spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

OMUL LUI BUZATU, ARESTAT!

- Advertisement -

I s-a înfundat lui Mitrea

SECRET A fost pus pe functie de Dumitru Buzatu, seful PSD, ca om de bazã în afacerile ilegale cu avize de mediu în judet. Din postul de la APM, Remus Mitrea veghea la „binele” colegilor de partid, reusind sã rãmânã pe functie inclusiv în perioada în care PDL a fost la guvernare. Piesã de bazã a lui Buzatu, Mitrea a trecut la UNPR, sperând cã va rãmâne pe postul de director, nestiind cã este în lucru un dosar pe numele sãu la DNA Iasi.

DUPÃ GRATII Seful Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Remus Mitrea, a fost arestat joi noapte pentru o perioadã de 29 de zile. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Iasi l-au prezentat pe Mitrea în fata instantei Tribunalului Iasi, învinuindu-l pe acesta pentru mai multe fapte deosebit de grave. Arestarea a avut loc în tãcere si, cu toate cã Remus Mitrea a intrat în sala de judecatã în jurul orei 20, sedinta a durat câteva ore bune. Abia noaptea târziu acesta a primit sentinta care îl pune dupã gratii pentru o lunã de zile. Ilegalitãtile au iesit din gura unui angajat pe care Mitrea l-a dat afarã doar pentru cã îsi îndeplinea atributiile de serviciu si îi punea piedici în afacerile lui necurate. Cel mai probabil, Mitrea va face recurs. Procurorii DNA Iasi anuntã cã fac în continuare cercetãri si pe numele altor persoane.

Magistratii Tribunalului Iasi au dat sentinta în cazul lui Remus Mitrea, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui. Acesta a fost adus în fata instantei de judecatã de cãtre procurorii DNA Iasi, fiind acuzat de unsprezece infractiuni, fiind vorba de luare de mitã, spãlare de bani si abuz în serviciu. Sedinta de judecatã a avut loc în tainã, joi searã. Mitrea a fost adus la Tribunalul Iasi în jurul orei 20, însã sentinta magistratilor a fost datã abia spre miezul noptii. Directorul APM Vaslui va sta dupã gratii pentru 29 de zile, fiind vorba de o arestare preventivã pânã la decizia finalã a judecãtorilor. Este însã posibil ca Remus Mitrea sã facã recurs la Curtea de Apel Iasi si sã cearã judecarea lui în libertate. „Pânã în prezent îi sunt aduse unsprezece capete de acuzare, printre care luare si dare de mitã, abuz în serviciu si spãlare de bani. Suntem în faza de început a anchetei si este posibil sã mai aparã si alte infractiuni”, a spus Luminita Merisescu, seful DNA Iasi. Remus Mitrea este acuzat cã, în calitate de director al APM Vaslui (functie pe care o ocupã din 2009), pretindea diverse sume de bani de la firme care doreau sã obtinã avizul de mediu. In fata instantei, Remus Mitrea a sustinut cã este nevinovat. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA se ridicã la 15 miliarde de lei vechi. Potrivit rechizitoriului DNA Iasi, Mitrea este acuzat de opt infractiuni de luare de mitã, dintre care unele în formã continuatã, cinci infractiuni de spãlare de bani, dare de mitã, în formã continuatã, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formã continuatã si unsprezece infractiuni prevãzute în art. 109 alin.1 teza I din Legea 67/2004 pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice locale, republicatã, respectiv infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum si în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze o anumitã listã de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean.

A dat afarã un angajat care îsi fãcea treaba legal!

„În perioada 2011 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, în calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societãti comerciale sumele totale de 1.380.772 lei si 115.000 euro, pentru ca, în schimb, sã îsi îndeplineascã atributiile de serviciu si sã emitã în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfãsurarea în mod legal a activitãtii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. În unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentantilor unor societãti comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani.

Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei si 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât si, în majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societãti comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Într-o altã situatie, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrãri de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrãri pe care firma controlatã de inculpat le-a realizat doar partial. Pentru cã unul dintre subordonatii sãi îsi îndeplinea corect atributiile de serviciu si impunea emiterea autorizatiilor de mediu cu respectarea prevederilor legale, în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Mitrea Remus a emis mai multe decizii, cu consecinta sanctionãrii disciplinare si încetarea raporturilor de serviciu pentru functionarul respectiv, desi nu avea competenta legalã de a emite aceste decizii, urmãrind astfel sã-si poatã derula activitatea potrivit propriilor interese.

Independent de activitatea sa în calitate de director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, în cursul lunii iunie 2012, pe fondul desfãsurãrii alegerilor locale într-o comunã din judetul Vaslui, inculpatul Mitrea Remus a remis unui numãr de 11 persoane diverse sume de bani pentru ca acestea sã se deplaseze din mai multe judete ale tãrii si sã voteze, în comuna respectivã, o rudã de-a sa în functia de primar al comunei si alte persoane indicate de inculpat în functiile de consilieri si presedinte al consiliului judetean. De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza unui ocol silvic din cadrul Directiei Silvice Bactu, inculpatul a dat, cu titlu de mitã, unei persoane din cadrul respectivului ocol silvic, diverse cantitãti de bãuturi alcoolice, precum si un împrumut bãnesc, pentru ca firma sa sã fie favorizatã din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sã beneficieze de informatii preferentiale în legãturã cu activitatea ocolului silvic respectiv”, se aratã în ordonanta procurorilor de trimitere în judecatã.

Alte persoane în atentia DNA

În cauzã se efectueazã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane, anuntã procurorii, însã reprezentantii DNA Iasi nu fac dezvãluiri cu privire la numele inculpatilor. Amintim cã, în 2 octombrie, reprezentantii DNA au ridicat calculatoare si documente de la APM Vaslui, conducerea agentiei afirmând atunci cã nu a primit explicatii din partea procurorilor si cã a fost cerutã documentatia privind autorizatiile de mediu emise pentru mai multe societãti din judet. La acea vreme, Mitrea a indus în eroare opinia publicã declarând cã ar putea fi vorba de niste angajati. Potrivit procurorilor, în dosar apar mai multi oameni de afaceri din toatã tara cãrora directorul APM Vaslui le pretindea mitã între 10.000 si 40.000 euro. Majoritatea spãgilor le primea de la afaceristii care îsi deschideau la Vaslui parcuri eoliene. Cu toate cã au fost implicati mai multi factori în caracatita APM Vaslui, pânã la aceastã orã, doar Remus Mitrea este singurul arestat. Amintim cã, în 2009, abia numit pe functie, a fost cercetat de politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru evaziune fiscalã, din perioada când detinea o societate de panificatie. Împreunã cu asociatul sãu de la acea vreme, Mitrea a fost acuzat cã a produs si comercializat pâine fabricatã din câteva tone de fãinã, cantitate care nu a fost înregistratã în actele contabile ale firmei. Remus Mitrea a spus cã fãina s-a deteriorat din cauza conditiilor improprii de depozitare si a fost aruncatã la gunoi, fãrã a se opera în actele contabile ale societãtii. De asemenea, în 2011, acesta a fost implicat într-un scandal de furnizare a apei în comuna Epureni. Printr-o firmã pe care o conducea, acesta emitea sãtenilor facturi uriase la apã, oamenii fiind obligati sã plãteascã sase lei metrul cub de apã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.