spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Opt ani i-au trebuit justiției din Vaslui să soluționeze cazul studentei care a murit după ce i-a căzut în cap un indicator lovit de un șofer începător

- Advertisement -
SENTINȚĂ…Judecătorii din Vaslui au dat o primă sentință: închisoare cu suspendare pentru șofer.

REVOLTĂTOR… Pentru Gianina Spunache, studenta la Arte, care murit fără nicio vină, în mod tragic, în decembrie 2016 în timp ce se plimba pe trotuarul din apropierea intersecției de la ICIL, justiția din Vaslui nu s-a grăbit să-i facă dreptate. Patru ani a durat ancheta și alți patru ani s-a tergiversat dosarul pe rolul instanțelor din Vaslui, în condițiile în care șoferul a fost judecat prin procedura simplificată. După 8 ani de la moartea Gianinei, judecătorii din Vaslui au dat o primă sentință: închisoare cu suspendare pentru șofer. Judecata continuă la Curtea de Apel, familia studentei ucise în accident, contestând sentința. Primul termen la judecarea din calea de atac a fost stabilit abia în octombrie.

Un accident tragic, care nu ar fi trebuit să ridice mari probleme investigative, a fost dus în derizoriu de cei care ar fi trebuit să aplice legile în acest caz prin tergiversarea incredibilă a cercetării penale și a judecății. Vă reamintim că Gianina Spunache avea 21 de ani, era nu doar frumoasă și sensibilă, ci și foarte talentată, studentă la Facultate de Arte din Cluj ce se bucura de aprecierea mediului academic în care învăța. Un viitor care se anunța a fi promițător a fost curmat brusc și brutal în decembrie 2016. Gianina venise la Vaslui pentru a petrece sărbătorile de iarnă în familie. Pe 30 decembrie, a ieșit să-și plimbe cățelul, iar când s-a apropiat de zona intersecției de la ICIL, un șofer a ratat ieșirea din sensul giratoriu, a intrat cu mașina în stâlpul metalic pe care erau montate două indicatoare, care s-au prăbușit peste tânără, lovind-o în cap. Leziunile au fost extrem de grave, Gianina murind trei zile mai târziu la spital. Șoferul, un tânăr de 19 ani, lipsit de experiență, a declarat imediat după accident că ieșise cu mașina din spălătorie și că a pierdut controlul asupra direcției de deplasare după ce i s-a aburit parbrizul și că mașina a deparat când a intrat în sensul giratoriu. Aceasta a fost, de fapt, o scuză de moment, după cum reiese din dosarul instanței.

Ce a stabilit expertiza

Datele din dosar arată că, de fapt, tânărul de la volan, Alin Isăilă, a efectuat mai multe manevre greșite. Expertiza efectuată în timpul anchetei arată că șoferul avea viteza și a făcut două mari greșeli când a intrat în sensul giratoriu: a frânat și a virat. „În jurul orelor 18:50, ajuns în sensul giratoriu din intersecția cu strada Decebal, a pătruns în sensul giratoriu și s-a îndreptat spre strada Ștefan cel Mare venind de pe bulevardul Republicii. Înainte de a se înscrie pe Ștefan cel Mare, a frânat și a efectuat o manevră de viraj la dreapta, a ieșit de pe carosabil, a sărit bordura și a lovit stâlpul unui indicator rutier care în cădere a lovit un pieton de sex femeiesc aflat pe trotuar în acel moment. Manevra de frânare urmată de virajul la dreapta nu sunt justificate în probatoriul administrat în cauză. Viteza probabilă a autoturismului marca VW Golf, înmatriculat cu nr. VS-05-ALN în momentul premergător accidentului s-a situat în jurul valorii de 62 km/h. Cauza producerii accidentului a constituit-o manevra neadecvată a autoturismului și nu deraparea acestuia”, se arată în raportul de expertiză tehnică efectuat în acest caz. Expertul sublinia în raport că șoferul ar fi putut preveni producerea accidentului “printr-o conduită adecvată conducerii autovehiculelor pe drumurile publice”. Potrivit legislației rutiere, la schimbarea direcției de mers prin viraje conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:  la schimbarea direcției de mers prin viraje. Alin Isăilă avea dublu decât prevede legea.

