spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Oportunitate pentru liceenii vasluieni: schimb de experiență în SUA

- Advertisement -
PROGRAM… American Councils for International Education a dat startul înscrierilor pentru programul de burse FLEX. Astfel, liceenii din clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, care studiază limba engleză la școală, pot aplica pentru un an de studii în SUA.

STUDII… Oportunitate importantă pentru elevii vasluieni, care vor să studieze în străinătate. American Councils for International Education a dat startul înscrierilor pentru programul de burse FLEX. Astfel, liceenii din clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, care studiază limba engleză la școală, pot aplica pentru un an de studii în SUA. Participarea la acest program, finanțat de către Departamentul de Stat al SUA, este gratuită. Mai mulți liceeni din Vaslui au beneficiat, de-a lungul timpului, de aceste burse. Unul dintre ei este Ana-Maria Carmen Lupu, o fostă elevă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, care a studiat un an întreg la liceul din Fort Wayne (Indiana). Acolo a avut ocazia să învețe anatomie disecând o inimă și făcând diverse operațiuni pe un cadavru real, a asistat la operații și a dedicat peste 100 de ore voluntariatului. „Diferența dintre sistemul de învățământ românesc și cel american este mare. Dacă în România accentul cade pe teorie, în America aceasta merge mână în mână cu practica”, povestea în urmă cu cîțiva ani Ana-Maria Carmen Lupu.

Programul anunțat de American Councils for International Education, intitulat Future Leaders Exchange Program (FLEX), „își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2024-2025”, se arată în comunicat. Acesta precizează că este al șaptelea an de existentă al acestui Program în România, iar până acum au fost oferite burse către zeci de liceeni români, din mai multe județe, care au fost repartizați în licee din state precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California și New York. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat. Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au cetățenie română; sunt născuți între 15 iulie 2006 și 15 Iulie 2009; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani. Înscrierea se poate face online până pe 28 septembrie (ora 23:59) la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex. La nivel international, FLEX, program creat de Congresul SUA, a ajuns la cel de-al 30-lea an de existență. Obiectivul este „să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța mai multe despre SUA și de a le face cunoscute americanilor țările lor de origine”, potrivit comunicatului de presă.

„Anul școlar petrecut în Fort Wayne, Indiana, a fost fără doar și poate cel mai bun prilej de a ieși din zona mea de confort”

Ana-Maria Carmen Lupu este unul dintre liceenii vasluieni care au beneficiat de programul de burse FLEX. Se întâmpla în anul școlar 2018-2019. Pentru cei care nu cunosc programul FLEX, acesta „presupune un an întreg de schimb de experiență pe care tinerii liceeni îl pot petrece în America și este finanțat în întregime de Guvernul Statelor Unite. Partea cea mai bună este că bursa acoperă absolut toate cheltuielile necesare atât călătoriei, cât și pe durata celor 10 luni de ședere, cum ar fi obtinerea vizei sau plasarea într-o familie gazdă atent aleasă. Procesul de selectare este destul de amplu și se derulează pe parcursul a mai multe luni, începând cu o aplicație online și continuând cu o serie de interviuri”, explică tânăra. Aceasta a trăit într-o familie americană și a studiat gratuit într-un liceu american, singurele sale îndatoriri fiind acelea de a reprezenta țara, de a da dovadă de propriile sale abilități și competență academică. „Anul școlar petrecut în Fort Wayne, Indiana, a fost fără doar și poate cel mai bun prilej de a ieși din zona mea de confort și de a interacționa cu oameni și situații de tot felul. Am avut oportunitatea de a locui în familia Johnson, o familie foarte iubitoare care dorește să viziteze România, lucru ce mă face să cred că am fost un bun ambasador al culturii noastre. Alături de aceștia am călătorit în orașe precum New York sau Chicago, admirând chiar și Cascada Niagara. Am dezvoltat o relație atât de frumoasă cu ei încât vorbim pe FaceTime aproape în fiecare zi. Multă lume nu înțelege cum e posibil să te apropii atât de mult de niște oameni străini până la urmă, dar în cazul meu totul a fost foarte simplu. Părinții gazdă s-au arătat foarte interesați în descoperirea tradițiilor românești, și-au dat toată silința ca eu să experimentez cultura lor într-un mod cât mai încântător și m-au compleșit cu multă afecțiune, făcând mai ușor de suportat dorul de cei dragi. Un alt moment memorabil a fost întâlnirea dintre familia gazdă și familia mea din România care a venit tocmai în America la invitația celor de acolo. E greu să explic în cuvinte cât de frumos a fost să privesc îmbrățișîndu-se cele trei mame ale mele (mama, mătușa și mama gazdă). Ce as fi putut să îmi doresc mai mult? A fost un an încărcat de emoții pe care nu îl voi uita niciodată!”, povestea în urmă cu câțiva ani Ana-Maria.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.