spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Paranoia “gazelor” ia amploare la Bârlad

- Advertisement -

E bine sau rau sa se gaseasca zacaminte naturale in judet?

NEBUNIE De o bucatã de vreme se fac prospectiuni în zona Bârlad, lucru care a aprins imaginatia unor politicieni si isteria unor oameni care propovãduiesc apocalipsa! În realitate, se fac doar simple prospectiuni, pentru identificarea de noi zãcãminte de gaze naturale. Firma americanã CHEVRON a cîstigat licitatia pentru exploatarea gazului din sistul argilos din România în judetele Bihor, Vaslui si Constanta. Chevron va fora anul acesta, dacã va primi acordul de mediu si, (atentie!), avizul autoritãtilor locale din zona de forare (!!). Spre deosebire de deputatul Solomon care vede în asta o mare nenorocire, primarul Constantinerscu e mult mai linistit:”Tot ce stiu eu de firma asta care se învârte prin zonã, este cã face prospectiuni, pentru identificarea de zãcãminte de gaze naturale, iar de curând chiar am înteles cã ar fi depistat un mare zãcãmânt de gaz metan”. În plus, primarul chiar si-a manifestat speranta ca aceste zãcãminte sã existe deoarece asta ar însemna prosperitate pentru zona Bârladului!

De câteva zile, cãsutele de email ale redactiilor de ziar si ale televiziunilor din judet sunt pline de e-mailuri care “semnaleazã” – de la adrese necunoscute -, aparitia în zona Bârlad a unui investitor, si anume firma americanã Chevron, care prin sondãri si forãri, ar începe extragerea unui gaz de sist, prin metode invazive asupra solului, metode care ar duce la dezastre ecologice si la imposibilitatea continuãrii vietii în aceastã zonã! Informatia nu este realã, lucrãrile de forare anuntate ca adevãrate dezastre sunt niste amãrâte de prospectiuni pentru a afla dacã existã sau nu zãcãminte în zonã, fãcute nu de Chevron, ci de o firmã de prospectiuni geologice, iar autoritãtile locale si cele de mediu nu au primit nicio solicitare pentru eliberarea vreunei autorizatii de forare sau acord de mediu de la nicio firmã, fie ea americanã sau româneascã! Mai mult, paranoia este întretinutã de cãtre un deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad, care face declaratii prin mass-media localã, fãrã a cunoaste exact realitatea, si contribuie astfel la inflamarea unei situatii artificial creatã, pentru a lovi în actuala guvernare si a crea panicã inutilã printre bârlãdeni. Si asta doar ca sã parã un mare “salvator” politic al plaiurilor bârlãdene.

“Nu am nici cea mai micã idee despre acest dezastru ecologic”

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, nu stie nimic despre asa-zisele dezastre propãvãduite pe internet si în presa localã. “Eu nu am primit nimic oficial, nicio solicitare de la nicio firmã pentru a face forãri sau prospectiuni. Tot ce stiu eu de firma asta care se învârte prin zonã, este cã face prospectiuni, pentru identificarea de zãcãminte de gaze naturale, iar de curând chiar am înteles cã ar fi depistat un mare zãcãmânt de gaz metan. Eu bãnuiesc altceva si anume cã cineva, care nu iubeste Bârladul, a aflat cã vom fi bogati, pentru cã în cazul când se dovedeste cã avem zãcãmânt de gaz metan în zona Bârlad, vã dati seama ce explozie economicã vom avea si, atunci, ca mereu când se întâmplã ceva bun la Bârlad, pac!, trecem la represalii mediatice si la ce ne pricepem noi mai bine, la distrugerea oricãror sanse de dezvoltare economicã a orasului. Sper sã nu fie asa, dar tare mã tem cã unii procedeazã fãrã cap, distrugând orice sansã a Bârladului de a se ridica la un nivel economic superior altor orase din zonã”, a spus primarul Constantinescu.

“Nu avem nicio solicitare în acest sens”

Contactat telefonic, Remus Mitrea, directorul Agentiei Judetene de Mediu Vaslui, a precizat cã, în momentul de fatã, nu s-a luat niciun fel de decizie referitoare la forarea sau exploatarea unor zãcãminte de gaz de sist. “Firma de prospectiuni, care are contract cu firma Chevron, urmeazã ca, în perioada urmãtoare, sã solicite documentele necesare de la Agentia Nationalã de Protectia Mediului, în vederea obtinerii unui acord de mediu pentru activitatea pe care o desfãsoarã în judetul Vaslui, mai precis în zona Bârlad”, a spus Remus Mitrea.

Asociati cu Petrom

Firma americanã CHEVRON a cîstigat licitatia pentru exploatarea gazului din sistul argilos din România în judetele Bihor, Vaslui si Constanta. Chevron va fora anul acesta pri¬ma sondã în cãutarea gazelor de sist din Româ¬nia, cel mai în vogã com¬bus¬tibil al momentului. Americanii s-au asociat încã din 2008 cu Petrom pentru explorarea peri¬me¬trului Neptun din Marea Neagrã, cos¬turile, dar si cîstigurile urmând sã fie îm¬pãrtite în mod egal între cele douã firme. Într-o primã fazã, cele douã companii au realizat lucrãrile de seis¬micã 3D prin care se face o radiografie a adâncurilor în cãutarea posibilelor pungi de petrol si gaze. Aceste pungi aratã ca niste cocoase, ca niste pahare întoarse, dar este foarte posibil ca ele sã fie si goale. Numele de gaz de sist vine de la faptul cã acest gaz se aflã între plãcile de sisturi. În ultimul deceniu, rezerve uriase au fost gãsite în diferite state ale lumii. Dacã Europa ar exploata gazele de sist, dependenta de gazul rusesc ar scãdea de la 27% la 13%. În Europa Centralã si de Est, resurse importante de gaze de sist ar fi în Polonia, Ucraina, Ungaria, România si Bulgaria (resurse extrem de bogate în primele douã dintre statele mentionate, semnificative în celelalte trei).

La Bârlad, prima sondã

“Operatiunile noastre se concen¬trea¬zã în douã zone: Bârlad si Do¬bro¬gea. Prima sondã de explorare va fi sã¬patã la Bârlad în a doua parte a anului acesta, iar din 2013 avem în plan sãparea a opt sonde în Dobrogea”, a spus Thomas Holst, country manager pentru România în cadrul Chevron Upstream Europe. Holst nu a precizat însã la cât se vor ridica aceste investitii. Chevron a depus în iulie 2010 oferte cîstigãtoare pentru trei perimetre din sud-estul României cu o suprafatã totalã de 2.700 de kilometri pãtrati. Firma mai are dreptul de a explora pe un perimetru la Bârlad, în toate perimetrele Chevron fiind inte¬re¬satã de potentialul de gaze de sist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

56 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.