Prefectura Vaslui a prezentat, ieri, situatia culturilor afectate de secetã. Agricultorii vasluieni par sã fi ajuns la limita rãbdãrii, din cauza secetei cumplite care s-a abãtut peste judet în ultima lunã de zile. Astfel, Prefectura a centralizat informatiile rezultate din procesele verbale pentru constatarea si evaluarea pierderilor provocate de seceta excesivã si persistentã în timp, întocmite de cãtre Comisiile locale pentru situatii de urgentã de la nivelul unitãtilor administrativ-teritoriale, suprafata totalã afectatã este 69.677 ha, iar valoarea estimativã a pierderilor este de 55,9 milioane lei, ceea ce reprezintã o pierdere de aproximativ 803 lei/ha. Situatia suprafetelor afectate pe culturile agricole se prezintã astfel: grâu – 36.151 hectare; orz – 1.357 hectare; orzoaicã – 672 hectare; ovãz – 164 hectare; porumb – 13.345 hectare; sorg – 398 hectarel floarea soarelui – 11.995 hectare; rapitã – 474 hectare; soia – 651 hectare; mustar – 21 hectare; legume – 60 hectare; plante de nutret – 2.348 hectare; pãsune – 1.601 hectare; livezi – 316 hectare; vitã de vie – 105 hectare; tutun – 19 hectare. La nivelul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui, în perioada aprilie-august 2015, au fost depuse un numãr de 2.176 procese verbale de constatare si evaluare a pierderilor apartinând producãtorilor agricoli, persoane fizice si persoane juridice, pentru o suprafatã totalã de 69.677 ha, reprezentand 17% din 400.721 ha suprafata agricolã totalã a judetului Vaslui. “În aceastã perioadã, delegatii comisiei judetene pentru constatarea si evaluarea pierderilor la culturile agricole, constituite din reprezentanti ai Directiei Agricole, A.P.I.A, Agentia de Îmbunãtãtiri Funciare si primãrii, conform Ordinului Prefectului nr. 124/27 aprilie a.c., au fãcut numeroase deplasãri în teren, unde au constatat gradul de afectare al culturilor si au întocmit documente justificative în vederea reducerii impozitului pe norma de venit”, a spus prefectul judetului, Andrei Puicã. Potrivit art. 73 din Legea nr. 571/2003, venitul dintr-o activitate agricolã se stabileste pe bazã de normã de venit, calculat pe unitatea de suprafatã ha/cap animal/ familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si speciile de animale prevãzute în Codul fiscal respectiv: cereale, plante tehnice, cartof, sfeclã de zahãr, tutun, legume în câmp, plantatii pomicole si viticole, flori si plante ornamentale, vaci, oi, capre, albine etc.
Veniturile se vor diminua dramatic, în acest an
Prin urmare, în cadrul anului fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formã de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a secetei si care afecteazã peste 30% din suprafata destinatã productiei agricole, normele de venit se reduc proportional cu pierderea respectivã .
Situatia centralizatoare privind suprafetele afectate de seceta excesivã si persistentã în timp, precum si nivelul estimativ al pierderilor la data de 31 august 2015, a fost transmisã atât la Institutia Prefectului Judetului Vaslui, cât si la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgentã din Cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale.