Victimele violenţei domestice ar putea cere instanţei ca agresorii să nu se apropie de ele la mai puţin de 200 de metri, potrivit unei legi adoptate tacit de Senat în această săptămână.
Astfel, printr-un ordin de restricţie, persoana dovedită că îşi bate soţul, soţia, copilul sau iubita nu va avea voie să se apropie la mai puţin de 200 de metri nici măcar de locul de muncă sau de domiciliul victimei. De asemenea, instanţa poate interzice bătăuşilor să apeleze la telefon victima sau să-i trimită acesteia un e-mail. Agresorii pot fi obligaţi de tribunal să urmeze şi un program de consiliere psihologică.
Acelaşi ordin de restricţie, dat de judecători pe o perioadă de cel mult doi ani, ar putea impune agresorului să părăsească domiciliul, temporar sau nu, chiar dacă actul de proprietate este pe numele lui. Potrivit aceleeaşi propuneri legislative, ordinele de restricţie se judecă de instanţă în regim de urgenţă, în 24 de ore de la primirea cererii. De asemenea, legea mai prevede ca agresorul să suporte cheltuiele de judecată, de recuperare medicală sau de adăpostire ale victimei.
„Diferenţa faţă de cea adoptată de Senat este că propunerea noastră e făcută pentru schimbarea sistemului din temelii. Vrem să instituim un mecanism juridic de protecţie a victimelor care să fie funcţional. Practic, legea colegilor de la PDL schimbă actuala lege, noi venim cu una nouă. Evident, vom discuta în Camera Deputaţilor pe ambele texte. Ori le facem separat, ori le comasăm. Depinde şi de orgoliul colegilor de la PDL. Categoric orice idee este binevenită şi ţelul nostru este să facem o lege bună”, a explicat Cristina Pocora, deputat PNL.
Una din 10 femei este bătută în România
Aproape 10% din femeile din România sunt agresate anual de un membru al familiei, arată un studiu din 2003, realizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Numărul poate fi însă mult mai mare, pentru că, de regulă multe dintre agresiune rămân nedeclarate.
Astfel, potrivit studiului, 827.000 de femei, din cele peste 11.000.000 în total, au suportat în mod frecvent violenţă în familie sub diferite forme. Aceleaşi statistice au arătat că 739.000 de femei au fost insultate, ameninţate sau umilite, mai mult de 320.000 de femei au fost abuzate fizic, peste 70.000 de
femei au fost abuzate sub forme multiple, inclusiv sexual. De asemenea, mai mult de 340.000 de copii au asistat în mod frecvent la scene de violenţă fizică între părinţi, mai mult de 370.000 de copii au asistat la insulte şi înjurături frecvente între părinţi sau între adulţi în gospodărie.
România, codaşă la legislaţie
În cele mai multe ţări europene, legislaţia privind violenţa domestică este mult mai dură decât în România.
- Bulgaria: încă din 2005 a fost introdus ordinul de restricţie, care interzice agresorului să se apropie de locuinţa, de locul de muncă sau de locurile de recreere şi socializare ale victimei.
- Austria: din 1996, agresorul este obligat să părăsească domiciliul comun, să nu mai revină în acesta pe o anumită perioadă de tim şi chiar să nu frecventeze şcoala unde învaţă copiii.
- Germania: agresorul nu are voie nici măcar să locuiască într-o zonă apropiată de domiciliului victimei.
- Spania: agresorului i se poate interzice apropierea de victimă chiar şi timp de cinci ani, iar în cazurile foarte grave, poate urca la 10 ani.
- Suedia: comiterea în mod repetat a actelor de violenţă împotriva femeii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni până la 6 ani.
evz.ro