spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
20-ian.-2025

Parcul Industrial Galaţi – Gaură neagră pentru bani publici

- Advertisement -

* Ieri, Parcul Industrial a împlinit 8 ani de la înfiinţare * În loc de tort cu lumânări, investiţia Consiliului Local s-ar putea alege cu o lumânare aprinsă pe coliva a 204 miliarde de lei vechi,  despre care  nimeni nu ştie pe ce şi cum s-au cheltuit * Şi nici cine răspunde! *

Incintă de platforme cu drumuri de acces şi toate utilităţile necesare, pavilion expoziţional cu restaurant, birouri şi anexe, hală de construcţii metalice, hală de piese de schimb pentru industria siderugică şi navală. Un paradis economic!

Fabrică de calculatoare, infochioşcuri, climatizoare şi aparatură audio-video, linie de linie de producţie pentru 700 de  minitehnologii utilizate în peste 20 de ramuri industriale, investiţie de un milion de euro pentru termopane, investiţie de două milioane USD în activităţi de procesare şi îmbuteliere a produselor petroliere, fabrică de artificii, firmă producătoare de motociclete, motoare de bărci şi echipamente agricole şi societate de reciclare a plasticului.

În total 1.215 locuri de muncă! Nu e o poveste SF! Este exact ceea ce ne promiteau oficial autorităţile locale în anii 2003-2006 că vor face în Parcul Industrial. Şi se plângeau că nu există spaţiu suficient pentru cele peste 20 de firme care vor şi ele în locşor în cele peste 21 de hectare ale parcului.

Astăzi, pe 28 martie 2011, nimic din ceea ce ni se promitea nu există. Există însă ameninţarea că putem pierde titlul de Parc Industrial şi va trebui să returnăm 3,5 milioane de lei ajutor de stat, cu majorări de întârziere cu tot.

Mai grav este că, la recenta şedinţă a Consiliului Local, nimeni de la Primărie nu a putut spune unde s-au dus cele 204 miliarde de lei vechi investite până acum în Parcul Industrial, iar aleşii de toate culorile politice au solicitat un raport oficial.

Trebuia să fie gata în aprilie 2008!

„Şantier în lucru – Parc Industrial – Galaţi – constructor SC Vega 93 SRL. Termen de execuţie 18 luni. Data începerii construcţiei: 23.10.2006. Data finalizării construcţiei: 23.04.2008” aşa scrie mare, negru pe alb, pe panoul de la intrarea în Parcul Industrial.

Ca să ajungi acolo şi, mai departe, la hala şi sediul administrativ încă nefinalizate, care abia se zăresc din stufăriş, e o aventură. Îţi trebuie maşină zdravănă pentru că drumul e de coşmar! Hala ar putea fi gata cu un pic de bunăvoinţă în câteva săptămâni, dar cine să vină să producă? Şi cu ce?

Dane, cale ferată normală şi largă, de tip rusesc, nu există şi nu se fac peste noapte, ci în ani de zile şi cu bani la discreţie! Doar să-şi „teleporteze” utilajele şi producţia pentru că drumul, flancat cu borduri masive, este în lucru. Munţi de pietriş şi nisip, stive de materiale de construcţie, câteva utilaje şi o mână de muncitori spun că e şantier în desfăşurare.

Sediul administrativ impozant nu e nici el gata. În rest, cât vezi cu ochii, câmp pe care bate un vânt de te suceşte-n loc! Ce să faci tu investitor în mijlocul tarlalei?

Fără curent electric, fără apă, fără căi de acces, fără platforme, fără hale? Să te apuci să ţi le construieşti singur?! De ce, când alături, în Zona Liberă, ai de toate şi facilităţi fiscale ca bonus?

A fost odată…

După aventura pe teren, merge o incursiune în timp. Pe 31 ianuarie 2003, ministrul Cercetării şi Dezvoltării, Leonard Cazan, anunţa la Galaţi, în faţa presei şi a autorităţilor locale, viitoarea realizare a unui Parc Industrial în cadrul Zonei Libere.

Leonard Cazan sublinia atunci că identificarea unui Parc Industrial la Galati a fost necesară pentru că un grup de investitori italieni din regiunea Venetto este interesat de dezvoltarea de afaceri în zonă.

Pe 27 martie 2003, Consiliul Local aproba înfiinţarea SC “Industrial Parc” SRL Galaţi, având ca asociat unic Consiliul Local Galaţi, cu un capital social de 100.000.000 lei (vechi).

„Conducerea şi administrarea este asigurată de asociatul unic, prin administratorul societăţii, MUNTEANU VIOREL”, scria în hotărârea CL. În noiembrie 2005, ziarul nostru scria că avem Parc Industrial doar pe hârtie şi că pentru realizarea obiectivului cheltuielile au fost estimate la 17.492.340 de lei.

