FC Vaslui nu se regãseste în acest început de sezon
PE FATÃ În pauza din aceastã varã, antrenorul Vasluiului anunta cã, în ciuda faptului cã nu a putut face transferuri, echipa sa se va bate pe toate fronturile având ca atu omogenitatea lotului si pregãtirea fizicã exemplarã. Au trecut douã examene peste “galben-verzi” si la ambele vasluienii au clacat. Cele douã jocuri de pânã acum au demontat spusele “Dulãului” si au evidentiat slãbiciunile echipei. Atât în Regie, cât si la Arnhem, jucãtorii lui Hizo au cãzut fizic pe finalul meciurilor si chiar dacã erau condusi pe tabela de marcaj nu s-a vãzut nici urmã de presing în jumãtatea adversã. Mai mult decât atât, în mare parte a jocului, fotbalistii “galben-verzi”nu au fost capabili sã lege mai mult de trei-patru pase, exceptând cele din propria jumãtate.
Chiar dacã este prematur sã tragem o concluzie în ceea ce priveste fata Vasluiului în aceastã editie de campionat, faptul cã “galben-verzii” au bifat deja douã partide îngrijorãtor de slabe este un prim semnal de alarmã atât pentru antrenorul Viorel Hizo, cât si pentru oficialii clubului ce reprezintã România în Liga Campionilor. Tot respectul pentru antrenorul care a redresat corabia anul trecut, atunci când nimeni nu ar mai fi dat nici o sansã ca FC Vaslui sã revinã în cursa pentru titlu, dar anuntata schimbare la fatã a echipei întârzie sã aparã. Schimbarea în bine desigur, cãci cea în rãu pare sã se contureze usor, bineînteles cu sprijinul celor mai multi dintre titulari. O scuzã este faptul cã nu s-au putut face transferuri, dar aceastã interdictie ar fi trebuit sã se compenseze cu omogenitatea si relatiile de joc foarte solide. Am întâlnit, ce-i drept douã adversare destul de puternice, dar în niciuna dintre partide elevii lui Hizo nu au legat mai mult de trei-patru pase în jumãtatea adversã. Desi evolueazã de ceva vreme împreunã, multi jucãtori parcã abia se întâlniserã pentru prima oarã pe un teren de fotbal. Cu un lot în care abundã fotbalisti de atac, “Dulãul” a construit un angrenaj preocupat în primul rând sã nu primeascã gol si sã cerseascã apoi o sclipire de geniu de unul dintre cei trei, Wesley, Adailton si Sânmãrtean. O nouã improvizatie neinspiratã l-a cam scos pe Adailton din prim plan în acest debut de sezon. În ciuda vârstei, brazilianul a fost trecut în banda dreaptã, acolo unde trebuie sã alerge enorm si trebuie sã aibã si sarcini defensive. Aceastã asezare îl stoarce de vlagã pe unul dintre jucãtorii providentiali ai Vasluiului si îi rãpesc acestuia posibilitatea de a deveni periculos la poartã adversã.
Un alt lucru ce trebuie evidentiat, o carentã care s-a vãzut încã din editia precedentã, este faptul cã FC Vaslui este una dintre echipele cu un joc slab pe flacuri, capitol extrem de important în fotbalul modern. Cel mai la îndemânã exemplu este chiar meciul cu Twente, când jucãtorii de bandã nu au fost în stare sã dea decât foarte putine centrãri în careul advers. Asta în timp ce fotbalistii olandezi i-au nãucit pe “galben-verzi” cu numãrul de baloane trimise în interiorul suprafetei de pedeapsã. Centrãrile au lipsit si în Regie, dar si în sezonul trecut.
Din septembrie pleacã cine vrea
Adrian Porumboiu este în continuare supãrat pe fotbalistii sãi pentru înfrângerea cu Twente. Patronul “galben-verzilor” a declarat cã este decis sã facã curãtenie la echipã din septembrie, atunci când interdictia la transferuri va fi ridicatã. “Nu poate sã-mi treacã supãrarea dupã un asemenea rezultat. Am avut o sansã mare pe care nu am valorificat-o. Dacã nu trec de Twente, jucãtorii sunt foarte multumiti, au salarii si o duc bine, cred ei. Din septembrie vor pleca cei care vor, dar numai pe bani. Dar ei sunt nenorociti si fug, cum s-a întâmplat cu Pouga, Costly si Kuciak. Spun cã nu si-au primit banii, dar nu e adevãrat.” – Adrian Porumboiu.