spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
20-ian.-2025

OTRAVITI CU AMONIAC

- Advertisement -

– concetratia maxima admisa la indicatorul amoniac a fost din nou depasita, in cursul zilei de marti, 18 ianuarie 2011 – o ceata groasa a invaluit ieri orasul – bacauanii se revolta de multiplele poluari, fiind ingrijorati de starea lor de sanatate – autoritatile de mediu spun ca masurile impuse poluatorului prin noua autorizatie integrata de mediu, in curs de revizuire, vor fi mai restrictive

O noua poluare cu amoniac s-a abatut, marti, asupra bacauanilor. In urma sesizarilor primite in cursul zilei de ieri de la mai multi cetateni deranjati de mirosul intepator, autoritatile de mediu au efectuat analize specifice pentru depistarea concetratiei de amoniac din aer, rezultatele indicind noi depasiri ale concentratiei maxime admise in mai multe zone ale orasului.

Potrivit Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau, in intervale orare diferite, in trei zone ale orasului s-au prelevat probe din aer prin laboratorul propriu de incercari, in doua inregistrindu-se valori peste limita admisa de amoniac.

“La punctul de prelevare SC Robinete Industriale, in intervalul 9:40 – 10:10, valoarea masurata la indicatorul amoniac a fost de 0,66, respectiv 0,67 mg/mc NH3, iar la punctul str. Bucegi, Scoala «Domnita Maria», in intervalul 10:50 – 11:20, valoarea a fost de 0,38 mg/mc NH3. Valoarea maxima admisa confrom STAS 12574/87 este de 0,3 mg/mc NH3″, a spus Maria Ionos, purtator de cuvint ARPM Bacau.

Poluarea din cursul zilei de ieri vine dupa o depasire a concetratiei maxime admise la indicatorul amoniac in cursul zilei de joi, 14 ianuarie 2011 si o depasire drastica a acesteia, in cursul zilei de 4 ianuarie 2011 – data la care poluarea a trecut granitele judetului, ajungind pina in Adjud.

Atunci au fost afectate si comunele Faraoani (concetratie de 4,45 mg NH3/mc fata de limita admisa de 0,3 mg NH3/mc), Gioseni, Racaciuni si Nicolae Balcescu. Poluator – societatea Amurco Bacau.

Bacauanii se revolta

Cetatenii municipiului Bacau au ajuns la limita rabdarilor, disconfortul provocat de mirosul de amoniac fiind sporit de ingrijorarea pentru propria lor stare de sanatate.

In repetate rinduri, la redactia Ziarului de Bacau au fost primite sesizari prin care cititorii reclama societatea Amurco, aratindu-se totodata sceptici cu privire la corectitudinea interventiei autoritatilor de mediu in aceasta problema. De asemenea, pe site-ul publicatiei, cetatenii se revolta, lasind nu o data comentarii acide la adresa poluatorului sau a institutiilor care se ocupa de mediu.

“Inchideti odata pentru totdeauna acest combinat, chiar nimeni nu ia masuri cind aceste poluari sint saptaminale, ne afecteaza viata noastra si pe cea a copiilor?!”, scrie, sub numele Costel, un cititor, pe site-ul Ziarului de Bacau si, la fel ca domnia sa, multi altii.

Masuri privind protectia mediului mai stricte pentru poluator

In prezent, explica autoritatile de mediu, societatea functioneaza in baza autorizatiei integrate de mediu veche, fiind in procedura de revizuire a acesteia.

“Pe toata perioada acestei proceduri, societatea trebuie sa respecte masurile impuse de autorizatia veche si care era mai putin restrictiva decit cea noua. Draftul de autorizatie integrata de mediu este in studiu la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, a spus Iuliana Romaniuc, comisar sef Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean (GNM-CJ) Bacau.

Noua autorizatie, prin care s-a propus restrictionarea la jumatate a emisiilor prevazute de autorizatia veche si care a fost supusa dezbaterii publice la mijlocul anului trecut, ar urma sa fie data la sfirsitul acestei luni, inceputul lunii viitoare. Garda de Mediu ar putea interveni, odata cu emiterea noii autorizatii integrate de mediu, chiar in sensul inchiderii societatii daca aceasta nu va respecta masurile impuse.

Societatea Amurco SA Bacau a fost sanctionata de Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau pentru fiecare din primele doua poluari din acest an, cu amenda maxima prevazuta de actele normative in vigoare, de 10.000 lei. Anul trecut, societatea a fost, de asemenea, sanctionata pentru 6 poluari confirmate din cele 12 sesizate, spune conducerea institutiei.

Zece milioane de euro in modernizare

Protejarea mediului ramine, pentru societatea Amurco, o piatra de incercare grea in relatiile cu oricare dintre partenerii de afaceri, dar mai ales cu institutiile abilitate sa urmareasca aceasta problema si, in ultima instanta, cu populatia din localitatile invecinate. Imaginea combinatului este mult grevata de acest aspect si se adauga problemelor financiare, tehnice si tehnologice, si ele in prim plan.

Cu circa doi ani in urma, directorul general, Laurentiu Hotea, descria un program de modernizare a instalatiilor, dedicat si protectiei mediului. Amurco se afla dupa un an de productie bun, 2007, virful activitatii societatii, dar criza economica si-a spus imediat cuvintul, iar 2009 a aparut ca un an foarte greu.

Amurco a investit, atunci, 10 milioane de euro cu impact asupra mediului si a realizat programul in perioada octombrie 2008 – iunie 2009. Ce s-a reusit ramine de vazut acum. A fost modernizata, astfel, faza de reformare primara din fabrica de amoniac, masura care a constat in inlocuirea tuburilor de la reformer cu tuburi cu pereti subtiri si a catalizatorului.

De asemenea, s-a reabilitat bazinul de retentie finala, unde s-a imbunatatit calitatea apelor evacuate si s-a eliminat posibilitatea impurificarii pinzei freatice.

La fel, s-au modernizat ciclurile de racire pentru fabricile de uree si CET, operatiune care a dus la un grad de recirculare a apei de peste 95% si o reducere a consumului de energie electrica pentru intreaga platforma cu peste 10%.

Combinatul, ca toata industria de ingrasaminte chimice, nu are nici acum o conjunctura economica mai buna. Guvernul a decis, recent, sa anuleze posibilitatea ca proprietarul, grupul InterAgro, sa achizitioneze gaze naturale din productia interna la un pret subventionat. Cel care controleaza afacerea, Ioan Niculae, a amenintat, astfel, ca va vinde intreprinderea. Planurile de protectie a mediului pot trece, in acest fel, din nou pe un loc secund, in fata unui pericol atit de mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.