Papa Francisc şi-a arătat modestia în prima sa zi de pontificat, venind la hotel pentru a-şi lua bagajele şi plătind singur factura la cazare, atitudine ce marchează un stil diferit de cel practicat până în prezent de suveranii pontifi care se instalau imediat confortabil în spatele zidurilor Vaticanului decorate cu fresce, consemnează Associated Press într-un comentariu.
Şi-a plătit singur cazarea la hotel ‘pentru a da un bun exemplu’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. De asemenea, imediat după alegere, a refuzat să se deplaseze la hotel în autoturismul dedicat special suveranului pontif, preferând să meargă cu autobuzul, alături de ceilalţi cardinali participanţi la Conclav.
Ruperea de tradiţia pontificatelor precedente este vizibilă şi în vestimentaţia pe care papa Francisc a ales-o. El a păstrat crucea simplă de pe piept pe care a purtat-o când a fost episcop, a renunţat la pelerina roşie pe care Benedict al XVI-lea a purtat-o atunci când s-a prezentat pentru prima dată în faţa credincioşilor în anul 2005, înlocuind-o cu o simplă sutană papală de culoare albă.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Jorge Bergoglio şi-a început prima zi de pontificat deplasându-se cu o maşină simplă a Vaticanului la Bazilica Santa Maria Maggiore şi s-a rugat în faţa unei icoane a Sfintei Fecioare. Asemeni multor catolici latinoamericani, papa Francisc manifestă o veneraţie deosebită faţă de Fecioara Maria, reflectată şi de această vizită. ‘De fiecare dată când vine din Argentina ne vizitează bazilica’, a afirmat unul dintre preoţii acesteia. Dar ‘astăzi am fost surprinşi pentru că nu şi-a anunţat vizita’, a adăugat el.
Principalul punct pe agenda oficială a primei sale zile de pontificat este o slujbă la Capela Sixtină în cursul după-amiezii. Este de aşteptat ca în predică să enunţe unele dintre priorităţile sale, vorbind probabil în limba italiană, ceea ce ar marca o altă diferenţă faţă de predecesorul său, care a rostit în limba latină prima sa predică în calitate de papă.
Numele pe care şi l-a ales, Francisc, este inspirat din povestea tânărului bogat din Assisi care a renunţat la avere şi a fondat ordinul franciscan de călugări în anul 1290, consacrându-şi întreaga viaţă ajutorării celor săraci. De altfel, noul papă este cunoscut pentru implicarea sa în ajutorarea persoanelor nevoiaşe din cartierele sărace ale capitalei Buenos Aires. Provenit dintr-o familie de italieni de condiţie medie imigranţi în Argentina, el a refuzat luxul de care s-au bucurat foştii cardinali din Buenos Aires. A ales să locuiască într-un apartament simplu, de multe ori mergea la serviciu cu autobuzul şi îşi gătea singur mâncarea.
‘Dacă va impune în curtea papală opţiunea sa pentru o viaţă simplă, atunci cred că toţi vor avea un şoc’, a apreciat Thomas Reese, autorul cărţii ‘Inside the Vatican’, ce evocă birocraţia Sfântului Scaun’. ‘S-ar putea să nu fie genul care să poarte mătase şi blănuri’, crede acesta despre noul suveran pontif.
În vârstă de 76 de ani, papa Francisc, despre care se spune că ar fi fost pe locul doi la votul în urma căruia Benedict al XVI-le a fost ales la Conclavul din anul 2005, a vorbit la telefon cu acesta din urmă chiar în seara zilei de miercuri. O vizită la fostul suveran pontif, care locuieşte în prezent la reşedinţa papală din localitatea Castel Gandolfo, ar avea o semnificaţie deosebită, avându-se în vedere că renunţarea lui Benedict al XVI-lea a stârnit suspiciunea existenţei unor posibile conflicte rezultate din situaţia inedită când există un papă în funcţie şi unul retras, în contextul în care Vaticanul este măcinat de scandaluri şi diviziuni interne.
Papa Francisc consideră că misiunea Bisericii este mai degrabă de a contribui la soluţionarea problemelor de natură socială decât să se angajeze în bătăliile doctrinale. Papa Francisc este sigur că va reuşi să aducă Biserica mai aproape de regiunile sărace, promovând totodată un nou model de pontificat, conchide comentariul.
AGERPRES.ro