Ouăle s-au scumpit cel mai mult, în luna februarie 2012, cu 12,7 procente, dar şi preţul legumelor şi fructelor şi al conservelor din legume şi fructe a crescut cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mierea de albine este singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, în februarie 2012.
Potrivit INS, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 1,21 procente în februarie, comparativ cu luna precedentă.
Datele statistice arată că legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe – 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.
Au mai fost înregistrate scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66% , iar până într-un procent au crescut preţurile la brânză – 0,55%, mălai -0,19%, preparate şi conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.
Potrivit datelor INS, în luna februarie 2012, preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,40%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la tutun şi ţigări – 1,40% şi la combustibili de 0,77%. În schimb, în februarie, s-au ieftinit uşor frigiderele şi congelatoarele cu 0,05%.
În ceea ce priveşte tarifele serviciilor, acestea au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,13% în ianuarie 2012. Serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu 0,35%, transportul rutier cu 0,29%, telefon – 0,19 procente.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59% în februarie 2012, de la 2,72%, nivel consemnat în luna ianuarie 2012, fiind din nou la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES.ro