ABSOLVENTĂ MINUNE… O poveste adevărată despre o elevă minune a Liceului Tehnologic „Ioan Corivan” din Huși răstoarnă astăzi toate preconcepțiile despre această școală, care, într-o societate convinsă sincer că „meseria este brățară de aur”, ar fi la mare căutare! Cristina Mocanu, fostă elevă a liceului „Corivan”, la profilul „Organizator Banqueting”, este astăzi doctorand la Școala Doctorală din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar succesul de azi al tinerei îi fac pe profesorii săi să o dea drept exemplu tuturor. Cazul Cristinei Mocanu este cu atât mai interesant cu cât fetița de atunci, absolventă de clasa a VIII-a, provenită dintr-un sat al comunei Stănilești, a nimerit… din greșeală la Liceul Tehnologic „Ioan Corivan”, completând eronat codurile pentru repartizarea computerizată. A mers la cursuri în clasa a IX-a, convinsă că se va transfera imediat la un alt liceu. Dar, văzându-și profesorii, colegii și toate activitățile din școala unde destinul a trimis-o, a decis să rămână. Și bine a făcut, căci, după patru ani, a luat Bacalaureatul cu media 9,18, ridicând demnitatea școlii. A intrat apoi la Facultatea de Istorie de la Iași, ceea ce iar a fost notat ca o mândrie a unității de învățământ. Mai mult decât atât, vestea că astăzi Cristina mai are puțin și absolvă Școala Doctorală o face să devină exemplul absolut care arată că Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” poate fi oricând locul performanței, dacă ar avea parte de mai multă susținere și mai ales de o schimbare a mentalității nefondate, potrivit căreia, la școlile profesionale ar fi doar copii fără perspective.
„Dacă eleva noastră, Cristina Mocanu, a reușit, atunci avem dovada că orice elev de la liceul „Ioan Corivan”, dornic să învețe, poate reuși”! Așa spun, cu convingere, profesorii acestui liceul tehnologic din municipiul Huși, unde sunt pregătiți elevi în câteva meserii căutate pe piața muncii. În mare parte, sunt copii din mediul rural, care vin cu povești de viață, care mai de care mai profunde și mai sensibile, și poate de aceea este nevoie de o motivație specială, care să îi determine să meargă înainte, pe drumul învățăturii. Și ce altă motivație mai bună poate fi decât exemplul Cristinei Mocanu? Și astăzi impresionează modul în care destinul a adus la “Corivan” această fată minunată, care, prin rezultatele ei, a reușit să dea un imbold special unei școli întregi. Într-un mesaj special pentru școala sa, Drd. Cristina Mocanu a scris câteva gânduri, pentru mica revistă a liceului, numită “Accent”.
Deși învăța să facă performanță în domeniul istoriei, pasiunea sa cea mare, nu ezita să meargă să facă practică în cafenelele din oraș
„Am ajuns la Liceul tehnologic dintr-o pură întâmplare. În momentul completării codurilor pentru admitere, le-am pus în ordine greșită și astfel am fost repartizată la clasa „Organizator banqueting”. M-am înmatriculat și am mers la școală cu gândul că în scurt timp mă voi transfera la un alt liceu, însă lucrurile nu au urmat un asemenea curs. După integrarea în noua clasă, nu am mai putut pleca. Anii de liceu sunt marcați de întâmplări frumoase, de care îmi aduc aminte cu drag și pe care le voi prețui pentru totdeauna. Nu voi uita nicicând aromele emanate de preparatele pregătite de clasa mea în fiecare marți seara, pe perioada clasei a X-a, sub coordonarea domnului profesor Ioan Dodi. Sau de practica din restaurantele și cafenelele din oraș, la care mergeam în fiecare vară după finalizarea anului școlar. De asemenea, îmi aduc aminte de numeroasele inspecții la clasă, precum cele de la Matematică, Română și Istorie, care, într-adevăr, erau stresante, dar sentimentul de reușită după fiecare dintre acestea era unul deosebit de plăcut. De multe ori îmi revin în minte fraze ce îmi aduc aminte de liceu, precum „e un ger afară, mașer, de nu-ți poți face o idee” sau „ba al tău, mojico”, reprezentând replicile personajului Mița, din schița „Five o’clock”, pe care am interpretat-o. Sau de cuvântul „obiectez”, pe care l-am rostit ca avocat al apărării, cu ocazia punerii în scenă a procesului literar al lui Ion Popa al Glanetașului, ambele scenete fiind regizate de doamna profesoară Carmen Lazăr”, a povestit Drd. Cristina Mocanu.
“Poate părea un lucru insignifiant pentru restul lumii, dar pentru mine a fost unul marcant, pentru că mi-a marcat viitorul”
AMINTIRI… ”Totodată, nu voi uita și voi ține seama de sfaturile și îndrumările doamnei diriginte, Violeta Vasluianu, care ne-a organizat și a condus clasa cu o „mână de fier”. Printre activitățile cele mai valoroase pentru mine se remarcă concursurile la care am participat, este vorba, firește, de olimpiadele de Istorie. Sub îndrumarea domnului profesor de Istorie, Tiberiu Dogariu, am obținut cele mai frumoase rezultate. Astfel, am luat la olimpiadă locul I pe oraș și locul IV pe județ, în clasa a XI-a și locul II pe oraș, în clasa a XII-a, precum și locul I la concursurile organizate între liceele tehnologice din județul Vaslui în ultimii trei ani de liceu. Poate părea un lucru insignifiant pentru restul lumii, dar pentru mine a fost unul marcant. Și spun aceasta pentru că mi-a marcat viitorul. Aici mă refer nu doar la faptul că am ales să merg la facultatea de Istorie, ci și la ceea ce înseamnă dezvoltarea cunoașterii, gândirii și curiozității. Un alt rezultat spectaculos pe care l-am obținut a fost nota de la Bacalaureat, adică 9,18, reprezentând cel mai mare punctaj din istoria liceului”, își amintește, cu emoție, fosta absolventă a Liceului Tehnologic “Ioan Corivan”, Drd. Cristina Mocanu.
Da, o noua bugetară pe spatele sclavilor😡😡😡
Văi, mama, da ce, prost mai esti!
Bravo si mult succes!