Șoferul a recunoscut, dar a contestat probele

Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, tânărul a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată, a recunoașterii vinovăției, beneficiind astfel de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime. Dincolo de conduita procesuală aparent sinceră, Isăilă a uzat de toate pârghiile legale pentru a trage de timp. Și dosarul a ajuns să se tergiversese timp de patru ani. Nu mai puțin de un an a stat la cameră preliminară, o etapă în care judecătorii analizează dacă în anchetă probele au fost administrate corect. Deși și-a recunoscut faptele, tânărul care a provocat accidentul în urma căruia a murit Gianina Spunache, a contestat probele din dosar. Timp de un a fost pasat dosarul de la Judecătorie la Tribunal, pentru a se judeca și rejudeca excepțiile invocate de șofer. Abia luna trecută, pe 28 iunie, Judecătoria Vaslui a pronunțat sentința în acest caz. Alin Isăilă a fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de doi ani.

Cinismul motivării: timpul scurs de la accident

În motivarea sentinței, judecătorul a indicat, culmea, tocmai timpul scurs de la producerea accidentului, ca și cum victima ar fi fost de vină că acest caz a fost tergiversat atîția ani. Reținând și că de la data săvârșirii infracțiunii a trecut o perioadă destul de însemnată (aproximativ 7 ani și 6 luni), timp în care inculpatul nu este cunoscut cu alte antecedente penale, instanța urmează să aplice inculpatului o pedeapsă orientată ușor peste minimul permis de lege. Astfel, instanța apreciază că o astfel de pedeapsă este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative și sancționatorii ale pedepsei, motiv pentru care, instanța îl va condamna pe inculpatul Isăilă Nicolae Alin la pedeapsa de 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată în motivarea instanței. Pe lângă condamnare și obligarea respectării unui program de supraveghere, judecătorii i-au interzis lui Isăilă dreptul de a mai conduce timp de un an. O pedeapsă suplimentară suficientă, consideră instanța în condițiile în care tânărul lucrează, în prezent, curier la o societate de profil.

Societatea de asigurare obligată să plătească daune pentru familie

PUȚIN… Judecătoria Vaslui a decis și acordarea de despăgubiri pentru familia Gianinei Spunache. Părinții au cerut câte 500.000 de lei daune morale, iar frații și surorile câte 400.000 de lei. Instanța a admis doar în parte despăgubirile solicitate. Iar din cuantumul stabilit au fost scăzute sumele achitate, după accident de către de Fondul de Garantare a Asiguraților. Astfel, instanța a decis ca părinților să le fie acordate câte 200.000 de lei daune morale, iar celor 8 frați și surori câte 100.000 de lei. Atât familia Gianinei, cât și societatea de asigurare au contestat sentința judecătoriei Vaslui. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iași, instanță care va pronunța-cine știe după cât timp- sentința definitivă în acest caz. Primul termen al apelului a fost stabilit tocmai pe 7 octombrie! „Victima nu a încălcat nicio normă privind circulația rutieră și nu a avut nicio posibilitate de prevenire ori de evitare a accidentului în condițiile”, a fost concluzia judecătorilor în acest caz care nu face decât să adâncească și mai mult durerea familiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

  1. Ăștia ne iau pensii speciale , cate 200 mil pe lună!!!! Mai trăiesc și până la 90 de ani, va dați seama că 40 de ani, ne rupt cu pensiile lor. 8 ani, sa dai 1 an cu suspendare? 5 mil euro ceream despăgubire, daca eram in locul lor

  2. Niste incompetenti, spagari! Ar trebui reluat dosarul si bagati la puscarie alaturi de ala si cei care se fac vinovati pentru tergiversare, sa vedem atunci daca mai fac magarii. Tu-va-n gura de incompetenti!

