spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pacienți încuiați trei zile în salon, în așteptarea rezultatelor testelor COVID

- Advertisement -
EXPLICAȚII… Managera SJU Vaslui spune că pacienții care sunt transferați în izolator au tot ceea ce le trebuie pentru a nu ieși de acolo până la sosirea rezultatului testului COVID

MILITĂRIA DIN SPITAL

REVOLTĂTOR… Caz șocant la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde doi pacienți și-au petrecut sfârșitul de săptămână încuiați, împotriva voinței lor, într-un salon. Procedurile obligă testarea împotriva coronavirusului a tuturor pacienților care necesită internarea, însă în același timp au creat și un regim de penitenciar. De exemplu, dacă dă „norocul” și te supără ficatul vineri, la prânz, ajungi la spital, unde medicul de gardă te consultă sumar, apoi, de frica COVID-ului, te transferă preventiv la izolator, chiar dacă nu ai niciun simptom al bolii. Ți se ia proba și rămâi acolo până luni după-amiază, pentru că în județul Vaslui, ca de altfel în toată țara, laboratoarele care prelucrează testele nu funcționează în weekend. „Eroii din linia întâi” au și ei nevoie de relaxare, că deh, așa e în pandemie: unii pe pârtie la Azuga, alții cu dureri groaznice de ficat, în așteptarea testelor. Comparăm situația din spital cu cea dintr-un penitenciar pentru că pacienții duși pe izolator sunt încuiați cu cheia înăuntru, pentru a preveni contaminarea. Culmea, în cazul multora dintre ei, rezultatele nu confirmă infecția. Cu testele negative, acești pacienți sunt mutați pe saloane, unde abia după 3-4 zile primesc tratamentul pentru boala care i-a obligat să se adreseze spitalului. Pe traumele psihologice cu care acești bolnavi se pricopsesc după un astfel de tratament inuman, nimeni nu dă doi bani, izolarea împotriva voinței fiind văzută ca un lucru firesc de toți cei din sistemul sanitar.

S. a ajuns vineri dimineața la Spitalul Județean de Urgență Vaslui după ce a fost implicat intr-un incident. Fără a avea simptome specifice coronavirusului, bărbatul a fost totuși testat, după ce medicii de la Urgențe au decis să îl interneze. Înainte de a fi trimis în salon, fiecare pacient trebuie să treacă printr-un fel de purgatoriu, denumit izolator. Aici bărbatul a fost testat cu un test rapid antigen, al cărui rezultat a ieșit negativ. Cum sistemul medical ia de bune doar rezultatele pozitive, bărbatul a fost retestat, de data aceasta prin metoda Real-Time PCR. Această metodă are însă o mare hibă: rezultatele nu se dau după câteva minute, ci abia a doua zi. Iar dacă a doua zi înseamnă sâmbătă, pacientul poate să se facă cât mai comod în izolator, pentru că până luni nu mai are nicio șansă să mai iasă de acolo. Și asta pentru că în România, laboratoarele care prelucrează aceste teste nu funcționează în weekend, iar vinerea au program scurt, că așa e la buget. De vineri de la ora 12 și până luni dimineața, acest pacient și un alt bolnav, cu tumoră la gât, au stat încuiați cu cheia în izolator. Degeaba a încercat unul dintre ei să explice personalului că e fumător înrăit, că nu poate sta închis mai multe zile într-o cameră, în spitalele din România protocoalele se respectă cu sfințenie, chiar dacă ele se aseamănă cu regimul penitenciar. Culmea, luni dimineață, cu câteva ore înainte ca rezultatul să sosească, bărbatul a fost dus la cabinetul medicului. Starea de sănătate i se agravase, iar intervenția medicului nu mai suporta amânări. Acest caz reflectă o situație revoltătoare, în care pacienții non-covid, cu boli grave dar care nu necesită intervenția imediată sunt lăsați de izbeliște, până când starea de sănătate li se înrăutățește. Inutil de spus că în cazul lui S rezultatul testului, eliberat abia luni după-amiază, a arătat că acesta nu era infectat cu COVID-19. De ce a fost nevoit acest pacient să stea încuiat, de vineri până luni, într-un salon al spitalului? Este o întrebare al cărui răspuns am încercat să-l aflăm de la conducerea unității sanitare.

