MÂNDRIE… Ediția specială „Omul sfințește locul”, a Școlii Gimnaziale “George Tutoveanu” din Bârlad, este dedicată astăzi unui învățător care, prin implicarea sa profesională, a reușit să aducă un plus valoare comunității educaționale din care face parte. Este vorba despre profesor pentru învățământ primar Adina Stratulat, de la Școala Gimnazială ”George Tutoveanu” Bârlad. Absolventă a Școlii Normale ”Al. Vlahuță” Bârlad, instituție care a construit trainic fundația dezvoltării ei ca om și ca profesionist, spune că este în primul rând învățător. S-a dedicat meseriei de învățător, timp de 27 de ani, dar a îmbinat lucrul la catedră cu activități și roluri care au determinat-o să învețe permanent, în contexte diferite, ca formator, lucrând cu persoanele adulte, în activitățile de mentorat, coordonând proiecte educaționale locale, județene și naționale, participând la proiecte cu finanțare externă, ca membru sau coordonator.
PROIECTE PESTE PROIECTE… A consolidat experiența didactică și managerială și în cadrul proiectelor europene, prin participarea ca expert sau membru al echipelor de implementare în proiecte mari, implementate la nivel național, cum ar fi:
– ”Școala- o necesitate, nu doar un drept”
– „Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învăţare pentru formarea competenţelor cheie la şcolarii din clasele I-IV” – program de formare continuă de tip “blended learning” pentru cadrele didactice din învăţământul primar”
-„CRED-Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți”
– Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (2019-2021), a unor programe/proiecte la nivel județean/național, în cadrul CCD Vaslui, precum „Abilitarea curriculară a cadrelor didactice din învățământul primar pentru clasa pregătitoare” și „Utilizarea aplicațiilor WEB în activitatea didactică online”, dar și în unitatea școlară în care își desfășoară activitatea, în proiecte Erasmus^ sau eTwinning, proiecte premiate la nivel european, cu Certificat de Calitate European, From my country…in Europe (2018), The Little Music STEAMers(2018), We Code Our Future(2020), sau cu Certificat de Calitate National, Happy or sad, show it through art!(2019), Online school – a challenge(2020).
Învățător super tehnologizat!
A obținut pentru Școala Gimnazială ”George Tutoveanu” și titlul de școală eTwinning în perioada 2021-2022. Interesată de tot ceea ce înseamnă tehnologie, integrarea acesteia în activitatea didactică, dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, a creat platforma de e-learning Școlii Gimnaziale ”George Tutoveanu” încă din primele zile ale școlii online, activând licențele G Suite for Education și Office 365 A1 pentru toate cadrele didactice și pentru toți elevii din școală, începând chiar cu 11.03.2020, configurând serviciile necesare, gestionând conturile de utilizator, clasele și aplicațiile necesare, punând la dispoziția tuturor celor care doresc să desfășoare activități de tip ”blended learning” toate resursele necesare, nu doar în perioada școlii online, dar și acum, când elevii și profesorii au revenit în școli. Gestionează în același timp și site-ul școlii, pentru a facilita o comunicare cât mai bună între școală și comunitatea locală, pentru a promova imaginea școlii și activitățile pe care cadrele didactice le organizează.
Un cadru didactic neobosit în căutarea promovării școlii!
Implică școala în numeroase proiecte, cum ar fi cele care au ca promotor Casa Corpului Didactic Vaslui,”Teachers and students for inclusive education” (2021-2023) și ”Active Learning And Stress-Free Schools For All Students And Teachers in the Pandemic Period” finanțate prin Programul de educație, burse, ucenicie și antreprenoriatul tinerilor (2014-2021), sau Quality Essential Skills for Teachers in Online Learning (QUEST), proiect Erasmus^ derulat de Fundația Romanian Angel Appeal, diseminând la nivelul colectivului de cadre didactice metode și tehnici de lucru învățate la cursurile de formare, desfășurate de către furnizori de formare europeni. Face parte din comunitățile de învățare ale cadrelor didactice, care au creat o rețea națională, menită a îmbunătăți activitatea didactică a școlilor din România, fiind alumni Aspire Teachers, absolventă a Academiei Aspire 2017, colaborând cu profesori Merito în cadrul forumurilor organizate în cadrul proiectului cu același nume, fiind conectată în același timp și la comunitățile de învățare din afara țării, participând la activități organizate față în față, cum ar fi ESA Education Office (Robotics and Automation Primary Teacher Workshop), în Belgia, sau online, folosind platforma eTwinning. Își dorește să creeze o comunitate reală și la nivelul școlii, o comunicare constructivă între partenerii educaționali, astfel încât părinții să devină parteneri activi în toate activitățile derulate, și a făcut demersuri în acest sens, sprijinind permanent grupul de părinți care a depus un efort considerabil să reactiveze Asociația de Părinți „GT-11”, pentru a aduce în școală proiecte la care nu are acces ca instituție, proiecte destinate organizațiilor și fundațiilor, a lucrat în echipă cu părinții elevilor din clasă pentru a realiza un spațiu de învățare în aer liber, ”Grădina ștrumfilor”, a organizat activități extrașcolare la care au participat și părinții și elevii, eliminând catedra dintre profesor, elevi și părinți atât la propriu, cât și la figurat, pentru a deschide calea către un nou tip de colaborare, care să aducă beneficii elevilor, să creeze un cadru de învățare favorabil, prietenos, stimulativ.
«Conducerea Școlii Gimnaziale ”George Tutoveanu” Bârlad, reprezentată prin director, prof. Mihaelia Lungu, și director adjunct, prof. dr .Loredana Stoian, ne transmite că ”doamna profesor Adina Stratulat este un cadru didactic excepțional, o colegă devotată, care a adus plus valoare unității noastre prin proiectele educaționale implementate. Doamna profesor le induce elevilor starea de bine, aceștia fiind pregătiți mereu pentru provocările societății de astăzi. O felicităm pe doamna profesor și îi urăm multă putere de muncă!», îi urează conducerea Școlii Gimnaziale “George Tutoveanu” și colegii de cancelarie!
Bravo! Apreciez faptul că menține pasul cu tehnologia și o prezintă în sens util copiilor, o integrează la clasă cu scop educativ.
Bine ar fi ca toți învățătorii/profesorii de la Școala 5 să folosească tablele interactive pe care le au în clasă.