Cu toate că USL s-a clasat pe primul loc la Consiliul Judeţean, cu 21 de mandate din 32, PSD a obţinut doar 14 consilieri, cu trei mai puţin decat în 2008 u şi în consiliile locale, PSD şi PNL au obţinut acum doar cu cateva zeci de mandate peste cat obţinea Oprişan singur acum patru ani u Ziarul de Vrancea vă prezintă în numărul de azi componenţa noului Consiliu Judeţean dar şi geometria politică de la Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti u cele mai multe consilii locale sunt dominate de USL, însă pe ici pe acolo au intrat şi membri PP-DD USL a caştigat în Vrancea la primării şi Consiliul Judeţean, însă rezultatele arată că alianţa dintre PSD şi PNL nu a fost benefică, exceptand primarii. Separat, cele două partide au obţinut un scor mult sub cel din 2008 la consilieri judeţeni şi la consiliie locale. PSD a pierdut trei consilieri judeţeni, iar PNL unul. În teritoriu, USL a avut cu 155 mai puţine mandate de consilieri locali faţă de cat obţineau separat pesediştii şi liberalii în 2008. Mare parte din voturile pierdute s-au dus la „Partidul OTV”, dar şi APV a crescut. Rezultatul contează în perspectiva unei eventuale ruperi a USL după alegerile generale, dacă cele două partide nu se vor înţelege la guvernare, ceea ce e foarte posibil.
Rezultatele definitive ale alegerilor locale în Vrancea arată o situaţie pană acum greu de crezut la Consiliul Judeţean, avand în vedere căderea PDL. Cu toate acestea, adevăratul pierdant nu este fosta putere, ci PSD, pentru că în cazul în care USL se va sparge se poate face oricand o nouă majoritate. Din cei 32 de consilieri, USL a obţinut 21, APV – 7, iar PP – DD – 4. Dacă aleşii judeţeni îşi vor menţine opţiunea politică, lui Marian Oprişan îi va fi foarte greu să păstreze controlul în CJ în eventualitatea în care USL se va sparge într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărat. PSD a obţinut doar 14 consilieri judeţeni, faţă de 17 în urmă cu patru ani, la care se adaugă şi Marian Oprişan, care a fost ales separat. La randul său, PNL a pierdut un consilier şi are şase aleşi judeţeni, în timp ce un loc în CJ a fost obţinut de conservatorul Ionel Cel-Mare. Pentru a putea controla legislativul judeţean este nevoie de 17 consilieri, care să asigure o majoritate simplă.
PP – DD are patru consilieri judeţeni
Alianţa pentru Vrancea a obţinut şapte consilieri judeţeni, cat avea şi PDL. De această dată, un loc îi revine unui reprezentant al UNPR. PP – DD a obţinut nesperat nu mai puţin de patru consilieri judeţeni, fiind surpriza alegerilor locale. Între aceştia se află şi Jănică Bordeanu, fostul şef de la Protecţia Civilă şi adjunctul şefului ISU Vrancea, care a intrat în partidul lui Dan Diaconescu, alături de mai mulţi fosti militari. La o analiză o rezultatelor, voturile PP-DD au fost luate de la toate celelalte partide. Cel mai mult a avut de pierdut PSD, nu mai puţin de trei mandate, în timp ce PNL şi PDL au rămas fără cate un consilier. Lista de candidaţi prezentată de USL la aceste alegeri arată că Oprişan se baza pe un număr mai mare de mandate, cedand colegilor de alianţă un număr de locuri considerate eligibile egal cu cele caştigate în urmă cu patru ani. Votul dat de vranceni arată o nemulţumire a alegătorilor atat de fosta putere de la nivel naţional, cat şi la adresa conducerii judeţene, care s-a canalizat către PP-DD.
PSD şi PNL au pierdut aproape 200 de consilieri
În consiliile locale, PSD are peste jumătate dintre consilieri. Dintre cele 927 de mandate care au fost atribuite, 556 sunt ale USL, 231 sunt ale PDL, iar 106 ale PP – DD. Deşi scorul pare foarte bun pentru Marian Oprişan şi Nini Săpunaru, în realitate este un dezastru în comparaţie cu 2008. Atunci doar PSD singur avea 434 de consilieri locali, în timp ce PSD avea 261, iar PC – 16. În total, 711 de voturi, adică cu 155 peste scorul total obţinut duminică de USL. Pe de alte parte, partidele componente ale APV obţineau 187 de consilieri la precedentele alegeri, din care 183 doar PDL. Acum, APV a caştigat 231 de consilieri locali. „Chiar dacă acest scrutin a fost unul atipic, în care s-a votat mai mult politic şi mai puţin pentru proiecte şi idei, vreau să remarc că PDL şi-a crescut în judeţ numărul total de mandate”, a spus liderul PDL Alin Trăşculescu prin intermediul unui comunicat de presă. De căderea USL a profitat cel mai mult însă partidul lui Dan Diaconescu, care poate decide de partea cui înclină balanţa în multe consilii locale sau la CJ. Dacă la nivel central nu se va menţine o structură puternică, este foarte posibil ca în comune aleşii să treacă de partea primarilor, aşa cum este tradiţia. Ceilalţi candidaţi au obţinut foarte puţine mandate. 17 dintre aceştia sunt independenţi, nouă sunt de la PRM, şase de la PNG, în timp ce Forţa Civică şi Partida Romilor „Pro Europa” au obţinut fiecare cate un consilier.
