DEZBATERE Alesii huseni s-au întrunit ieri în sedinta ordinarã a lunii februarie, având pe ordinea de zi 21 de proiecte de hotãrâre, care însã, spre deosebire de alte dãti, nu i-au mai provocat la discutii si polemnici aprinse pe consilieri. Între altele, s-a decis pretul închirierii pãsunii din jurul orasului, s-a votat alocarea de fonduri pentru cele patru asociatii cartiabile din oras, iar, la Biblioteca orasului si Casa de Culturã s-au stabilit reprezentatii CL în comisia de evaluare.
Cu Liviu Iacob presedinte, sedinta nu putea sã înceapã decât… efervescent! Profitând de primul subiect de pe ordinea de zi, în care se punea în discutie necesitatea angajãrii unui inginer cadastru, Iacob, cu un ton narativ, a invocat o întâlnire cu electoratul husean: „Domnule primar, mergând eu prin oras, m-am întâlnit cu un grup de cetãteni, care mi-au reclamat urmãtorul fapt: au spus cã o nepoatã a dumneavoastrã, lucreazã în Primãrie, dar în acelasi timp si la „Spatii Verzi”. Iar eu vã întreb, domnule primar, e adevãrat, cã mã întreabã electoratul si nu stiu ce sã spun”, a spus Liviu Iacob, aluziv, stârnind zâmbete în salã. „Domnule Iacob, eu în Primãrie am o singurã rudã de gradul IV, iar ea este angajatã chiar din timpul mandatului primarului Stafie. Am gãsit-o aici. N-am stiut cã trebuie sã îsi dea demisia. Dacã ea mai lucreazã si în altã parte, nu stiu, cã nu fac eu angajãri la „Spatii Verzi”, a rãspuns primarul. „Ba eu cred cã stiti. Persoana este incompatibilã, poate sesizati chiar dumneavoastrã ANI”, a insistat Iacob. „Si la spital se spune cã sunt angajate foarte multe rude ale dumneavoastrã”, a intervenit si Cãtãlin Tocu. „Domnule Iacob, asa este cum spuneti dumneavoastrã, toti care sunt rãi în orasul acesta sunt neamurile sau prietenii mei, iar toti care sunt buni, sunt adusi de dumneavoastrã, de la Vaslui! Plus cã eu n-am stiut cã, dacã eu am fost ales primar, toti cei care mã cunosc sau îmi sunt rude, trebuie sã pãrãseascã Husul, sã îsi dea demisia de pe la locurile de muncã si sã plece din oras. Dumneavoastrã cam asa vreti”, i-a rãspuns primarul. Cãtãlin Tocu, mai în glumã, mai în serios, s-a simtit dator sã intervinã: „Eu nu sunt de acord ca rudele domnului primar sã pãrãseascã orasul, pentru cã si mama mea este verisoarã cu domnul primar”, a zis acesta, spre hazul celor care stiu cã nu e prima datã când Cãtãlin Tocu sustine acest lucru în plenul CL, desi primarul Ciupilan a infirmat existenta gradului de rudenie. „Pãi vedeti, domnule Iacob, toatã lumea e neam cu mine”. „Hai sã depãsim momentul”, a fost cerinta pertinentã a consilierei Nicoleta Rotariu, care a fost si ascultatã de colegi. Un alt punct de hotãrâre care a dat bãtãi de cap alesilor, a fost cel care a stabilit pretul de închiriere a hectarului de pãsune. Desi executivul a propus un pret de 200 de lei pe hectar, alesii au considerat cã pretul este cam mare. „Eu propun sã fie 100 de lei pe hectar, deoarece m-am informat de la primãrii comunele din jur si am gãsit cu 50, 60 de lei hectarul. La noi este prea scump 200 de lei”, a spus consilierul Catalin Dogaru. Nicoleta Rotariu a avut însã o altã pãrere: „Eu spun cã trebuie sã ne gândim si la investitori, dar si la încasãrile primãriei. Nu vreau sã punem preturi ridicole. Eu propun 150 de lei pe hectar”, a punctat Nicoleta Rotariu. În cele din urmã, s-a votat propunerea lui Catalin Dogaru, cu 100 de lei, închirierea hectarului de pãsune.
Sustinere pentru asociatiile caritabile din oras!
Tot în cadrul acestei sedinte, s-au alocat fondurile pentru asociatiile de caritate din Husi, patru la numãr, care prin activitãtile lor, sprijinã o serie de categorii defavorizate de persoane. Este vorba despre „Star of Hope”, despre Asociatia „Totul pentru Viatã”, Asociatia Congregatia „Surorile Sãracilor Pr. Vicenzo Morinello”, dar si „Diacezen Caritas”. De asemenea, consilierii au mai avut de ales reprezentatii Consiliului Local în comisia de evaluare anualã a managementului de la Biblioteca municipalã „Mihai Ralea” Husi, dar si în cea de la Casa de Culturã ‘Alexandru Giugaru”. Dacã la Bibliotecã au fost desemnati consilierii Constantin Bârsan si Georgeta Giosu, la Casa de Culturã au fost numiti consilierii Sergiu Boeru si Cãtãlina Popa.