spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Operaţiunea MOV

- Advertisement -

* Mielul sau „cerbul de Paşti”? * Ouă şi vin, la alegere * Adevărata bogăţie a mesei de Paşti *

Mai scumpe decât în alţi ani şi, ca atare, pentru mulţi dintre noi, mai puţine, produsele tradiţionale de Paşti se vor afla, totuşi, pe masă, duminică.

De aceea pensionarii fac împrumuturi la CAR, şomerii fac drumuri la ţară, la rudele cu găini în bătătură şi oi la stână, iar bugetarii care încă mai au norocul să primească bonuri valorice drept cadou, le dau în schimbul banilor.

Acum, pieţele sunt asaltate de cumpărători dar şi de vânzători în aşteptarea lor. Preţurile, pe măsura crizei. Mari, adică. Există şi alternativa cumpărării de miel «în viu», de preferabil direct din gospodăria/stâna omului, însă nici aici preţurile nu sunt mici; sub 18 lei-kg nu coboară nici în ruptul capului!

Este de înţeles, căci există comercianţi dispuşi să cumpere direct de la stână mieii cu 22 de lei pe kilogram. Aţi ghicit !, sunt mieii vânduţi prin pieţe cu adaos frumuşel per kilogram…

« Da’ ce, e cerb, de-l vinde cu aşa un preţ?, se miră gospodinele înainte de a scoate banii din buzunar… Sunt mulţi care rămân însă cu ochii duşi după pulpele de miel, dar care vor avea pe masa de Paşti  curcan, porc, sau pui, după buget…

Iarnă lungă, miei puţini, ouă multe…

Că sunt mai puţini miei decât anul trecut nu este o părere pur şi simplu, ci o realitate. Ciobanii spun că a fost iarna lungă, iar mieii au fost fătaţi târziu, aşa că până de Paşti mulţi nu au ajuns la greutatea dorită. Aşadar, oferta de miei româneşti este limitată, spre deosebire de mieii de import.

Cu ouăle însă este altă socoteală. Vorba poetului-bucătar Dinescu, găinile şi-au făcut de cap în acest an de criză, motiv pentru care oferta de ouă este bogată. Preţurile variază şi ele de la 30 până la 50 de bani sau chiar mai mult – zece ouă gata vopsite costă, la supermaket, în jur de 15 lei.

Şi calitatea e variată: ouă de găini crescute în baterii, ouă de găini crescute la sol, de găini de curte, ouă de ţară, ouă bio, ouă de prepeliţă, de gâscă, de raţă, de struţ, numai ouă de dinozaur nu avem! Pe măsura bugetului, ne pasă sau nu dacă ouăle sunt sau nu de la găini stresate.

Nici cu vinul nu avem prea multe emoţii; la magazin, un vin bun, îmbuteliat, poate fi cumpărat cu nouă până la 20 de lei sticla (evident, dacă buzunarul rezistă, sunt vinuri şi mai scumpe), dar dacă optăm pentru vinul de ţară, îl putem procura cu preţuri de patru-cinci lei pe litru!

Nu contează bogăţia de pe masă, ci aceea din suflet

„Paştele nu înseamnă numai mâncare şi băutură, ci în primul rând bucurie în suflet!”, ne-a explicat, simplu, Mihaica Chirilă, din Tuluceşti. Exact în ziua de Paşti va împlini 87 de ani.

„Dar cel mai important este să nu mergi la Înviere dacă nu te-ai împăcat cu cine eşti certat! Să mergi şi să îi ceri iertare, să te împaci, căci dacă tu nu poţi să ierţi, nici tu nu ai să fii iertat!”, spune bunica Mihaica.

„Noi, pe vremuri, nu alergam atâta după mâncare, nici nu pregăteam câte se fac acum. Nu făceam drob, ci doar borş de miel şi friptură, nu ne aglomeram cu mâncarea. Dar, în schimb, ne bucuram cu toţii, la naşi, în familie, petreceam la horă”.

„Erau alte vremuri, mai bune, lumea mânca mai puţin şi se distra mai mult. Acum mănânci că nici nu ştii ce e, te mai şi îmbolnăveşti, iar tinerii ăştia nu mai ştiu decât de televizor şi calculator, dar sunt trişti”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.