Oprişan a avut dublu faţă de restul candidaţilor
Marian Oprişan a obţinut fără emoţii un nou mandat de preşedinte al CJ, în condiţiile în care PDL nu i-a găsit un adversar. Potrivit centralizării realizate, din 323.538 de alegători, s-au prezentat la urne 176.511. Dintre aceştia, 3.931 au votat pe listele electorale suplimentare, în timp ce pentru 4.335 s-a solicitat urna specială. La numărătoare, nu mai puţin de 15.209 s-au dovedit a fi nule, adică aproape 10% din numărul total. Pentru Marian Oprişan au votat 111.406 de persoane, adică un procent de 63,11%. Neagu Murgu, preşedintele PP – DD Vrancea, s-a clasat pe locul doi, cu 29.802 de voturi. Virginia Muris (Partidul Verde) a obţinut 9.716 voturi, Ionel Surugiu (PRM) a obţinut 6.705 voturi, iar Camelia Hristea (Partidul Socialist Roman) – 3.634 voturi.
Rezultatul USL a fost sub scorul lui Oprişan
La votul pentru consilierii judeţeni s-a păstrat în mare aceeaşi structură ca la uninominalul pentru preşedinte. O excepţie a fost faptul că numărul voturilor nule a fost ceva mai mare, de 15.736. USL a primit 97.712 voturi, adică 55,35%, rezultatul fiind mai slab cu opt procente decat cel reuşit de preşedintele PSD. APV a fost pe locul doi, cu 30.478 de voturi. PP – DD s-a clasat pe poziţia a treia, cu 20.126 opţiuni exprimate în favoarea sa. În continuare, ceilalţi candidaţi au primit următoarele voturi: PRM- 4.082, Partidul Verde – 2.585, Partidul Uniunea Ecologistă din Romania – 1.818, Partidul Socialist Roman – 999, Forţa Civică – 932. Doar primele trei partide au reuşit să intre în CJ. APV a primit iniţial şase mandate, însă la realocare a fost beneficiarul încă unuia. La primari, USL a obţinut 60 dintre aceştia, din care 47 ai PSD, în timp ce APV a caştigat nouă, iar independenţi sunt patru. Foarte probabil, cel puţin unii dintre aceşti vor ajunge tot la PSD, partid de care au fost susţinuţi, cum s-a întamplat la Dumitreşti, Vintileasca sau Vanători.
Consilierii judeţeni din mandatul 2012 – 2016
1. Marian Oprişan (PSD)
2. Nini Săpunaru (PNL)
3. Ionel Cel – Mare (PC)
4. Victor Roman (PSD)
5. Dragoş Barlădeanu (PSD)
6. Cătălin – Kanty Popescu (PNL)
7. Vasile Carnariu (PSD)
8. Constantin Guguianu (PSD)
9. Ştefan Buzărnescu (PSD)
10. Eduard Lambrino (PNL)
11. Doru – Geany Bălan (PSD)
12. Tudoriţa – Rodica Boboc (PSD)
13. Laurenţiu- Daniel Marin (PSD)
14. Anişoara Aioanei (PNL)
15. Vasile Melinte (PSD)
16. Nicuşor Blîndu (PSD)
17. Adrian Grosu (PSD)
18. Ion Epure (PNL)
19. Cătălin Gheţu (PSD)
20. Mihai Nedelcu (PSD)
21. Marioara Ciorici (PNL)
22. Liviu Bostan (PDL)
23. Emilian Diaconu (PDL)
24. Valerică Panciu (PDL)
25. Constantina Negoiţă (PDL)
26. Corneliu Negru (PDL)
27. Dorina Vraciu (PDL)
28. Nica Ionuţ Bogdan (UNPR)
29. Neagu Murgu (PP – DD)
30. Ticu Lazăr (PP – DD)
31. George Petric (PP – DD)
32. Jănica Bordeau (PP – DD)
Nini Săpunaru se retrage
Cel mai probabil Nini Săpunaru va renunţa la mandatul de consilier judeţean în favoarea mandatului de deputat. În locul său în Consiliul Judeţean ar putea intra tot un liberal, respectiv Nicu Mazere, deşi pe listele USL înaintea acestuia se află doi pesedişti: Aura Lăcrămioara Eşanu şi Dănuţ Cristian. Rămane de văzut cum va arăta componenţa finală a legislativului judeţean, întrucat unele partide anunţă schimbări.
www.ziaruldevrancea.ro