– in municipiul Bacau sint sapte parcuri u fie ca sint nou construite, fie ca sint vechi, fiecare loc are povestea lui – parcurile din Bacau au cunoscut povestile si dramele a mii de bacauani – conservarea celor existente si constructia de noi parcuri este una dintre prioritatile actualei administratii a orasului
In municipiul Bacau sint citeva locuri unde istoria orasului s-a scurs la pas, fie vreme calda, fie vreme rece. Locuri in care bacauanii au venit sa isi traiasca iubirile, in care au venit sa petreaca la un gratar cu prietenii, sa joce un joc, sa citeasca o carte, sa se reculeaga sau pur si simplu sa isi spuna cuiva amarul. Aceste locuri sint parcurile din oras, locuri care de-a lungul timpului au cunoscut atitea povesti de viata, au vazut odrasle crescind, au vazut oameni intorcindu-se mereu cu aceeasi dragoste. Bacauanii iubesc cele sapte parcuri in care pot fi mai aproape de natura. Unele dintre ele au peste 60 de ani vechime, iar altele de abia au fost amenajate.
Un parc cu istorie, Parcul Cancicov
Amenajat inca din 1938, in urma unui Decret Regal, acesta se numea “Parcul Carol”, apoi “Libertatii”, iar dupa Revolutie, “Cancicov”, dupa numele celor care au donat terenul primului parc din oras. Parcul are 24,50 hectare de teren si este cel mai mare spatiu verde din oras. Parcul este intesat cu banci din lemn si fier forjat, curatenia este permanent mentinuta, iar stilpii de iluminat vegheaza parcul pe toata durata noptii. Este locul de relaxare al bacauanilor din toate colturile orasului, de intilnire al indragostitilor si un loc plin de verdeata unde mamicile isi pot plimba copiii departe de forfota din oras. Zilnic zeci de bacauani vin aici pentru a se destinde dupa o zi de serviciu sau de scoala. Batrinii au o zona special amenajata unde pot juca table, sah, carti sau socializa. “Cancicov”, fiind cel mai vechi parc din Bacau a cunoscut si cele mai multe povesti din viata bacauanilor. Cu bune, cu rele, este locul in care fiecare s-a intors aici mereu, cu drag, iar umbra pomilor a adunat cele mai adinci secrete a fiecaruia dintre noi. Primul sarut, prima imbratisare, primul copil, primele role, prima bicicleta, primul necaz, primele iubiri, toate au fost auzite si pastrate in secret de parc. Nostalgicii isi amintesc si acum de faimosul “Lacusor” sau de fanfara de alta data.
Insula de Agrement, in pragul renovarii
Creata artificial in mijlocul unui lac format pe riul Bistrita, Insula de Agrement este un loc ideal pentru plaja, sporturi in aer liber sau plimbari cu barca. Este cel mai iubit loc de bacauani pe timpul verii. Dupa ce zeci de ani locul nu a cunoscut lucrari de moderniare, ci doar mici reparatii, Primaria Bacau va incepe curind investitia care va da Insulei o cu totul alta fata. Lucrarile sint estimate la peste 50 de milioane de lei si vor consta in amenajarea mai multor obiective de relaxare, distractie sau de activitati sportive, pentru toate virstele. Zonele principale de distractie vor fi un Aquapark, un spatiu de joaca destinat copiilor de tip Kidsland, o zona moderna destinata sporturilor nautice, un Skaterpark, plaja de nisip, un ponton de lemn extins peste apa pe latura de est a insulei, terenuri sportive multifunctionale cu posibilitatea acoperirii lor pe timp de iarna, un mic amfiteatru in aer liber pentru manifestari culturale diverse si terase pentru petrecerea timpului liber.
Gratarele ramin suprematia Parcului Gheraiesti
Situat pe Calea Moldovei, Parcul Gheraiesti are o vegetatie densa si este un loc excelent pentru o iesire in aer liber, mai ales la sfirsitul saptaminii. Pina nu de mult pe teritoriul parcului erau permise gratarele, iar bacauanii se adunau in numar foate mare acolo. Din cauza gradului de civilizatie precar al unora dintre noi, a fost interzis focul deschis in incinta parcului si au fost amenajate gratare mai mari in doua locatii de la marginile sale. Lucrul acesta nu i-a oprit insa pe oameni sa se adune cu sutele in week-end-uri, in jurul zonei protejate. In unele zile de vara parcul forfoteste de oameni, numarul masinilor parcate depasind suta de bucati si cu greu gasesti un loc unde sa iti intinzi patura. Fireste, in zonele din jurul parcului iti poti face friptura la gratarul propriu.
Un buchet de trandafiri in mijlocul Bacaului
Localizat in centrul orasului Bacau, Parcul Trandafirilor este considerat un loc foarte romantic din cauza tufelor de trandafiri ornamentali, de toate felurile si culorile. A fost modernizat în 2007, cind au fost schimbate lampadarele si stilpii de iluminat, s-au aranjat un foisor si o fintina arteziana si s-au schimbat pavelele aleilor. Parcul permite si sustinerea de diverse concerte si reprezentatii de talie mai mica, de regula pentru copii. Atmosfera feerica si parfumul trandafirilor fac din acest mic parc o bijuterie a Bacaului, un loc preferat de cuplurile de indragostiti de toate virstele.
Parcul George Bacovia, uzina electrica transormata in gradina publica
Tot in centru, linga Palatul Administrativ, se afla Parcul “George Bacovia”. Locul nu este foarte mare, dar la o privire mai atenta se poate observa o mare diversitate de specii de arbori, o oaza de rcaoare in zilele toride de vara. In stinga Prefecturii exista un plan de amenajare care indica locul fiecarei specii de plante. Parcul este cunoscut de multi locuitori dupa celebrul “Patratel”, o alee patrata, amenajata in jur cu banci. Pe suprafata parcului era amplasata uzina electrica care alimenta fosta primarie a orsaului. Este un loc frecventat de elevi in general, dat fiind apropierea lui de mai multe unitati scolare. .
Parcul Olimpic, cel mai tinar din oras
Amenajat de curind, Parcul Olimpic, de linga Bazinul de Inot, a capatat o fata noua dupa ce Primaria Bacau s-a decis sa transforme aceasta zona intr-un parc. S-au cosntruit alei, s-au montat banci, cosuri de gunoi, stilpi de iluminat si s-au plantat puieti de copaci. In citiva ani pomii vor da o infatisare noua peisajului. In fata Bazinului de Inot a fost construita o fintina arteziana. Bacauanii deja au inceput sa se adune in numar mult mai mare in acest parc, chiar cand se executau lucrarile de amenajare. Suprafata lui este de trei hectare si este preferat de cei mici datorita locului de joaca si terenului de fotbal special realizate pentru ei.
Parcul Catedralei, cea mai tinara iubire a bacauanilor
Parcul Catedralei a rasarit pe un teren care foarte multi ani a fost lasat neamenajat. El a fost construit linga Catedrala “Inaltarea Domnului”. Proiectul a cuprins plantarea de copaci, amenajarea de alei cu banci, cosuri de gunoi, o mini scena pentru copii si doua fintini arteziene. Aici se sustin diverse concerce, expozitii, tirguri, locatia fiind usor accesibila din toate punctele orasului. Pentru copii s-a amenajat un colt de joaca, cu scrinciobe, un tobogan, jucarii pe arcuri sau o pista de role.