spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Otrava de hipermarket

- Advertisement -

Vremurile cand peste tot se gaseau alimente naturale au apus. Transformarea excesiva a stilului de viata si alimentatia dezechilibrata s-au impus printr-o serie de aspecte negative. Este vorba despre bine cunoscutii aditivi alimentari sau E-uri care nu lipsesc din lista ingredientelor alimentare. Aproape tot ce mancam contine E-uri.

Nimic fara E-uri
Analizate separate alimentele cu aditivi nu sunt o problema, dar pe parcursul unei zile, a unei saptamani sau luni ingeram o multime de E-uri,  dintr-o gama variata de produse, care ne pericliteaza sanatatea. Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic. In Romania, producatorii de alimente se ghideaza dupa doua liste – aditivi interzisi si aditivi permisi, dar in cantitati limitate. Aproape ca nu mai exista alimente care sa nu contina o substanta chimica facuta initial pentru a da mai multa savoare, pentru a da mai multa culoare sau care sa o faca mai atractiva pentru un consumator. De multe ori sunt utilizate pe post de conservati, iar din pacate consecintele acestora se vad in viata din fiecare zi. Exceptand cazul in care ai ferma si culegi zarzavaturile din grãdinã sau tai puiul crescut in propria ogradã, nu prea  avem acces la o hranã de calitate, fara substante toxice.

Controalele nu scot la iveala lucruri necurate
In primele noua luni ale anului, in Botosani s-au efectuat controale pentru supravegherea si controlul alimentelor. Astfel, s-au prelevat 100 de probe privind posibilele contaminari, 36 pentru identificarea metalelor grele din alimente, 7 probe din spanac si salata pentru analizarea cantitatii de nitrati, 23 privind continutul de pesticide, 34 pentru controlul microbiologic al alimentelor gata de consum si 12 probe analizand radioactivitatea. „In anul 2011 numeroase alimente au fost analizate conform cerintelor. Toate probele prelevate arata rezultate ale caror norme sunt admisibile”, afirma Angela Pavel, director coordonator pentru siguranta alimentelor in cadrul Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. (Otilia Maxim)

Paine cu guma arabica
Painea comuna, pe care o gasim in hypermarket sau la alimentara din colt, este plina de E-uri. In judetul nostru, foarte putini producatori din panificatie afiseaza lista completa a ingredientelor, pe cele mai multe produse gasind ingrediente precum faina de grau, drojdie, apa, sare, ameliorator. Painea comuna, pe care o gasim in hypermarket sau la alimentara din colt, este plina de E-uri. Printre altele aceasta contine Esteri poliglicerici ai acizilor grasi, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid citric, acid ascorbic, acid lactic, acetat de calciu, diacetat de sodiu, lecitina din soia, propilen glicol, glicerina, guma arabica, carbonat de calciu, propionat de calciu.

Iaurt cu colorant din gandaci exotici
Iaurtelele-crema-bomba… cu fructe sau arome exotice au foarte mult zahar (15 grame la un pahar) sau sirop de glucoza-fructoza si foarte putine fructe: 5 la suta, in general, si nu mai mult de 10 la suta, in cele mai bune cazuri. Sunt, in schimb, pline de amidon, stabilizatori, aditivi, coloranti, arome, emulsificatori si alte „necunoscute”. Printre acestea E 120, un E care ascunde un adevar greu de digerat pentru cei mai sensibili. E 120 sau acid carminic, carmin ori cosenila este un colorant natural obtinut din gandaci exotici. Mai exact, din carapacea femelei din specia Dactylopius coccus, ?i este folosit la colorarea alimentelor in roz, purpuriu sau rosu.

Salamuri cu risc de Parkinson
In general toate preparatele din carne sunt pline de ingrediente nesanatoase. Carnea este folosita in cantitati foarte mici, restul fiind tendoane, sorici, gelatina, plus aditivi alimentari periculosi. Preparatele din carne contin doi dintre cei mai periculosi aditivi: nitritul de sodiu (E 250), considerat cancerigen, si glutamatul monosodic (E621), un puternic neurotoxic, al carui consum poate declansa maladiile Alzheimer, Parkinson. Ingrijorator este ca, la Botosani, in preajma scolilor sunt amplasate chioscuri in care fast-food-ul atrage copiii prin produse precum covridog, hamburger, hot-dog, toate continand o multime de aditivi care se elimina din corpul uman dupa zece ani.

Sucurile si bauturile carbogazoase
Oferta de sucuri acidulate si de alte bauturi carbogazoase este foarte bogata. Din pacate, compozitia lor nu are aproape deloc ingrediente naturale. Aspartamul, acidul ciclamic, benzoatul de sodiu, acesulfamul K, caramelul, dau un gust placut sucurilor, dar nu ofera organismului ceva sanatos, care sa stinga setea fara amenintari.

Cei mai raspanditi aditivi alimentari
Exista 24 de categorii de aditivi alimentari, dintre care cele mai intalnite sunt urmatoarele:
Indulcitori – inlocuiesc zaharul
Coloranti – pentru a da o culoare mai apetisanta
Acidifianti – dau un gust usor acid
Corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea
Emulsificatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare
Conservanti – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor
Corectorii de gust si miros – schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
Propulsori – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
Antioxidanti – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul

E-uri nocive
E110 Sunset yellow – colorant galben, cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci si sucuri
E123 Amarant – colorant rosu, cancerigen, interzis in SUA si Rusia se gaseste in dulciuri, jeleuri, branza topita
E124 Ponceau 4R – colorant rosu, toxic interzis in SUA, se gaseste in mezeluri
E128 Rosu 2 G – colorant mutagen si toxic, e interzis in SUA si Australia, se gaseste in carne de hamburgeri
E211 – acidul benzoic si derivatii sai, posibil cancerigen, interzis in SUA, se gaseste in unele bauturi racoritoare
E230 Bifenil – conservant toxic, interzis in Australia, se gaseste in citrice
E231 Ortofenilfenol – conservant toxic, posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia, se gaseste in citrice
E249/E252 – Nitrati si nitriti, posibil cancerigen se gaseste mezeluri si alimente conservate prin sarare
E425 – Glucomanan, agent de textura, toxic respirator. Se gaseste in jeleuri
E954 – Zaharina, indulcitor, posibil cancerigen, se gaseste in guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

Aditivii alimentari, indiferent de natura si cantitatea lor, sunt daunatori organismului. Nu exista aditivi alimentari buni sau mai putin buni. Toti au efecte asupra organismului

Lidia Onofrei, purtator de cuvant la Directia de Sanatate Publica Botosani

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.