ceva. Ei fac naveta de la Dersca la Sendriceni si daca doresc sa ii mute la „Regina Maria” mai fac in plus inca 10 kilometri. Domnul director ne-a spus ca nu are solutii si a facut cereri peste tot, dar raspunsul a fost unul singur, ca de aceasta situatie raspund autoritatile locale”, a declarat Mihai Ciubotaru. Pentru parinti, baza materiala de care dispune unitatea scolara din Sendriceni a fost unul dintre motivele pentru care vor sa le invete copiii acolo. „Un profil tehnologic presupune multa practica. Unde sa o faca? Pacat de baza materiala care exista acolo si nu este folosita. Eu il trimit de acasa ca dupa trei ani sa vina sa ia somaj. Il tin acasa atunci”, a adaugat parintele. Orele de 40 de minute nu sunt acceptate de parinti, care sustin ca in acest mod copiii lor nu beneficiaza de aceeasi pregatire ca si ceilalti elevi. Nemultumirea este atat a elevilor, cat si a parintilor de la Sendriceni, cu atat mai mult cu cat peste 90% dintre elevi fac naveta. In cazul in care ar fi mutati la Regina Maria, elevii ar invata in trei schimburi, iar ultimul schimb ar iesi la 20.00. „O fetita care are de facut naveta cu ce merge acasa? Copiii deja au probleme cu rinichii, coloana”, sustine un alt parinte. „Ni s-a dat de inteles ca fonduri sunt putine pentru ca Botosani este un judet PSD-ist. Cum la noi totul este politic, inclusiv problema invatamantului, la Botosani s-a votat PSD-ul, prin urmare sa primeasca fonduri de la PSD. Pe copii nu-i intereseaza cine e la conducere”, a spus Daniel Nicolici, cadru didactic de la Sendriceni.
„Nu e problema noastra”
Cei nemultumiti au discutat despre situatia de la Sendriceni cu Ada Macovei, inspector scolar general al ISJ, si Horia Negrescu, inspector scolar general adjunct. Ambii au declinat problema, sustinand ca Inspectoratul nu se ocupa de bani, ci de procesul educational. „Nu e problema noastra. Noi nu avem nici o treaba cu banii scolii. Scolile mari, mai ales cum este cazul acesteia, au nevoie de bani de la Consiliul Judetean. Solutia este aplicata in alte tari. Si acum in proiectul de lege asa este prevazut, sa primeasca fonduri de la CJ. Dumneavoastra de ce ati venit, sa va certati neaparat cu cineva?”, a spus Horia Negrescu.
„Inspectoratul Scolar coordoneaza activitatea didactica, primariile trebuie sa coordoneze asigurarea conditiilor de functionare a scolii. Cine v-a indrumat sa veniti aici a procedat gresit. Intotdeauna la Sendriceni sunt probleme cu combustibilul”, a adaugat Ada Macovei.
Vizibil suparata dupa acuzele parintilor, Ada Macovei a prezentat intreg dosarul cu adresele trimise si primite de Inspectorat, in incercarea de a rezolva aceasta problema.
Subprefectul Moruzi a programat discutii la Sendriceni, azi
De la Inspectoratul Scolar, delegatia de la Sendriceni a mers la Prefectura, unde a fost primita de subprefectul Daniel Moruzi. Nestiind exact situatia de la Grupul Scolar din Sendriceni, Daniel Moruzi considera totusi ca acolo problemele sunt de natura politica. „Nu exista vointa politica si, din ce am inteles, se platesc niste polite si nu mi se pare normal ca elevii sa sufere de frig. Eu va propun sa ne intalnim maine (n.r. – miercuri) la Sendriceni, unde voi veni si cu d-na Macovei si, eventual, cu presedintele CJ sau un consilier al sau”, a spus Daniel Moruzi.
Esec si la intalnirea cu Mihai Tabuleac
Dupa discutia cu Daniel Moruzi, trei reprezentanti ai celor de la sendriceni au discutat si cu presedintele CJ, Mihai Tabuleac. Raspunsul primit de la acesta nu i-a multumit pe cei parinti si cadre didactice. „Ni s-a raspuns ca nu suntem in subordinea CJ si spera ca prin noua lege asumata de Guvern sa ajungem in subordinea sa. Momentan nu se poate face nimic, sa se gaseasca solutii de compromis pe plan local. De acolo ni s-a spus ca nu sunt bani, nu este sustinere economica”, a spus Tatiana Ostafie, presedinta consiliului de parinti de la Sendriceni.
ISJ nu ia in calcul schimbarea lui Lungu
Ada Macovei sustine ca tot ceea ce a depins de Inspectorat pentru rezolvarea situatiei a fost facut. Solutia ar fi ca prin Hotarare de Guvern sa fie alocati bani cu destinatie speciala sau suplimentarea bugetului consiliului local de catre CJ. „Solutia data era una de avarie pentru ca trebuie sa ne raportam la situatia actuala, respectiv mutarea copiilor intr-un alt spatiu din Dorohoi, copiii sa nu ramana nescolarizati. Daca nu este acceptata, vom vedea ce decide directorul unitatii. Schimbarea directorului nu rezolva problema asigurarii combustibilului”, a declarat Ada Macovei. Datoria pe care o are unitatea scolara pentru furnizorii de combustibil lichid usor este de 3,8 miliarde de lei vechi, pentru anul trecut, iar necesarul pentru anul acesta ar fi nevoie de cel putin doua miliarde.
evenimentuldebotosani.ro