„Până la sosirea rezultatului, acești pacienți nu au voie să se plimbe prin spital” 

Contactată telefonic, Ana Rinder, managerul SJU Vaslui, ne-a declarat că ușa de la izolator nu se încuie, însă pacienții nu au voie să iasă de acolo. Aceasta ne-a explicat întreaga procedură, de când pacientul intră pe poarta spitalului și până ajunge în salon. „Dacă pacientul are nevoie de internare, i se face test rapid. Dacă iese pozitiv, nu se mai racoltează probe PCR, el este transferat către spitalul din Bârlad. Dacă rezultatul testului rapid este negativ, i se recoltează probe PCR, apoi este dus într-un izolator, până vine rezultatul la testul COVID. Dacă este negativ și acel test PCR, pacientul este transferat în salon. Dacă testul i se face vineri după-amiază, rezultatul vine luni, după ora 13:00. Până atunci pacientul stă în acea zonă tampon. Acel izolator nu se încuie, însă pacienții nu au voie să iasă. Au toaletă acolo, ei nu se pot plimba prin spital pentru că există riscul să contamineze pe alții. Acestea sunt procedurile în toate spitalele, nu doar la noi: până la sosirea rezultatului, pacientul rămâne în izolator.”

Pacienți încuiați în saloane în toate spitalele din țară 

Deși conducerea unității sanitare din Vaslui neagă că pacienții ar fi închiși cu forța în saloane tampon, această practică este întâlnită în mai toate spitalele din țară. În luna aprilie a anului trecut, la spitalul din Arad a fost declanșată o anchetă internă după ce o femeie a reclamat că a stat încuiată într-un salon, timp de șase ore, cu o pacientă care a murit din cauza COVID-19. „În ceea ce privește afirmațiile referitoare la închiderea pacienților în saloane, menționăm că această procedură se aplică la nivel național și este o măsură de precauție pentru a nu contamina partea decontaminată a secției. Îngrijorător este, în acest context, faptul că este posibil ca în spatele ușilor închise nevoile unor pacienți să fie ignorate de cadrele medicale, situație pe care încercăm să o corectăm prin schimbările operate în organigrama secției”, declara, la acea vreme, conducerea spitalului arădean. Opt luni mai târziu, zece persoane internate la SJU Piatra Neamț și-au pierdut viața, după ce un incendiu a izbucnit în secția ATI a unității sanitare. Întrebat de Libertatea, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a confirmat faptul că ușile saloanelor de la ATI erau încuiate. „Da, ușile saloanelor erau încuiate, pentru a nu intra oricine acolo. Și, oricum, în saloanele de la ATI nu se intră oricum. Doctorul Denciu a descuiat și a intrat în salon. Nu se știe dacă a intrat când era foc deja, sau după ce a intrat el s-a declanșat”, afirma fostul ministru al Sănătății în luna noiembrie. Așadar, practica de a ține ușile saloanelor încuiate se întâlnește la toate spitalele din țară. La Vaslui, dacă nu vreți să stați zile întregi în izolator, rugați-vă să nu aveți nevoie de îngrijiri medicale vinerea, pentru că până luni nimeni nu vă va prelucra testul COVID-19.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. ISU, ITM, ce spun in aceste cazuri generalizate? Cum sa ai voie sa incui usile? In caz de cutremur sau incendiu cine mai cauta cheile? La Colectiv au spus ca usile erau blocate sau incuiate. Din cate stiu, legislatia nu iti da voie sa blochezi sau sa incui caile de acces sau evacuare in caz de incendiu sau cutremur! Ar fi interesant de vazut daca si in celelate tari din UE se intampla la fel, sa incuie oamenii in saloane, ca doar legislatia e pentru toti nu numai pentru unii!

  2. Poate la Spitalul din Vaslui se astepata rezultatul testului pana luni, pentru ca la Barlad testele PCR prelevate vineri sunt lucrate sambata si tot atunci se dau si rezultatele. Teste recoltate sambata si dumineca sunt lucrate lui insa pana la testul PCR sunt testele rapide care pot fi folosite. De cu le folosesc asta e alta intrebare! Poate pentru a avea cazuistica COVID-19 si a lua niscaiva sporuri???

  3. De vineri de la ora 14 îi ia microbuzul spitalului și-i duce pe toți la Iași. Îi mai vezi doar luni de la ora 9:00 când vin foarte târziu și plictisiți. Au noroc de câte o asistentă dedicată pe care o găsești la urgențe, în rest vineri, sâmbătă, duminică nu găsești doctori. Pacienții stau în spital fără să -i vadă vreun doctor. Așa-i dacă ai diplomă de doctor stai acasă, iar dacă ești asistentă faci treaba doctorului.

  4. Ăsta e sistemul, ăștia sunt medicii, majoritatea. Urla pentru salarii, trăiesc ca nababii, iar de pacienți își bat joc. Eu nu mai am de mult așteptări de la medici si sistemul medical. Toată nebunia cu Covidul a fost gestionata ca naiba, atât la nivel de tara, cat si strict la nivel de Minister al Sănătății. Trebuie sa fii tâmpit sa sustii altceva.

  5. Managera SJU Vaslui a fost dusa cu elicopteru la Bucuresti cand a avut covid din cauza fiului ei, iar acum isi bate joc de oamenii bolnavi tinandu i incuiati. Nu a avut, nu are si nici nu va avea stofa de manager, o tine blezatu in brate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.