spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Oprişan vrea să “confişte” falimentara Pomicola şi prospera CUP SA

- Advertisement -

Din Staţiunea Pomicolă s-a ales praful, iar acum Marian Oprişan vrea să-i ia sediul la judeţ pentru a-l transforma în depozit de legume şi fructe.Preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat şi transferul gratuit al CUP SA Focşani, motivand că profitabila societate a devenit de interes judeţean prin proiectele derulate.Terenurile Pomicola au ajuns în posesia unor afacerişti inspiraţi, gen Ion Martiş sau Nicolae Ţuţoi, socrul fostului prefect Mircea
Marian Oprişan vrea să preia în administrarea Consiliului Judeţean sediul staţiunii Pomicola din marginea Focşaniului. Pentru că din fostele livezi nu a mai rămas mare lucru, preşedintele CJ vrea să facă din clădiri depozite pentru frunctele şi legumele producătorilor privaţi. “Considerăm că imobilul (teren şi construcţii) din Focşani, str. Cuza Vodă nr. 72, ce face parte din patrimoniul aferent Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicole Vrancea din Focşani corespunde proiectului ce priveşte sprijinirea producătorilor agricoli, atat prin amplsament cat şi prin configuraţia şi funcţiunea iniţială a construcţiilor”, se arată în referatul proiectului de hotărare aflat în mapele aleşilor judeţeni de la şedinţa ordinară de astăzi a CJ. Instuţia poate realiza, consideră reprezentanţii acesteia, reparaţia clădirilor şi dotarea cu instalaţii de răcire pentru depozitarea fructelor şi legumelor. Astfel, se pot reabilita clădirile aflată într-o stare avansată de degradare, asigura locuri de muncă şi sprijini producătorii din Vrancea. “Din păcate, produsele ajung în pieţe prin intermediari, fără a avea posibilitatea de a se adresa marilor structuri comerciale fie din lipsa unui spaţiu adecvat pentru păstarea produselor, fie din cauza lipsei de iniţiativă pentru crearea unei structuri asociative. Pierderile pe care le suportă producătorii agricoli sunt foarte mari, o importantă cantitate din produse depreciindu-se”, spun oficialii CJ.

Oprişan se face stăpan peste marginea Focşaniului

Prăbuşirea Staţiunii Pomicola a plecat chiar în timpul PSD, cand mai marii de atunci au mirosit caştigurile financiare foarte mari care se pot obţine din terenurile aflate chiar în marginea Focşaniului. În anul 2004, staţiunea era înglodată în datorii la buget şi a fost executată silit de Fisc. “Pur întamplător” licitaţia a fost caştigată de un apropiat al PSD, omul de afaceri Vasile Roşca. Faptul că mişcarea nu a fost întamplătoare s-a văzut după ce partidul a pierdut puterea. Omul de afaceri a renunţat la achiziţie la începutul anului 2005. De atunci, prin diverse modalităţi, terenurile au ajuns, printre alţii, la oamenii de afaceri Ion Martiş sau Nicolae Ţuţoi, socrul fostului prefect Dragoş Mircea, susţinut der PNL şi apoi de PDL. Culmea este că după ce mai marii judeţului, de orice culoare politică, au falimentat staţiunea pentru a pune mana pe terenurile acesteia, investitorii privaţi au investit în producţia de mere, care sunt solicitate atat pe piaţa internă, cat şi cea externă. Nici în ceea ce priveşte planurile CJ nu există certitudinea că vor deveni realitate. La sfarşitul anului 2004, Oprişan a achiziţionat, fără ştirea consilierilor judeţeni, Complexul Căprioara, cu aproape 20 de miliarde lei vechi. După ce afacerea a fost desconspirată de Ziarul de Vrancea, baronul PSD a anunţat că vrea să facă un centru de afaceri din clădirea abandondată. La 7 ani de atunci, complexul tot abandonat a rămas, iar banii au fost cheltuiţi degeaba. Ulterior, CJ a preluat şi Crangul Petreşti de la municipiul Focşani, după ce s-a descoperit că terenul a fost donat oraşului de Regele Carol I. Şi pădurea ar fi trebuit să aibă o utilitate, aceea de petrecere a timpului liber de către focşăneni. Pană acum nu s-a întamplat nimic decat că au apărut numeroase vile în jurul Crangului. Singurul caştig pare a fi pentru Marian Oprişan, care are două hectare de teren într-o zonă plină vile şi în vecinătatea domeniilor instituţiilor pe care le conduce.

CUP se mută de la Focşani la judeţ

Marian Oprişan mai vrea să preia astăzi, prin votul consilierilor, şi Compania de Utilităţi Publice Focşani prin transfer fără plată de la municipiu. Motivul acestui transfer gratuit este faptul că societatea a devenit operator regional fiind beneficiarul proiectului Reabilitare şi modernizare sistemului de apă şi canalizare în judeţul Vrancea, cu fonduri europene. “Avand în vedere utilitatea publică de interes judeţean a activităţii desfăşurate de operatorul regonal SC Compania de Utilităţi Publice SA Focşani, precum şi atribuţiile conferite de lege Consiliului Judeţean Vrancea, acela de a coordona activitatea consiliilor locale în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean, se impune ca judeţul Vrancea prin Consiliul Judeţean să preia pachetul majoritar de acţiuni al operatorului regional, deţinut în prezent de muncipiul Focşani, prin Consiliul Local”, se spune în proiectul de hotărare iniţiat de Marian Oprişan. CJ nu are o reputaţie bună în privinţa societăţilor deţinute, după ce a falimentat SC Drumuri şi Poduri, în timp ce firmele private prosperă. În schimb, Serviciul de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă s-a extins în ultimii ani în localităţile rurale şi funcţionează în acest moment. CUP desfăşoară o activitate profitabilă potrivit cifrelor de la Ministerul Finanţelor, în timp ce la ENET este o situaţie financiară dezastruoasă.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.