spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Pãdurile vasluiene dispar sub topoarele hotilor

- Advertisement -

CA-N CODRUÎn primele nouã luni ale acestui an, au dispãrut, prin tãieri ilegale, 813 mc de material lemnos, din pãdurile administrate de Directia Silvicã Vaslui, cu 31 mai mult ca anul trecut. În acelasi timp, în urma celor 3826 actiuni de control efectuate de pãdurari, uneleîmpreunã cu lucrãtori de politie sau jandarmerie, au fost surprinse 223 de cazuri în care fie erau tãiati ilegal copaci, fie diverse cantitãti de lemne erau transportate fãrã documente legale, practic 47% din cantitatea totalã de lemne furatã fiind recuperatã. Dacã situatia este relativ bunã pe suprafetele administrate de Directia Silvicã Vaslui, media fiind de doar 0,013 mc/ha de lem furat, nu acelasi lucru se poate spune despre situatia pãdurilor particulare, nedate în pazã sau administrare cãtre operatori calificati. Zeci de hectare de pãdure particularã au fost rase, în ultimii zece ani, fie de persoane puse pe înavutire, fie de cei care au tãiat arbori pentru lemn de foc, confundând avutul altuia cu cel propriu. În acest moment, peste 18400 ha de pãduri nu sunt pãzite de nimeni, cu toate cã existã un act legislativ, Legea 46/2008, care obligã proprietarii de pãduri sã încheie contracte în acest sens.

Situatia furturilor de material lemnos pentru primele nouã luni a acestui an denotã faptul cã au crescut furturile de material lemnos din pãduri, motivul principal fiind sãrãcia, dar si dezinteresul proprietarilor particulari de pãduri, care nu vor sã dea în pazã si administrare, asa cum prevede legea, terenurile pe care le detin cãtre unitãti specializate. Conform situatiei prezentate de Directia Silvicã Vaslui, la sfârsitul lunii octombrie a.c., conform datelor rezultate din controalele efectuate, de pe cele 62534 ha de pãduri administrate de aceasta, a fost furatã cantitatea de 813 mc de lemn, cu 31 mc mai mult fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Cea mai mare parte, 642 mc, s-au furat din pãdurile de stat, lucru scuzabil, având în vedere cã, din cele 62534 ha administrate de Directia Silvicã, cea mai mare parte, 52029 ha sunt de stat, doar 10505 ha apartinând unui numãr de 3576 de proprietari, sunt pãduri particulare, în acestea intrând si suprafetele din domeniul public sau privat al primãriilor. 47% din cantitatea de lemn dispãrut din pãduri sunt justificate de pãdurari cu procese verbale de contraventie, mai bine spus au fost surprinsi hotii de lemne, iar cantitatea de material lemnos, împreunã cu cãrutele, topoarele sau drujbele folosite, au fost confiscate. Cu toate cã în acest an au fost efectuate nu mai putin de 3826 de actiuni de control al circulatiei de material lemnos, dintre care 499 împreunã cu politia sau jandarmeria, fiind întocmite 8 procese verbale de infractiuni, pentru autori care riscã închisoarea pentru faptele lor, si nu mai putin de 215 procese verbale de contraventie.

« Mult mai gravã este situatia celor 18432 ha de pãduri particulare »

“Având în vedere suprafata mare administratã de Directia Silvicã Vaslui, dar si numãrul relativ mic al personalului silvic, de doar 153 de pãdurari si 28 sefi de districte, care trebuie sã acopere peste 62500 ha, considerãm cã furturile din pãdurile administrate de noi nu sunt chiar atât de importante cantitativ, de doar 0,013mc/ha, echivalentul unui arbore de dimensiuni medii. Mult mai gravã este situatia celor 18432 ha de pãduri particulare retrocedate dupã anii 1991, care nu au fost date în pazã, asa cum prevede Codul silvic, de cãtre actualii proprietari, si unde jaful a luat proportii îngrijorãtoare, pãduri întregi fiind aproape rase din cauza furtului de lemne. Existã un set de mãsuri propus de Directia Silvicã Vaslui pentru implementare, dar, fãrã o mai asprã legislatie, si fãrã o mai mare monitorizare a acestui fenomen, este posibil ca suprafata ocupatã de pãduri de la nivelul judetului Vaslui sã scadã, cu toate eforturile pe care le facem, inclusiv în directia reîmpãduririlor de noi suprafete de teren”, a declarat ing. Dumitru Popoiu, directorul Directiei Silvice Vaslui. Zonele din judet cele mai afectate de tãieri ilegale în pãdurile private nepreluate în pazã de Directia Silvicã, sunt Rafaila, de pe raza ocolului silvic Bãcesti, Iana, Gherghesti si Corodesti, de pe raza Bârladului, Osesti, Toporãsti – Pungesti sau Vãleni, din raza ocolului Brodoc, Banca, Zorleni, din zona Epureni, Barbosi, Hoceni, Botesti sau Gugesti, apartinând de ocolul Husi. “În general, se furã din pãdure în zonele unde populatia este foarte sãracã, sau lipsitã de surse proprii de lemne de foc, dar si din zone mai greu accesibile, sau unde pãdurea este în apropierea locuintelor, datoritã mai mult obiceiurilor sau faptului cã locuitorii considerã cã pãdurea le apartine… Totusi, si avem cazul satului Benesti (comunaTanacu), unde tãierile ilegale erau deja un fenomen, dupã ce proprietarii de pãduri ne-au dat în pazã pãdurile, fenomenul de furt de lemne s-a diminuat considerabil, pânã aproape de disparitie. Din pãcate, multi dintre cei cãrora li s-a retrocedat diverse suprafete ocupate cu pãduri au decedat, fãrã sã se facã dezbaterea mostenirii, sau sunt plecati din judet sau chiar din tarã, astfel încât nu se pot încheia contracte de pazã sau administrare a respectivelor pãduri, acestea fiind cele mai afectate de tãieri ilegale. Oricum, noi facem eforturi pentru stãvilirea acestui fenomen”, a declarat ing. Vasile Rusu, de la compartimentul de pazã a pãdurilor din cadrul Directiei Silvice Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.