spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Ora adevãrului la Husi

- Advertisement -

HUSUL SE MODERNIZEAZÃ ! Este un adevãr si nu o lozincã de campanie. La trei ani de la lansarea acestui concept, orasul este un santier.

TRANSANT … Înainte cu un an de campanie electoralã, primarul Husului îsi face bilantul. Lasã politica pe locul doi si considerã cã administratia este cel mai important lucru pentru un primar. Totusi, el nu crede în mitul primarului independent si lasã politica în seama colegilor de echipã. A initiat parteneriatul primar – deputat, care la Husi se traduce prin parteneriatul Ioan Ciupilan – Dan Marian. Spune cã va candida într-o echipã a unui partid care va sprijini orasul si, cu sigurantã, nu va candida pe listele USL. Urmãriti mai jos, un interviu cu cãrtile pe fatã al primarului orasului Husi, Ioan Ciupilan.

Rep. Sunteti multumit de cei trei ani de mandat ca primar al Husului?

Jan Ciupilan: Dupã cum mã stie multã lume, sunt un tip foarte ambitios si exigent. Am venit în fata alegãtorilor acum trei ani cu un program electoral realist, având ca scop rezolvarea problemelor de infrastructurã si sociale ale locuitorilor din Husi. Problemele principale erau: apa si canalizarea, trotuarele, asfaltarea strãzilor, spatiile verzi, locurile de joacã pentru copii, piata agroalimentarã, soseaua de centurã, locuintele, modernizarea scolilor si grãdinitelor, nu în ultimul rând, crearea locurilor de muncã. Toate aceste promisiuni nu le-am însiruit pur si simplu pe hârtie, fãrã sã dau la vremea respectivã si sursele de finantare (surse proprii sau fonduri de la consiliul judetean, guvern si Uniunea Europeanã). Având experientã în administratie, fie ca, consilier judetean sau local, am identificat pentru fiecare obiectiv în parte sursa de finantare. Acesta a fost unul din atuurile mele, ale unui om care a început în administratie de jos.

Rep. Exemplificati câteva obiective realizate si cum a fost posibilã implementarea lor?

Ioan Ciupilan: Apa si canalul, spre exemplu. În municipiul Husi, din anul 2000, s-a tot încercat obtinerea de fonduri pentru modernizarea si extinderea retelelor de apã si canal. Proiectul a fost depus atât pe programul ISPA, cât si pe programul SAMTID, dar nu s-a obtinut finantare. Singura sansã rãmasã pentru finalizarea acestui proiect a fost crearea unui operator unic pe judet, Aquavas. Proiectul a obtinut finantare în anul 2006, sursa fiind Ministerul Mediului si autoritãtile locale. Pentru Husi lucrãrile au mers mai greu, pentru cã fosta conducere a orasului nu a vrut sã mai continuie cu Aquavas, tergiversând astfel totul. La un moment dat, a apãrut o sursã de finantare a unor astfel de proiecte pentru orasele sub 50.000 de locuitori. S-a luat la întâmplare o parte din proiectul lucrat pentru Aquavas si s-a depus la CNI. În august 2008, când mi-am început activitatea ca primar am încercat imposibilul. Am implementat atât proiectul pe CNI cât si cel al Aquavasului, dublând practic banii alocati pentru aceste investitii. În loc de 9 milioane de euro, cât îsi propusese fosta conducere sã investeascã, eu am reusit sã aduc 20 de milioane de euro pentru apã si canal. Astfel, am purces la treabã. Ce a fost pe CNI le-am implementat. S-au finalizat statiile de tratare, captare si epurare. S-au schimbat 9,5 km de magistralã (Husi – Prut) si s-au realizat 4,5 km de apã. Proiecul pe Aquavas a demarat mai greu din cauza licitatiilor si documentatiilor tehnice. În momentul de fatã s-a lucrat doar 30% din valoarea acestui proiect si sper ca schimbarea sursei de finantare pe fonduri europene sã urgenteze lucrãrile, pentru a creea fond de lucru pentru cele douã proiecte de asfaltare.

Rep:Ce alte obiective ati mai implementat?

Ioan Ciupilan: Parcul Al. I. Cuza, parcul Rodina, parcul Cercetasi si locurile de joacã pentru copii. Toate acestea au fost finalizate. Au urmat 37 km de trotuar, asfaltarea strãzilor: “Ioan Vodã cel Viteaz ”, “gen Teleman ”, Aleea Stadion si drumul european ce strãbate municipiul Husi, parcãri noi, modernizarea Grãdinitei nr. 13 si altele. Un alt proiect important care se aflã în derulare este Planul Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU) care presupune crearea unui parc nou în zona Recea, a unui centru de consultantã, montarea de camere video pentru siguranta cetãteanului si asfaltarea a 37,5 km de strãzi cu trotuare noi, cu scoaruri si spatii verzi. Si nu pe ultimul loc este PNDI, un proiect care prevede asfaltarea a 17,5 km de strãzi. Prin terminarea acestor proiecte, Husul se modernizeazã în totalitate.

Rep: Sunt investitii importante în Husi. Cum ati reusit sã convingeti Guvernul sã aloce fonduri la Husi? Ati avut pile?

Jan Ciupilan: Toate acestea au fost posibile printr-o legãturã foarte strânsã cu celelalte unitãti administrative, consiliul judetean si guvern. O importantã deosebitã în acest proces de modernizare a Husului a avut-o relatia cu deputatul Dan Marian, care a fost puntea de legãturã, între Primãrie si Guvern, facilitându-mi posibilitatea de a prezenta si sustine importanta proiectelor pentru municipiul Husi. Un exemplu este PIDU. Datoritã acestui parteneriat primar – deputat a fost posibil sã explicãm necesitatea implementãrii unui astfel de proiect si la Husi. Nu pot sã nu amintesc de vizitele celor doi ministri la Husi, care prin prezenta lor aici au reusit sã aducã orasului douã proiecte mari. Ministrul Elena Udrea a semnat contractul de finantare pentru PIDU, iar ministrul Anca Boagiu a aprobat soseaua de centurã a Husului. Proiectul este gata. Lucrarea este estimatã la o valoare de 68 milioane euro, cu tot cu expropieri. Lucrãrile sper sã înceapã anul viitor.

Rep: S-a vorbit mult despre acest parteneriat primar-deputat. Altii l-au luat ca model si aici ne referim la Constantin Constantinescu. De asemenea, existã multi primari si din mediul rural care vã imitã. Acum la trei ani de la implementarea acestui proiect mai sunteti atât de entuziast?

Jan Ciupilan: Eu cred cã atât cât vom lucra împreunã toti politicienii alesi de cetãteni si ne vom da mâna pentru proiectele urbei, lucrurile vor merge mai bine, iar încrederea populatiei în clasa politicã va creste. Indiferent din ce partid provii, cetãtenii te aleg pentru a le rezolva problemele urbei. De asta eu cred în votul uninominal. Dupã mine primarul nu trebuie sã facã politicã, ci administratie. Asta am fãcut eu la Husi când am stabilit acest parteneriat. Modelul am vãzut cã a fost preluat si de alti primari. Fidel al acestui principiu, am demisionat acum doi ani din toate functiile politice. Nu cred însã în mitul primarului independent. El trebuie sã aibã o echipã de consilieri pe care numai un partid i-o sigurã. Eu voi fi în alegerile viitoare în echipa celor care se zbat pentru finalizarea proiectelor începute în oras. Vreau ca Husul sã fie modernizat în totalitate asa cum am promis în campania electoralã si orasul nostru sã fie într-adevãr unul european.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

30 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.