Buzatu i-a convins pe cetãtenii români din Republica Moldova sã vonteze cu Ponta!
OM DE BAZÃ În Republica Moldova, alegerile prezidentiale pentru Cotroceni au produs mare tulburare printre politicienii de acolo. Desemnat de Bucuresti drept coordonator al campaniei prezidentiale a PSD în tara vecinã, Dumitru Buzatu, liderul judetean social-democrat, si-a luat rolul în serios si a muncit pe brânci, pentru a aduce voturi în contul lui Ponta. “Nu s-au obtinut niciodatã, în istoria alegerilor din Republica Moldova, un rezultat atât de bun pentru PSD. Un procent de 37% dintre cetãtenii români din Moldova, cei care au dublã cetãtenie, româno-moldoveneascã, au votat cu candidatul nostru, dl. Victor Ponta, multumiti de pasii întreprinsi de Guvernul României în directia dezvoltãrii economice a Republicii Moldova”, a spus Dumitru Buzatu. Rezultatul a fost posibil ca urmare a întãririi organizatiei PSD Republica Moldova-România, la care seful PSD de la Vaslui a avut o contributie decisivã.
Alãturi de presedintele organizatiei PSD Republica Moldova-România, Victor Alexeev, Buzatu a pus la cale o strategie care s-a dovedit câstigãtoare pentru Partidul Social-Democrat si pentru candidatul acestui partid la presedintia României, Victor Ponta. “Am pornit de la un alt tip de abordare a campaniei electorale pe Republica Moldova. Ne-am gândit sã capacitãm persoane importante din Moldova alãturi de PSD si sã întãrim organizatia PSD de acolo, care functioneazã de mai bine de patru ani, organizatie care a participat si la alegerile europarlamentare din 2009, având o bazã relativ redusã de membri. Analizând situatia organizatiei, alãturi de presedintele Alexeev, am gândit cã este nevoie de capacitarea unui mare numãr de persoane alãturi de organizatia PSD Republica Moldova-România. Am constituit, astfel, nuclee ale partidului la nivelul fiecãrui raion, am cãutat lideri din unitãtile administrativ teritoriale ale Republicii Moldova si am cãutat sã crestem numãrul de membri PSD ai organizatiei. Astfel, am avut o bunã sustinere în campania electoralã din partea liderilor din teritoriu, am fãcut întelegeri cu Partidul Democrat din Moldova, omologii nostri din tara vecinã, pentru a ne sprijini în campania electoralã. Am beneficiat si de sprijinul simpatizantilor primului ministru Iurie Leancã, dar, în principal, ne-am bazat pe actiunile întreprinse de premierul Victor Ponta, actiuni care au sensibilizat opinia publicã moldoveneascã”, a explicat Buzatu.
Gazoductul de la Ungheni si cele 100 de microbuze donate scolilor din Moldova au avut rol decisiv
Vorbind de implicarea premierului Ponta în Republica Moldova, au fost câteva actiuni care au atras atentia opiniei publice si a alegãtorilor moldoveni, cei care beneficiazã de dublã cetãtenie. Este vorba de inaugurarea gazoductului de la Ungheni, sistemul integrat de apã si canal între cele douã tãri, programul de constructie de grãdinite, de 20 milioane euro, donatia de 100 de microbuze din partea Guvernului României, în valoare de 3 milioane de euro, plus unitatea SMURD, înfiintatã cu sprijinul guvernului de la Bucuresti, care va fi dezvoltatã în anii urmãtori. “De asemenea, am actionat la nivelul Biroului Electoral Central pentru ca toti cetãtenii români din Republica Moldova sã poatã vota pe baza cãrtilor de identitate, nu cu pasapoarte, cum se cerea în campaniile trecute, fapt aprobat de forul electoral central, prin completarea Deciziei nr. 10. Ca urmare a bunei organizãri si a întãririi structurilor noastre de acolo, am obtinut cel mai bun scor electoral pe care PSD l-a scos de-a lungul timpului în Republica Moldova. Peste 23.000 de cetãteni români din Moldova s-au prezentat la sectiile de votare, iar dintre acestia un procent de 37% au votat cu Victor Ponta”, mai spune Buzatu. Pentru turul al doilea, Buzatu promite o mobilizare generalã si capacitarea tuturor factorilor de decizie, decidentilor politici, în sustinerea candidatului Victor Ponta la presedintia României. “Targetul nostru pe Republica Moldova este sã obtinem 50% plus unu pentru candidatul nostru, dl. Victor Ponta, obiectiv perfect realizabil”, mai spune Buzatu.
Zeci de sectii de votare din Moldova au fost deschise pentru turul I
În Republica Moldova au fost deschise 21 de sectii de votare pentru alegerile prezidentiale din România, care s-au desfãsurat în ziua de duminicã, 2 noiembrie a.c. Sectiile de votare au fost deschise în Chisinãu, Bãlti, Cahul, Cantemir, Cimislia, Cãlãrasi, Drochia, Edinet, Floresti, Fãlesti, Giurgiulesti, Hîncesti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Soroca, Ungheni. Cetãțenii români cu domiciliul în România, care în ziua votãrii se aflau în Republica Moldova, au putut putea vota în baza cãrtii de identitate, cãrtii de identitate electronicã, cãrtii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului de serviciu, pasaportului simplu, titlului de cãlãtorie. Potrivit Ambasadei României la Chisinãu, la sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, cetãtenii români cu domiciliul în strãinãtate au putut vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si titlul de cãlãtorie. În Republica Moldova nu se va putea vota pe baza certificatului de cetãtenie sau certificatului de nastere. Cetãtenii români care au votat la sectiile organizate în Republica Moldova si-au putut exercita dreptul de vot dupã ce au declarat în scris pe propria rãspundere cã nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.