La acea dată, primarul Dumitru Nicolae declara: „Au rămas de făcut alimentarea cu apă şi drumurile de acces. Au fost firme care au vrut să investească în Parcul Industrial, dar care au plecat pentru că nu există infrastructură. Singurul lucru care s-a făcut: există însemne cu denumirea «obiectiv Parc Industrial»”

În octombrie 2006, viceprimarul PNL Mircea Cristea anunţa că s-au demarat lucrările pentru amenajarea Parcului Industrial:

„Societatea care a câştigat licitaţia trebuie să realizeze racordurile la reţelele de utilităţi (apă, lumină, gaze) şi să acopere terenul, pentru că în parc se va face numai producţie, nu prestare de servicii. Noi sperăm ca această primă etapă a lucrărilor să fie finalizată în 2008”. Cine nu crede, să consulte presa vremii.

Înapoi în 2011

Revenim în zilele noastre. Parcul Industrial a ajuns subiect de ceartă la recenta şedinţă a Consiliului Local. Motivul? După ce s-au alocat 8,2 milioane de lei în bugetul local, autorităţile voiau să aloce încă 7 milioane de lei, dintr-un împrumut pentru lucrări tehnico-edilitare, la Parcul Industrial. Iată şi de ce:

„În prezent este în curs de execuţie obiectivul “Parc Industrial”. Accesul la acest obiectiv se realizează pe un drum neamenajat corespunzător unei circulaţii rutiere şi mai ales pentru traficul greu şi nu este proiectată alimentarea cu apă potabilă din reţeaua edilitară a oraşului până la intrarea în Parc”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cu cele 7 milioane se dorea: „realizarea unui drum de acces la Parcul Industrial, executarea unei rigole pentru evacuarea apelor de pe platformă, extinderea conductei existente ce alimentează Zona Liberă şi alimentarea cu energie electrică a posturilor de transformare amplasate în incinta Parcului care vor deservi consumatorii”.

Totodată s-a încercat numirea temporară a Adrianei Stratulat, pe o perioadă de 6 luni şi cu un salariu de 4.722 de lei, ca administrator la SC Parcul Industrial SRL, după ce Viorel Munteanu şi-a prezentat demisia. Atât suplimentarea de 7 milioane, cât şi numirea unui nou administrator, au fost blocate de CL.

Tăcere

Am încercat să aflăm oficial ce s-a întâmplat în Parcul Industrial până acum. Viceprimarul Mircea Cristea ne-a declarat pe un ton apăsat că nu s-a mai ocupat de Parc din 2006!

Contactat telefonic, Viorel Munteanu ne-a spus că e într-un curs, apoi nu ne-a mai răspuns deloc. Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a declarat că trebuie făcută o analiză în Parc: „Vedeţi cine s-a ocupat de Parcul Industrial şi întrebaţi-l pe acela!”. Pe cine?

Marius Stan: „Am vrut să-mi dau demisia din Consiliul Local”

Consilierul local PNL Marius Stan ne-a declarat că, după ce a văzut cu ochii săi cum arată Parcul Industrial şi a aflat din „Viaţa liberă” cine este „Atletic Club Sporting Evenghelica”, pe care CL o susţine financiar, a vrut să demisioneze:

„Am avut gândul să renunţ la tot, să-mi dau demisia şi din CL şi din tot, dar probabil că le fac pe plac multora, drept dovadă nu se poate. În Parcul Industrial bălăriile sunt mai mari decât mine, nu există nici măcar un drum de acces, îţi rupi maşina în două, dar sunt 204 miliarde cheltuite. O să vedeţi un sediu administrativ nefinalizat şi o hală în construcţie”.

„Au început cu sediul administrativ arătos, o grandomanie pe banii noştri când alături e Zona Liberă care funcţionează pe profit, dar care nu are sediu administrativ, ci o baracă şi un sediu închiriat”.

„În buget sunt prevăzute 82 de miliarde, se dorea alocarea a încă 70 de miliarde de lei vechi. De unde graba asta nebună de a alimenta acest parc unde şase ani nu s-a făcut nimic şi deodată ni se spune că dacă nu îl finalizăm trebuie să returnăm banii”, ne-a declarat Marius Stan.

Să nu fie PSD!

La şedinţa CL, primarul Dumitru Nicolae le-a reproşat mai mult sau mai puţin voalat liberalilor că au blocat proiectele privind Parcul Industrial pentru că au vrut funcţia de administrator acolo. Marius Stan a ţinut să lămurească situaţia:

„Într-adevăr am solicitat ca administrator la Parcul Industrial să nu mai fie persoana desemnată de PSD, pe motiv că de când au demarat lucrările au avut omul lor acolo. PSD a gestionat parcul şi nu se vede nimic”.

„Din 204 miliarde nu se regăseşte nimic acolo! Schimbând coloratura politică a directorului de acolo aveam speranţa că unul nou venit nu face ce-a făcut celălalt, va fi om onest care să vrea să facă lumină acolo”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.