Este vorba despre Casa dr. Boiu din centrul Focsaniului, inclusa pe lista monumentelor istorice, situata chiar linga sediul PSD u cladirea apartine controversatului om de afaceri Dorel Dumitrascu de pe Valea Milcovului, inculpat pentru falsuri intr-un dosar instrumentat de DNA, pentru ca a vrut sa-l scoata „din belea” pe fostul procuror Dinu Gilca de la Curtea de Apel Galati u consilierii PDL s-au opus, motivind ca achizitia este prea costisitoare, iar multe alte spatii detinute de CJ zac nefolosite u Consiliul Judetean a cumparat o casa si de la antrenorul Zisu care zace nefolosita de ani de zile, ca si complexul Caprioara din Petresti, ce sta sa se darime.
Consiliul Judetean (CJ) Vrancea se pregateste sa faca o noua achizitie controversara. Este vorba despre un imobil monument istoric, estimat la o suma fabuloasa pentru perioada economica dificila pe care o traversam: 320.000 euro, plus TVA. In sedinta ordinara a CJ de marti, 12 aprilie, alesii judeteni au aprobat un proiect de hotarire prin care CJ isi exercita dreptul de preemtiune in cazul vinzarii cladirii monument istoric Casa dr. Boiu din Focsani, str. Republicii nr. 11, in care a functionat o perioada restaurantul Golden detinut de un om de afaceri turc. Astfel, CJ si-a rezervat dreptul ca in cazul in care imobilul va fi scos la vinzare sa aiba prioritate la cumparare si l-a imputernicit pe presedintele Marian Oprisan sa reprezinte interesele institutiei in negocierile cu proprietarul. Pretul estimat al achizitiei este de 320.000 euro, plus TVA, potrivit unui raport de evaluare. „Ca masura de protejare a imobilelor istorice intra si dreptul de preemtiune, pe care Ministerul Culturii il poate exercita. In acest caz, Ministerul si-a exprimat neexercitarea dreptului de preemtiune. Urmeaza sa facem cunoscut ca ne exprimam dreptul de preemtiune si sa solicitam intrarea in negocieri pentru stabilirea unui pret de vinzare, care a fost comunicat la 320.000 euro plus TVA si ulterior sa includem in bugetul CJ suma necesara cumpararii”, a declarat Daniela Olaru, arhitectul judetului. Aflati in minoritate in CJ, consilierii judeteni PDL s-au opus acestui proiect de hotarire, motivind ca achizitia este mult prea costisitoare pentru aceste vremuri, in conditiile in care multe alte spatii detinute de CJ zac nefolosite. „Va spun de la inceput ca pe noi nu ne intereseaza, pentru ca noi avem spatii care sint administrate de CJ si care nu sint folosite, vezi Prefectura Veche. Dorim acum sa consumam 320.000 euro plus TVA pentru un spatiu care, practic, noua nu ne este necesar, dovada ca nici statul nu si-a manifestat preemtiunea, ca nu are posibilitatea sa cumpere imobilul, care costa foarte mult. Noi am mai luat imobile de tip Caprioara, pe care nu le-am folosit”, a declarat in plen consilierul Emilian Diaconu.
Monumentul-restaurant, vindut de un om de afaceri
Presedintele CJ, Marian Oprisan, a replicat, spunind ca momentan nu se cheltuieste nici un ban, insa in 2012 cel mai posibil se va cumpara imobilul. “Nu cheltuim nicio suma, ne exprimam prin hotarire la dreptul de preemtiune in speranta ca intr-o zi, probabil cel mai sigur in 2012 sa redam circuitului public, sa reparam si sa pastram toate cladirile monumentale. Daca va fi necesar, cit va fi necesar, tot plenul CJ se va exprima si cu privire la eventuala cumparare a acestui imobil monument istoric”, a spus Oprisan. Acesta a fost imputernicit ca in numele CJ sa demareze procedura de negociere, totodata fiind aprobata achizitionarea efectiva a imobilului dupa negocierea sumei, care va fi prevazuta in bugetul propriu al judetului Vrancea. Casa dr. Boiu, monument istoric, a fost construita in secolul al XIX-lea de familia Boiu. Spatiul a fost si sediul campaniei electorale pentru un candidat PRM la Senat, iar de multa vreme cladirea este pustie intrucit nu s-a gasit nici un cumparator disponibil. Imobilul are 288,58 mp, iar terenul aferent 801,63 mp. „Casa apartine arhitecturii de tip urban, avind caracteristici ale stilului romanesc. Interventiile ulterioare au eliminat particularitatile artistice arhitectonice”, se arata in prezentarea imobilului, de pe site-ul Directiei pentru Cultura.