  3. Doamne ferește, le-a murit copilul, respectiv sora, iar neamurile fetei nu s-au gândit decât cum să scoată mai mulți bani de pe urma acestui nefericit accident?!! Ăia sunt bani pătați cu sângele bietei fete, înapoi nu o mai aduc…

    • Nu ți-e rușine!????! Mai ai oleacă și acuzi victima ca e de vină ca a murit! Idiotule, în toate dosarele de ucidere din culpă familie primesc compensații financiare. Este firesc, legal, moral !!! Aceste compensații ar trebui să fie cat mai mari, să-l usture pe cel vinovat, să se gândească de două ori înainte de a se urca la volan, să conducă responsabil!
      Auzi la el, bani pătați cu sânge. Păi băi boule sau vaco, nu-i suficient ca asta nu face nicio zi de pușcărie, nu trebuie nici să plătească ca a omorât un om?????
      Mentalitate de criminal ai și nu m-ar mira să fii neam cu criminalul. Un om normal nu ar pune niciodată așa problema.

      • Și banii primiți o aduc pe fata înapoi?! Cum poți ca părinte să te bucuri de banii ăia,iar copilul să-ți fie fie la 2m sub pământ? pușcăria cu executare îl ustură pe vinovat,pe viață,nu compensațiile.
        Dacă ție ți s-ar întâmpla așa cv cu cnv drag, tu in loc să te gândești să faci dreptate, te gândești să vezi ce îți iese de pe urma lui?! Mi-e milă de tn,sincer…

        • Eu nu cred că se bucură dar așa e procedura nu mai fiți tâmpiți au cerut maxim de la.asigurari ceea ce sa normal
          Ajungi sa fii judecat că îți ceri drepturile ce ar fi trebuit să facă să lase asigurările cu banii ? Era mai bine ?

  4. Chiar există în România o lege atît de tîmpită prin care cineva provoacă moartea unei persoane și să nu pățească nimic? 1 an și cîteva luni cu suspendare este un nimic!
    Nu pot sa cred! Ori avocații sunt foarte pricepuți!
    Așa da justiție!
    Trăiasca justiția din România!
    Mă simt aparat de legi și de cei care le aplică!
    Iar cînd te gîndesti că justițiabilii iau și salarii grase pentru a presta această „muncă” și pensii pe măsură.
    Deci este inimaginabil !
    Oare justiția asta nu are și ea vreun organ care sa vegheze la aplicarea măsurilor și să intervină cînd se sare calul?!!
    😱🤮😱

    • Sistemul este condus la varf de mafia sistemului securist ( comunist -evreiesc , toata nomenclatura de la conducere este evreiasca , cautati ) care vrea distrugerea natiei romane , de aia nimic nu merge in bine in tara asta , te vor mort la spital , la judecatorie , pe strada , de aia criminalii scapa cu spaga la judecator , exista un singur mod de a obtine dreptate si justitie … nu pot sa-l spun aici.
      Nu va faceti iluzii cu alegerile , sunt de forma , ca sa creada lumea ca nu suntem sclavi care avem stapani . Este la fel in toata lumea , fiti fara griji .

  5. La Poliție + Parchet dosatul a stat = 4 ani
    La Judecătorie = 4 ani
    La Tribunal = ?????
    Bătaie de joc puțin spus.
    Dacă nu ies studentii colegi cu pancarte în fața Judecătoriei să protesteze asa cum au făcut alți studenti in cazul accidentului comis de Vlad Pascu la 2 Mai o sa mai dureze încă 8 ani procesul.
    Sau nu ați văzut cât de repede s-au mișcat polițiștii, procurorii și judecătorii în dosarul 2 Mai !!

  6. La ce firma de curierat este individul ? Ca sa stim…o sa va dau si alte detalii ca printre noi sunt si alti criminali si nenorociți…si stau bine mersi în libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.