spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Oneștenii ar putea plăti facturi de 24 milioane de lei vechi pentru căldură

- Advertisement -

Oneștenii din sistemul centralizat de termoficare riscă să rămînă fără căldură în această iarnă sau să plătească facturi usturătoare, de pînă la 2.400 de lei pe lună (24 milioane de lei vechi), conform unor evaluări care s-au făcut la ultima ședință a Consiliului Local Onești.

Problema legată de firma de termoficare din Onești, Termon CT SA, nu figura pe ordinea de zi a ședinței, însă consilierii locali și reprezentanții Primăriei au dorit să fie informați despre situația existentă în acest moment. Conform administratorului unic de la Termon, Mircea Cetean, și a primarului Laurențiu Neghină, pentru a fi repornite centralele termice de cartier ar trebui plătită datoria către furnizorul de gaz, E.On, ce se ridică la 16 miliarde de lei vechi, plus o garanție de 5 miliarde, adică 21 miliarde de lei în total.

“Noi putem să dăm 11 miliarde și avem o promisiune de 10 miliarde de la bugetul de stat”, a precizat primarul Laurențiu Neghină. Însă edilul-șef din Onești a mai arătat că repornirea firmei de termoficare nu depinde doar de plata celor 21 de miliarde, ci și de prezentarea către furnizorul de gaz a unor calcule din care să reiasă că Termon nu-și va mări datoria în primăvară. “Dacă nu le dăm celor de la E.On un plan pentru ca în primăvară datoria către ei să fie mai mică decît acum, ei nu dau drumul la gaz”, a arătat Neghină. Calculele respective pornesc de la prețul real al gigacaloriei produse la Onești, iar acesta este de 517,30 lei/GCal, după cum a precizat administratorul unic de la Termon. Vechiul tarif era de 297 de lei/GCal, iar creșterea este justificată prin majorarea prețului la gaz metan, precum și prin diminuarea producției de energie termică, cauzată de scăderea numărului de clienți. La acest tarif, firma de termoficare nu ar ieși nici în pierdere, nici în cîștig, însă valoarea facturilor pentru consumatori ar fi atît de mare, încît aceștia n-ar avea cum să plătească. La un consum mediu de 1,5 GCal pe lună pentru un apartament cu două camere, unii ar putea plăti opt milioane de lei vechi pe lună, dar alții ar putea să ajungă și la facturi de 24 de milioane pe lună, a arătat primarul Laurențiu Neghină, facînd referire în special la cei aflați în vechiul sistem de termoficare, cu distribuție pe verticală și fără contorizare individuală. În această situație, Termon ar fi în impas, pentru că nu ar avea încasări suficiente, dacă oamenii nu au cum să plătească facturile imense, iar plata gazului către furnizor nu ar putea fi făcută. În plus, ar crește foarte mult și datoriile consumatorilor. “Să nu ne trezim cu un val de executări silite în primăvară”, a avertizat primarul Neghină. Totuși, după cum a arătat directorul executiv de la Termon, Cornel Ștefănescu, circa 2.200 de clienți se află în noul sistem, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, iar aceștia ar putea ajunge, cu economii, la un consum de o gigacalorie pe lună. Doar 300 de consumatori se mai află în sistemul vechi, însă cei mai mulți au rezolvat problema pierderilor de la subsolurile blocurilor.

Subvențiile de la bugetul local – o soluție controversată

O altă variantă de calcul pentru prețul de furnizare a energiei termice la Onești s-a bazat pe alocarea unor subvenții de la bugetul local al municipiului. Pentru ca oneștenii din sistemul centralizat de termoficare să plătească la fel ca și pînă acum, adică 297 de lei/GCal, ar fi necesare subvenții de la bugetul local de aproximativ 26 miliarde de lei vechi. “În toată țara se alocă subvenții de la Consiliul local”, a spus administratorul unic de la Termon, care a mai susținut că, de fapt, este vorba de o precizare din lege. “Scrie clar în lege: trebuie subvenționată gigacaloria”, a arătat Cetean. Pe de altă parte, primarul Neghină a susținut că “nu putem asigura o gigacalorie de 300 de lei”, pe motiv că nu sînt bani. Pe de altă parte primarul Laurențiu Neghină a subliniat faptul că mai există circa 1.000 de persoane care s-au debranșat de la sistemul centralizat, pentru că nu au mai avut bani să-și plătească energia termică, dar care nu și-au cumpărat nici centrale de apartament, pentru că nu au avut cu ce. Dar cei 1.000 plătesc taxe și impozite către bugetul local și ar fi nedrept ca din banii lor să se asigure subvenții pentru consumatorii din sistemul centralizat, în timp ce ei nu au căldură și nu beneficiază de nimic de pe urma subvențiilor plătite și din banii lor, după cum a argumentat primarul Neghină. Totuși, neasigurarea căldurii pentru cei peste 5.000 de oneșteni din sistemul centralizat ar genera un fenomen social de mari proporții.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.