Actualmente, casa, care a apartinut omului de afaceri turc Hasan Bayir, care i-a si schimbat destinatia initiala in restaurant, este in proprietatea firmei Dorecom Roberto SRL, care si-a exprimat deja intentia de vinzare prin intermediul unei firme imobiliare din Bucuresti, Italo Romana Leasing IFN SA. Administratorul firmei are detine cladirea este Dorel Dumitrascu din Brosteni, care activeaza in exploatarea lemnului si care este implicat intr-un dosar privind fapte de coruptie instrumentat de DNA, in care apar numele unor „VIP-uri” precum fostul procuror general al Curtii de Apel Galati, Dinu Gilca. Conform DNA, Dumitrascu este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si fals intelectual, pentru ca a intocmit in fals si a inregistrat in evidenta contabila a firmei sale documente pentru materialele de constructie necesare gardului vilei de la Lepsa a procurorului Gilca, in incercarea de a-l scapa de acuzatiile procurorilor anticoruptie. „Pentru a crea aparenta de legalitate a achizitionarii materialelor de constructie, inculpatul Gilca Dinu l-a determinat pe inculpatul Dumitrascu Dorel, administrator al SC Dorecom Impex SRL, sa întocmeasca în fals si sa înregistreze în evidenta contabila a firmei sale mai multe documente contabile”, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA Galati. Potrivit surselor noastre, Dumitrascu a si achizitionat mai multe cladiri monument istoric din municipiul Focsani, gratie afacerilor pe care le-a facut in domeniul exploatarilor forestiere. In ultima perioada, afacerile acestuia au scapatat si a acumulat datorii, inclusiv la banci. Initial, acesta dorea sa deschida in casa respectiva un restaurant, mai ales ca in interior au ramas dotarile specifice.
Patrimoniul CJ, bani multi facuti praf si pulbere
In urma cu patru ani, tot la propunerea baronului PSD Marian Oprisan, CJ Vrancea achizitiona cu un pret impresionat, 400.000 de euro, un alt imobil din Focsani, fosta Casa de moda Zisu, din strada Mitropolit Varlaam, motivindu-se lipsa imobilelor din patrimoniul administratiei judetene. Casa, cu o arhitectura cel putin banala, a apartinut firmei Zisan SRL, firma antrenorului de judo Dumitru Zisu si a sotiei sale, creatoarea de moda Valentina Zisu. De la momentul achizitionarii prin decizia „masinii de vot” din CJ si pina in prezent acest spatiu nu a fost folosit de vreo institutie publica din judet. Initial, imobilul a fost transmis Centrului Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, care a renuntat la el din lipsa de bani pentru amenajare. Spatiul este in prezent in administrarea Bibliotecii Judetene, insa zace gol, nefolosit, intrucit trebuie reamenajat si recompartimentat. In cladirea cu fatada din sticla au fost depozitate pe timpul iernii mai multe ghivece de flori, cel mai probabil plantele familiei Zisu, care isi parcheaza masinile in fata cladirii. Dupa cum se stie, Consiliul Judetean detine un vast patrimoniu imobiliar, atit in domeniul public cit si cel prival al judetului. Printre imobilele administrate de judet se numara si vestitul Complex Caprioara din Cringul Petresti, care nu este intrebuintat de mai multi ani si care a fost cumparat de catre Consiliul Judetean tot la propunerea lui Marian Oprisan, fara stirea consilierilor judeteni din sume repartizate de Guvernul Nastase. Complexul se degradeaza pe zi ce trece, intrucit nu i s-a dat nici o destinatie publica. Achizitia s-a concretizat si intr-un dosar penal voluminos soldat cu trimiterea in judecata de catre DNA a unor functionari din CJ Vrancea, in frunte cu presedintele Oprisan.