spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Otrava din fântâni

- Advertisement -

Concluzii alarmante ale autoritatilor sanitare

TOXIC Apa din majoritatea fântânilor din judet nu este bunã de bãut. O spun autoritãtile sanitare vasluiene, care au fãcut sute de analize anul acesta, iar rezultatul este unul dezastruos. Mai bine de jumãtate dintre sursele de apã din judet sunt nepotabile. Chiar si asa, populatia continuã sã consume apa respectivã, folosind drept scuzã faptul cã nimeni nu s-a îmbolnãvit pânã acum. Pericolul este unul real când vine vorba de sugari si femei gravide.

Fântânile din judet, în marea lor majoritate, au devenit adevãrate surse de îmbolnãvire. Apa contine nitriti, nitrati, amoniac, dar chiar si asa, populatia refuzã sã accepte cã îsi pune viata în pericol consumând apa respectivã. Oamenii merg pe ideea cã nimeni nu s-a îmbolnãvit pânã acum si cã, oricum, fântânile au apã bunã, de pe vremea bunicilor. În concluzie, nu li se poate întâmpla nimic. Total neadevãrat, sustin cei de la Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, care au fãcut sute de analize privind calitatea apei în judet , iar rezultatul este unul îngrijorãtor. „În primul semestru al acestui an, laboratorul din cadrul DSP Vaslui a lucrat un numãr de 201 probe, din punct de vedere bacteriologic. Dintre acestea, 142 au avut rezultate necorespunzãtoare. Din punct de vedere chimic, au fost analizate 257 de probe, din care 106 au avut rezultate necorespunzãtoare. Apa continea nitriti, nitrati, substante organice, amoniac. Recomandãm populatiei sã îsi monitorizeze sursa de apã, sã se alimenteze doar din sursele verificate. Foarte atente la acest aspect trebuie sã fie femeile gravide, cele care alãpteazã sau preparã hrana pentru bebelusi, deoarece pericolul aparitiei unor probleme medicale este foarte mare. Din pãcate, foarte multe localitãti din judetul Vaslui au depãsiri la examenul clinic al apei”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Ieri dimineatã, un localnic din Zãpodeni s-a prezentat la laboratorul DSP cu douã probe de apã, iar examenele au demonstrat clar cea mai mare concentratie de nitrati înregistratã în ultima perioadã:617,38mg/metru cub, în conditiile în care valoarea maxima admisã nu depãseste 50mg/metru cub.

„Apa nu are nimic, e cea mai bunã din sat!”

În localitatea Satu Nou, de exemplu, primãria a pus mai multe afise la fântânile cu probleme, însã anunturile potrivit cãrora apa nu este recomandatã pentru copii si bãtrâni, au dispãrut în scurt timp. Oamenii au încredere totalã în calitatea apei pe care o beau de generatii întregi si nu au de gând sã îsi schimbe obiceiurile. „Fântâna asta are 13 ani. Apa e foarte bunã, nu are nimic. E drept, a pus primãria douã anunturi, dar au dispãrut repede. Nu stim cine le-a luat. Scria cã bãtrânii si copiii nu au voie sã bea apa asta. Credeti-mã, nu existã asa ceva! Apa este foarte bunã, nu are nimic, e cea mai bunã din sat! Nu s-a întâmplat nimic, niciodatã, nu a pãtit nimeni nimic. E foarte bunã! Facem mâncare cu ea, bem apã, tot ce e necesar în casã!”, a spus Toader Bãlu, localnic. Lumea s-a adunat imediat lângã fântâna cu pricina. Domnita Dulman spune cã si-a crescut cei nouã nepoti cu acea apã si o consumã în continuare fãrã nicio grijã. „Am niste nepoti mari, frumosi, sãnãtosi. Cu apa asta i-am crescut. Orice mâncare o pregãtesc cu apa de aici. E foarte bunã”, a mai spus femeia. Oamenii nu au încredere în astfel de anunturi. Ei sunt de pãrere cã e vorba de o modalitate de constrângere, prin care primãria vrea sã-i determine sã-si tragã apã în casã, atunci când conducta va trece pe la poarta lor. Din pãcate, problema apei infestate este una cât se poate de realã, iar populatia ar trebui sã tinã cont de aceste avertizãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.