spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Părinti pentru 25 de copii

- Advertisement -

• aceasta este cifra micutilor care au fost adoptati în acest an • 46 de familii au depus cereri să fie declarate familii adoptatoare • noua lege apărută în aprilie a usurat procedura, dar lipsa tribunalelor pentru copii este resimtită acut • comparativ cu anul trecut, numărul adoptiilor a crescut semnificativ •

An de an, zeci de copilasi sînt abandonati în Neamt, fie imediat după nastere, fie mai încolo, motivele celor care fac astfel de gesturi fiind diverse. Pe de altă parte, există zeci sau sute de familii care nu pot avea copii din tot felul de cauze. Unele dintre acestea, epuizînd toate căile de a avea propriul copil, se decid să adopte, iar de aici începe un adevărat război al nervilor, avînd de trecut prin furcile caudine ale birocratiei si ale unor reglementări stricte. Asa că, persoanele care îsi propun să devină în acest mod părinti, trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare, uneori fiind nevoie chiar si de cîtiva ani pînă cînd ajung să aibă un urmas. Pentru a facilita accesul familiilor la copiii abandonati si pentru a-i face pe acestia din urmă să ajungă cît mai repede în familii iubitoare în loc să stea prin centre de plasament, statul român a elaborat o nouă lege a adoptiilor care a intrat în vigoare pe 7 aprilie 2012. Reglementarea îsi propunea în primul rînd să scurteze timpul în care un copil putea fi declarat adoptabil si în al doilea rînd să permită reprezentantilor statului să verifice mai amănuntit probitatea morală si starea financiară a viitorilor părinti. La sase luni de la aparitia acestei legi, în Neamt nu sînt schimbări spectaculoase, dar deja se văd primele semne bune, concretizate într-un număr mai mare de copii care si-au găsit părintii. În primele nouă luni ale acestui an au fost adoptati 25 de copilasi, iar 46 de familii au depus cereri să fie declarate familii adoptatoare. În acelasi interval din 2011 au fost înfiati 14 copii, iar 44 de familii se arătaseră dornice să devină părinti.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistentă Socială si de Protectie a Copilului Neamt cred că numărul mai mare de adoptii se datorează în mare parte noii legi, dar resimt lipsa tribunalelor pentru minori. „Statisticile arată că noua lege a grăbit procedurile de adoptie, lucru care ne bucură pentru că astfel micutii îsi găsesc mai repede familii. Pe de altă parte, lipsa completelor de judecată pentru minori îngreunează procedurile deoarece aceste dosare se judecă împreună cu toate celelalte cauze civile si astfel termenele sînt lungi. Din fericire, noi, în Neamt, avem o colaborare deosebită cu magistratii, care acordă termene scurte si care dau dovadă de întelegere în aceste cazuri. Marele avantaj al acestei legi este acela că permite declararea unui copil adoptabil într-un termen mult mai scurt, nemaifiind nevoie de ani, ca pînă acum“, a declarat Cristina Păvălută, directorul general al DGASPC Neamt. Legea apărută în aprilie 2012 a stabilit înfiintarea unor complete de judecată destinate doar acestor cazuri, a prelungit termenul de evaluare a familiei care doreste să înfieze un copil de la 60 de zile la 120 si a permis declararea unui copil ca fiind adoptabil în maximum 60 de zile pentru un nou născut si de maximum 1 an pentru un copil mai mare. Pînă acum nu existau astfel de termene, ceea ce făcea ca un copilas, care era căutat din an în Paste de părinti ori de rude, să nu poată fi dat spre adoptie, considerîndu-se că are familie.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.